Mi a különbség a fior di latte és a mozzarella között?

Mi a különbség a fior di latte és a mozzarella között?

Aki Olaszországban nyaral és bemegy eldugott helyek eldugott utcáiba, előbb-utóbb találkozik a fior di latte, magyarul a tej virága sajttal. Mi az?

Foto: Brina Blum

A fior di latte mozzarella (friss, lágy, gyúrt sajt), kizárólag tehéntejből készül, elősorban pizzafeltétnek használatos.

A legjobb tehéntejből készült mozzarellák teljes és nyers tehéntejből készülnek (STG jelzés

A mozzarella a egyes szerint eredetileg vízi bivaly tejéből készült Campania régióban, más elméletek szerint fordítva, tehéntejből készült először. A szó a mozzare igéből származik, amely a sajt formázásakor történő szálvágásra használatos. A scamorza alapja volt, amelyet önállóan csak korlátosan tudtak használni, mert a friss sajtok szállítása, tárolása - a XII. században járunk - nem volt megoldott, a scamorza pedig érlelt, vagy füstölt, kevésbé romlékony. 

Campania régió bivalymozzarellája eredetvédett termék (DOP), neve: mozzarella di bufala, vagy mozzarella di bufala Campana 

A máshol készülő bivalymozzarellák a mozzarella di latte di bufala néven kerülnek a kereskedelembe.

 

 Vannak vegyes tejből készült mozzarellák is, mozzarella mista néven.

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.