- 1 kg nem szétfővő, salátának való burgonya
- 1 szál puha kolbász, lehet csípős is, ízlés dolga
- 6 db egész tojás
- 5 dl tejföl
- 2 dl 30% zsírtartalmú tejszín
- őrölt szerecsendió
- 5 dkg vaj
- só
- ízlés szerint sajt, ez el is maradhat
A tojásokat gyöngyözve fővő vízben 10 percig főzöm, kiveszem, meghámozom, felszeletelem félcentis karikákra. A kolbászt is felszeletelem félcentis karikákra.
A tejfölt és a tejszínt simára keverem 2 db egész tojással.
A krumplit meghámozom, gyalun legfeljebb 2 mm vastag szeletekre gyalulom.
Egy tűzálló formát kivajazok, az aljába lerakok egy réteg krumplit, pár szelet tojást és kolbászt rakok rá, megszórom egy csipet szerecsendióval, sózom és leöntöm a tejfölös keverékkel. Addig rétegzem, amíg vannak alapanyagok, a tetejére krumpli kerüljön és a tejfölös keverék bőséggel fedje be. A maradék vajat a tetéjére rakom több darabban.
Fontos, hogy az egész massza egy ujjnyival a forma széle alatt érjen véget, mert sülés közben ki fog forrni szanaszét, ha csurig van.
180 C fokos sütőben 1 órát sütöm, ellenőrzöm megsült-e, ha nem, tovább sütöm.
Ízletesebb, a burgonya ízét jobban megtartó és ress végeredményt kapunk így elkészítve. A sajtot közvetlenül tálalás előtt szoktam ráolvasztani.