Hónapokig elálló aprósütemény: shortbread

Hónapokig elálló aprósütemény: shortbread

A kekszek csúcsa, elég ezt az egyet megtanulni, és a keksz témakör lezárva. Zárt dobozban, hűvös, sötét helyen hónapokig eláll. 

  • 1 rész cukor
  • 2 rész vaj
  • 4 rész liszt

A tészta nem igényli az erős, fogós lisztet, ezért meg lehet próbálni rizs, tönköly, graham, zab, akármilyen liszttel, keverékkel is, valószínűleg sikerülni fog. 

A képen fehér búzaliszttel készült, semmi bonyolítás.

Ami viszont nyűgös, az a hőmérsékletek betartása. Hideg helyen, nagyon gyorsan eldolgozom az alapanyagokat. Géppel jobb, mint kézzel, addig se melegszik. 

Lefóliázom, legalább 4 órára a hűtőszekrénybe rakom. Több időre be lehet rakni, elvan ott.

Kiveszem, kinyújtom 1 cm vastagra, köröket szaggatok belőle, amiket megint a hűtőszekrénybe teszek egy tálcán legalább 4 órára, többre megint lehet.

Előmelegítem a sütőt 180 C fokra. A hűtőből közvetlenül a sütőbe tolom a kekszeket és éppen halvány drappra sütöm (kb. 15 perc). Kiveszem, nem nyúlok hozzá amíg nem hűlt ki teljesen, mert forrón szétmorzsálódik. 

Lehet cifrázni, fűszerezni:

  • liszt 1/4 -e lehet kakaópor
  • lehet bele szórni apróra vágott aszalt gyümölcsöket, durvára tört olajos magokat
  • fűszerezhető fahéjjal
  • fűszerezhető kakukkfűvel, rozmaringgal, zsályával
  • 2021.03.05

Tízperces fogások, ha már teljesen kikészültél

Gyorsan elkészül, tartós alapanyagokból, ügyetlenek is össze tudják rakni, ráadásul finom, 10 menüsor, nagyon legfeljebb tíz perc munkát igénylő fogásokkal, a közeljövőben nagy szükség lesz rájuk. A fogások tematikus menükbe rendezve.:

  • 2021.03.03

Így lesz csinos az amerikai palacsintád

Az amerikait kicsit máshogy kell sütni, mint a másikat, mert a tésztája vastagabb, merevebb. Mutatjuk, hogyan van az a máshogy. 

  • 2021.03.02

A paplanos rántott hús titka

Egy jó rántott hús bundája gyönyörűen elemelkedik a hústól, de miért? És hogyan?