Mi a különbség a fior di latte és a mozzarella között?

Mi a különbség a fior di latte és a mozzarella között?

Aki Olaszországban nyaral és bemegy eldugott helyek eldugott utcáiba, előbb-utóbb találkozik a fior di latte, magyarul a tej virága sajttal. Mi az?

Foto: Brina Blum

A fior di latte mozzarella (friss, lágy, gyúrt sajt), kizárólag tehéntejből készül, elősorban pizzafeltétnek használatos.

A legjobb tehéntejből készült mozzarellák teljes és nyers tehéntejből készülnek (STG jelzés

A mozzarella a egyes szerint eredetileg vízi bivaly tejéből készült Campania régióban, más elméletek szerint fordítva, tehéntejből készült először. A szó a mozzare igéből származik, amely a sajt formázásakor történő szálvágásra használatos. A scamorza alapja volt, amelyet önállóan csak korlátosan tudtak használni, mert a friss sajtok szállítása, tárolása - a XII. században járunk - nem volt megoldott, a scamorza pedig érlelt, vagy füstölt, kevésbé romlékony. 

Campania régió bivalymozzarellája eredetvédett termék (DOP), neve: mozzarella di bufala, vagy mozzarella di bufala Campana 

A máshol készülő bivalymozzarellák a mozzarella di latte di bufala néven kerülnek a kereskedelembe.

 

 Vannak vegyes tejből készült mozzarellák is, mozzarella mista néven.

  • 2024.08.27

BRFK: Csökkent a gyorshajtások száma az Árpád hídon

Az előző akcióhoz képest harmadára csökkent a bemért gyorshajtók száma az Árpád hídon: augusztus 12. és 25. között az átkelőn felállított traffipaxok 64 gyorshajtót mértek be - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden a police.hu oldalon.

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.