Létfontosságú receptek: rakott krumpli

Létfontosságú receptek: rakott krumpli

Itt a melengető rakott ételek ideje, az egyik legegyszerűbb ezek között a rakott krumpli. Az alábbi módszer szerint még egyszerűbb és sokkal finomabb. A lényege, hogy nem kell a krumplit előfőzni.

  • 1 kg nem szétfővő, salátának való burgonya
  • 1 szál puha kolbász, lehet csípős is, ízlés dolga
  • 6 db egész tojás
  • 5 dl tejföl
  • 2 dl 30% zsírtartalmú tejszín
  • őrölt szerecsendió
  • 5 dkg vaj 
  • ízlés szerint sajt, ez el is maradhat

A tojásokat gyöngyözve fővő vízben 10 percig főzöm, kiveszem, meghámozom, felszeletelem félcentis karikákra. A kolbászt is felszeletelem félcentis karikákra.

A tejfölt és a tejszínt simára keverem 2 db egész tojással.

A  krumplit meghámozom, gyalun legfeljebb 2 mm vastag szeletekre gyalulom.

Egy tűzálló formát kivajazok, az aljába lerakok egy réteg krumplit, pár szelet tojást és kolbászt rakok rá, megszórom egy csipet szerecsendióval, sózom és leöntöm a tejfölös keverékkel. Addig rétegzem, amíg vannak alapanyagok, a tetejére krumpli kerüljön és a tejfölös keverék bőséggel fedje be. A maradék vajat a tetéjére rakom több darabban.

Fontos, hogy az egész massza egy ujjnyival a forma széle alatt érjen véget, mert sülés közben ki fog forrni szanaszét, ha csurig van. 

180 C fokos sütőben 1 órát sütöm, ellenőrzöm megsült-e, ha nem, tovább sütöm.

Ízletesebb, a burgonya ízét jobban megtartó és ress végeredményt kapunk így elkészítve. A sajtot közvetlenül tálalás előtt szoktam ráolvasztani. 

  • 2020.12.05

Gyümölcshab készítése

Nem egy rakétatudomány, jól megválasztott alapanyaggal mégis elég népszerű a gyümölcshab, akár ünnepi asztalra is oda lehet rakni.

  • 2020.12.04

Ne becsüld le a laskagombát, csodás alapanyag!

A legkönnyebben beszerezhető gombák közé tartozik a laska, és rugalmas állaga, finom íze sok lehetőséget ad az elkészítésére. 

  • 2020.12.03

Miért nem eszünk gyümölcsöt desszertnek?

Tulajdonképpen mindegy ki miért nem, csak gondoltam szólok, van ez a lehetőség, éljetek vele, főleg a nagy hajtásban jó szolgálatot tesz néhány pikánsabb ízű gyümölcs kicsumázva, felszeletelve, étkezés után, bejgli helyett.