Miért vagy rosszul egészséges étrendre váltástól?

Miért vagy rosszul egészséges étrendre váltástól?

Számtalan hosszútávú étrendkísérletem során ugyan magamon sohasem tapasztaltam szélsőséges és aggasztó tüneteket, de más étrendváltók tapasztalatiban rendszeresen találkoztam a jelenséggel, hogy elhagyja az eddigi étrendet egy valós, vagy vélt módon egészségesebb étrendért és rögtön minden baja lesz. Ennek a jelenségnek jártunk utána. 

Fejfájás, kínlódás, puffadás, erőtlenség, lefagyás, a jelenség annyira tipikus, hogy van neve is, étrendváltási tünetegyüttes. 

Attól még, hogy egyszerre történik, nem feltétlenül van ok-okozati összefüggés

Ez a legfontosabb. Nem kell felsőbb erőt és összefüggést keresni vagy erőltetni mindig, minden áron és főleg üzletszerzési céllal.  

Mindenki nyugodjon le, nem a mérgek szabadulnak fel

A köznyelvben van ez a méreganyag-felhalmozódás fogalom vagy mi, ami a tudomány szerint nincs. Az egészséges kiválasztórendszer ugyanis folyamatosan méregtelenít. Ha holnaptól nem eszel húst, vagy glutént, semmi se fog kitisztulni, mert semmi sem volt bekoszolva. Akinek a kiválasztórendszere nem végzi el maradéktalanul a feladatot, az olyan beteg, hogy nincs az az étrend, ami meggyógyítja, oda orvos és művese kell.

Itt, egy gyógyszerészek szerkesztette tartalomban lehet erről a témáról bővebben olvasni.

A valódi okok

A bélrendszer baktériumai a táplálkozásunknak megfelelő összetételűek, és egy drasztikus étrendváltás során nekik igazodni kell a váltáshoz, ami több hetet vesz igénybe. Ez gázképződéshet, puffadáshoz vezet. - mondja Staci McIntosh dietetikus a témában készült interjúban. Az egész interjút itt lehet elolvasni. Aki rostszegényen táplálkozott (húst hússal) és hirtelen elkezd rostban gazdagon étkezni (növényi étrend) a hirtelen bekerülő nagy rostmennyiség miatt tapasztalhat akár hasmenést is. Sőt, ha nem iszik elég folyadékot az illető a sok rost mellé, szorulás is kialakulhat, mert a rostot nem emésztjük meg, és ha nincs elég víz, az bizony beragad. 

A szénhidrátok szélsőséges megvonása -pl.: paleo, keto- okozhatja a gondolkodás lassulását, nincs elég anyag az agyműködéshez, ugyanez okozhat általános erőtlenséget is, nincs elég glükóz a rendszerben, a szervezet pedig még nem lépett abba a szakaszba, hogy megoldja magának.

Fejfájást egy étrendváltás után okozhat a mesterséges édesítőszerekre átállás, a szénhidrát megvonása, az elégtelen folyadékbevitel (ld. rostok fentebb), vagy mindez egyszerre.

Ami a legdurvább, a sok szemét, amit megeszel, ha nem eszed, elvonási tüneteid lesznek. 

Úgyhogy fokozatosan átállni könnyebb. 

 

 

 

 

 

 

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.