Miért érdemes befőzni?

Miért érdemes befőzni?

Összeszedtük, miért kínozd magad befőzéssel a legnagyobb melegben.

Itt mindent megtalálsz a befőzésről címszavakra bontva, receptek, technológiák, tippek, trükkök

Környezettudatos

Ha megtermeled magad az alapanyagot, akkor feltétlenül, de akkor is, ha helyi, szezonális terményt főzöl be, mert az nem utazik több száz, vagy ezer kilométert mire felkerül a polcodra, ahogy a hiperekben kapható konzervek nagy része.

Olcsó

Bár meghökkentően olcsók a savanyúságok, egyes kompótok, de még így is jobban jársz, ha szezon végén megveszed a helyi, szezonális terményt és magad rakod össze. Az üvegeket pedig összekunyerálhatod a baráti körben, megvenni se kell. Lapkát mindenképpen vegyél újat, nehogy ezen múljon a siker. 

Jobb minőségű

Az olcsó bolti konzervek igen gagyik, édesítőszerrel készülnek, kemikáliák vannak bennük, vagy csak ízetlenek. A bolti lekvárok többsége minősíthetetlen, bár ha a házit úgy készíted hogy valami zselésítő anyaggal próbálod öt perc alatt megfőzni, akkor a tiéd se lesz sokkal jobb, így minőség csak akkor lesz, ha beleállsz és jó receptet követsz, nem kapkodsz adalékanyag segítségével. 

Jó lekvár így készül.

Időt és energiát spórolhatsz

Ha befőzöl egyszerre például egy nagy lábos bolognai ragut és konzervet készítesz, rengeteg időt és energiát spórolsz ahhoz képest, mint amikor apránként főzögeted le ugyanazt a mennyiséget és mosogatni is kevesebbszer kell. 

Sok befőtt széleskörűen felhasználható

Szilvalekvár

  • Egyrészt lekvár, azt már tudjuk. Higítva süthetsz benne húst, paradicsompürével és könnyű alaplével kiegészítve extra levest ad. így készül.

Savanyú karakterű lekvárok

  • BBQ szósznak mind elkészíthető, recept itt, a paradicsom és a cukor helyett használd a lekvárt.
  • Ecettel, sóval, borssal, olajjal kiegészítve salátára is jó öntetet adnak.

Lekvárt így kell főzni és eltenni. 

Kompótok, befőttek

  • Elég felforralni, behabarni, és kész a leves, vagy az almaszósz, ami bármilyen főtt hús mellé jól illik.
  • Sajttortára, túrótortára, zabkására, joghurtra, panna cotta mellé is felhasználható.

Kompótot így tudsz készíteni.

Zöld dió befőtt

  • Kandírozott gyümölcs helyettesítő és fűszer, kacsasült, tejszínes édességek mellé is feladható. Így készül. 

 

 

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.