- Címkék:
- olasz konyha
- sajt
- mozzarella
- fiordilatte
A fior di latte mozzarella (friss, lágy, gyúrt sajt), kizárólag tehéntejből készül, elősorban pizzafeltétnek használatos.
A legjobb tehéntejből készült mozzarellák teljes és nyers tehéntejből készülnek (STG jelzés)
![](/data/articles/83/831/article-83149/R_1__fit_800x10000.jpg?key=0b6cc2a01831e06e505529177b6ea8cd)
A mozzarella a egyes szerint eredetileg vízi bivaly tejéből készült Campania régióban, más elméletek szerint fordítva, tehéntejből készült először. A szó a mozzare igéből származik, amely a sajt formázásakor történő szálvágásra használatos. A scamorza alapja volt, amelyet önállóan csak korlátosan tudtak használni, mert a friss sajtok szállítása, tárolása - a XII. században járunk - nem volt megoldott, a scamorza pedig érlelt, vagy füstölt, kevésbé romlékony.
Campania régió bivalymozzarellája eredetvédett termék (DOP), neve: mozzarella di bufala, vagy mozzarella di bufala Campana
![](/data/articles/83/831/article-83149/mozzarella_di_bufala_perla_del_mediterraneo_1_fit_800x10000.jpg?key=d1ca09265ee2b91efe3b272b8b574ac0)
A máshol készülő bivalymozzarellák a mozzarella di latte di bufala néven kerülnek a kereskedelembe.
![](/data/articles/83/831/article-83149/hd_mozzarella_bufala_non_dop_125g_2_1__fit_800x10000.jpg?key=b1eaa78d6ded86b1345bb173fe474583)
Vannak vegyes tejből készült mozzarellák is, mozzarella mista néven.