Melengető őszi egytálétel: a muszaka

Melengető őszi egytálétel: a muszaka

Kicsit munkás előkészíteni a rétegeket, attól még megéri bíbelődni, minden fűszert és alapanyagot betartva csodás végeredményt kapunk. 

A rétegekhez:

  • 1 kg padlizsán
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 csokor menta finomra vágva (jó a petrezselyem is, de a menta nagyon üt)
  • 2 gerezd fokhagyma finomra vágva
  • 1 kg darált birkahús
  • 1 evőkanál őrölt fahéj (fontos!)
  • 1/2 evőkanál száraz oregánó
  • 1/2 kg paradicsom felszeletelve
  • 1/2 kg meghámozott, vékonyra gyalult burgonya
  • olívaolaj

A besamelhez:

  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg liszt
  • 1 liter tej 
  • 1 csipet frissen őrölt szerecsendió
  • 1 db babérlevél

A padlizsánt félcentis szeletekre vágom, besózom, egy éjszakát állni hagyom, kinyomkodom. Sütőben, vagy grillen megsütöm a szeleteket (szabad tűzön sütött padlizsánokkal fantasztikus lesz).

A burgonyát az olajban ropogósra sütöm, a hagymákat üvegesre párolom, hozzáadom a darált húst, átsütöm, fűszerezem. 

Egy tűzálló tálba lerakom a padlizsánszeletek felét, rá a krumplit, a húst, beborítom a felszeletelt paradicsomokkal, és végül a padlizsánnal.

A besamelhez felolvasztom a vajat és egy habverő segítségével simára keverem benne a lisztet. Alacsony lángon folyamatosan keverve adagolom hozzá a hideg tejet, a babérlevelet, szerecsendiót, sózom és folyamatosan keverve annyira besűrítem, hogy még önthető legyen. A tálba rétegzett alapanyagokat beborítom vele. 150 fokos sütőben egy órát sütöm. 

Hidegen is tökéletes.  

 

 

 

 

  • 2024.08.27

BRFK: Csökkent a gyorshajtások száma az Árpád hídon

Az előző akcióhoz képest harmadára csökkent a bemért gyorshajtók száma az Árpád hídon: augusztus 12. és 25. között az átkelőn felállított traffipaxok 64 gyorshajtót mértek be - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden a police.hu oldalon.

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.