- Címkék:
- olasz konyha
- sajt
- mozzarella
- fiordilatte
A fior di latte mozzarella (friss, lágy, gyúrt sajt), kizárólag tehéntejből készül, elősorban pizzafeltétnek használatos.
A legjobb tehéntejből készült mozzarellák teljes és nyers tehéntejből készülnek (STG jelzés)
A mozzarella a egyes szerint eredetileg vízi bivaly tejéből készült Campania régióban, más elméletek szerint fordítva, tehéntejből készült először. A szó a mozzare igéből származik, amely a sajt formázásakor történő szálvágásra használatos. A scamorza alapja volt, amelyet önállóan csak korlátosan tudtak használni, mert a friss sajtok szállítása, tárolása - a XII. században járunk - nem volt megoldott, a scamorza pedig érlelt, vagy füstölt, kevésbé romlékony.
Campania régió bivalymozzarellája eredetvédett termék (DOP), neve: mozzarella di bufala, vagy mozzarella di bufala Campana
A máshol készülő bivalymozzarellák a mozzarella di latte di bufala néven kerülnek a kereskedelembe.
Vannak vegyes tejből készült mozzarellák is, mozzarella mista néven.