Mivel várjunk vendégeket olcsón és mégis ügyesen?

Mivel várjunk vendégeket olcsón és mégis ügyesen?

Van a libamájon túl is élet, meglehetősen jó élet, úgyhogy nem kell minden pénzünket elkölteni mert éppen vendégek jönnek. Költséghatékony finomságok.

Krumpli, a barátunk

Paprikás krumpli, rakott krumpli, laza buliban hibátlan egy házilag sült krumpli ketchuppal, vagy ez a gratin dauphinoise, ami a neve ellenére egy megfizethető és elég egyszerű étel.

 

Gratin dauphinoise

  • 1 kg burgonya megpucolva, legyalulva
  • 5 dl tejszín (30%-os habtejszín)
  • 15 dkg vaj
  • szerecsendió

A szeleteket egy kivajazott, fokhagymával bedörzsölt tepsibe rétegezem, minden réteget sózok, őrölt szerecsendióval szórok. Felöntöm tejszínnel -fedje el!- és 180 fokon kb. 1 óra alatt sül ressre, az elején fél óráig érdemes alufóliával lefedni. 

A vajat a legvégén dobom rá kis darabokban és rápirítok. 

A krumplit pedig így kell megsütni:

Sült zöldségek kilószám

Itt a tél, a gyökérzöldségek, gumók ideje. A burgonya, csicsóka, répák az utóbbi időben meghökkentő mértékben megdrágultak, így filléres alapanyagnak már nem nevezhetők, legfeljebb a megfizethető kategóriában tudnak nagyot mutatni. Pláne a csicsóka, azt feltétlenül emeljétek be a konyhátokba.

Saját készítésű májasok, pástétomok

A máj, a zsír és az olcsóbb húsrészek kiváló kenyérre kenhető, vagy szeletelhető pástétomokat adnak, amelyek elkészítése egyszerű és általában népszerűek. 

Padlizsánkrém

Laktató és rendkívül népszerű étel, senkinek se kell szégyenkeznie miatta.

Desszertek

Az alábbi receptek nem csak megfizethetőek, hanem egyszerűen elkészíthetők is. 

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.