Létfontosságú receptek: rakott krumpli

Létfontosságú receptek: rakott krumpli

Itt a melengető rakott ételek ideje, az egyik legegyszerűbb ezek között a rakott krumpli. Az alábbi módszer szerint még egyszerűbb és sokkal finomabb. A lényege, hogy nem kell a krumplit előfőzni.

  • 1 kg nem szétfővő, salátának való burgonya
  • 1 szál puha kolbász, lehet csípős is, ízlés dolga
  • 6 db egész tojás
  • 5 dl tejföl
  • 2 dl 30% zsírtartalmú tejszín
  • őrölt szerecsendió
  • 5 dkg vaj 
  • ízlés szerint sajt, ez el is maradhat

A tojásokat gyöngyözve fővő vízben 10 percig főzöm, kiveszem, meghámozom, felszeletelem félcentis karikákra. A kolbászt is felszeletelem félcentis karikákra.

A tejfölt és a tejszínt simára keverem 2 db egész tojással.

A  krumplit meghámozom, gyalun legfeljebb 2 mm vastag szeletekre gyalulom.

Egy tűzálló formát kivajazok, az aljába lerakok egy réteg krumplit, pár szelet tojást és kolbászt rakok rá, megszórom egy csipet szerecsendióval, sózom és leöntöm a tejfölös keverékkel. Addig rétegzem, amíg vannak alapanyagok, a tetejére krumpli kerüljön és a tejfölös keverék bőséggel fedje be. A maradék vajat a tetéjére rakom több darabban.

Fontos, hogy az egész massza egy ujjnyival a forma széle alatt érjen véget, mert sülés közben ki fog forrni szanaszét, ha csurig van. 

180 C fokos sütőben 1 órát sütöm, ellenőrzöm megsült-e, ha nem, tovább sütöm.

Ízletesebb, a burgonya ízét jobban megtartó és ress végeredményt kapunk így elkészítve. A sajtot közvetlenül tálalás előtt szoktam ráolvasztani. 

  • 2024.08.27

BRFK: Csökkent a gyorshajtások száma az Árpád hídon

Az előző akcióhoz képest harmadára csökkent a bemért gyorshajtók száma az Árpád hídon: augusztus 12. és 25. között az átkelőn felállított traffipaxok 64 gyorshajtót mértek be - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden a police.hu oldalon.

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.