- Címkék:
- padlizsán
- melengető étel
A rétegekhez:
- 1 kg padlizsán
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 csokor menta finomra vágva (jó a petrezselyem is, de a menta nagyon üt)
- 2 gerezd fokhagyma finomra vágva
- 1 kg darált birkahús
- 1 evőkanál őrölt fahéj (fontos!)
- 1/2 evőkanál száraz oregánó
- 1/2 kg paradicsom felszeletelve
- 1/2 kg meghámozott, vékonyra gyalult burgonya
- olívaolaj
A besamelhez:
- 10 dkg vaj
- 10 dkg liszt
- 1 liter tej
- 1 csipet frissen őrölt szerecsendió
- 1 db babérlevél
A padlizsánt félcentis szeletekre vágom, besózom, egy éjszakát állni hagyom, kinyomkodom. Sütőben, vagy grillen megsütöm a szeleteket (szabad tűzön sütött padlizsánokkal fantasztikus lesz).
A burgonyát az olajban ropogósra sütöm, a hagymákat üvegesre párolom, hozzáadom a darált húst, átsütöm, fűszerezem.
Egy tűzálló tálba lerakom a padlizsánszeletek felét, rá a krumplit, a húst, beborítom a felszeletelt paradicsomokkal, és végül a padlizsánnal.
A besamelhez felolvasztom a vajat és egy habverő segítségével simára keverem benne a lisztet. Alacsony lángon folyamatosan keverve adagolom hozzá a hideg tejet, a babérlevelet, szerecsendiót, sózom és folyamatosan keverve annyira besűrítem, hogy még önthető legyen. A tálba rétegzett alapanyagokat beborítom vele. 150 fokos sütőben egy órát sütöm.
Hidegen is tökéletes.