Mivel várjunk vendégeket olcsón és mégis ügyesen?

Mivel várjunk vendégeket olcsón és mégis ügyesen?

Van a libamájon túl is élet, meglehetősen jó élet, úgyhogy nem kell minden pénzünket elkölteni mert éppen vendégek jönnek. Költséghatékony finomságok.

Krumpli, a barátunk

Paprikás krumpli, rakott krumpli, laza buliban hibátlan egy házilag sült krumpli ketchuppal, vagy ez a gratin dauphinoise, ami a neve ellenére egy megfizethető és elég egyszerű étel.

 

Gratin dauphinoise

  • 1 kg burgonya megpucolva, legyalulva
  • 5 dl tejszín (30%-os habtejszín)
  • 15 dkg vaj
  • szerecsendió

A szeleteket egy kivajazott, fokhagymával bedörzsölt tepsibe rétegezem, minden réteget sózok, őrölt szerecsendióval szórok. Felöntöm tejszínnel -fedje el!- és 180 fokon kb. 1 óra alatt sül ressre, az elején fél óráig érdemes alufóliával lefedni. 

A vajat a legvégén dobom rá kis darabokban és rápirítok. 

A krumplit pedig így kell megsütni:

Sült zöldségek kilószám

Itt a tél, a gyökérzöldségek, gumók ideje. A burgonya, csicsóka, répák az utóbbi időben meghökkentő mértékben megdrágultak, így filléres alapanyagnak már nem nevezhetők, legfeljebb a megfizethető kategóriában tudnak nagyot mutatni. Pláne a csicsóka, azt feltétlenül emeljétek be a konyhátokba.

Saját készítésű májasok, pástétomok

A máj, a zsír és az olcsóbb húsrészek kiváló kenyérre kenhető, vagy szeletelhető pástétomokat adnak, amelyek elkészítése egyszerű és általában népszerűek. 

Padlizsánkrém

Laktató és rendkívül népszerű étel, senkinek se kell szégyenkeznie miatta.

Desszertek

Az alábbi receptek nem csak megfizethetőek, hanem egyszerűen elkészíthetők is. 

  • 2021.02.25

Proli aki párizsit eszik?

Járjuk körbe a kérdést komolyan, mert a helyesírást se azért őrizgetjük, mert elment az eszünk, hanem különben nem értenénk meg mit akar a másik. Így van ez a nyelvvel is, ha valaki helytelenül használ egy kifejezést, azt félreértik, vagy hülyének nézik. Ez állatok között a tévesen kommunikáló egyed életébe kerülhet, úgyhogy több komolyságot.

  • 2021.02.24

Rizs chips olcsón, olaj nékül

A riszből készült chipsek meghökkentően drágák, de ezeket otthon is el lehet készíteni és aki még olajat sem akar látni rajta, az se baj. 

  • 2021.02.23

Tiszta rizslisztből gyúrt tészta formázása

A rizsliszt gluténmentes, ezért rendkívül nehezen formázható, törik, szakad, rettenet. Az alábbiakban mutatunk egy trükköt a formázásra, töltésre, hogy színtiszta rizslisztből is tudjatok finomakat főzni, mert a rizsliszt nem csak gluténmentes, hanem kifejezetten finom, édeskés alapanyag is, és a töltött tésztát megsütve szuper roppanósságot lehet belőle előcsalogatni.