A tíz legnevetségesebb zacskós étel

A tíz legnevetségesebb zacskós étel

A zacskós készételek között vannak egészen komikus darabok, ezeket elnézve olyan érzése támad egy konyhát már kettőnél többször látott személynek, hogy miféle elátkozott zacskóban történhetett a fejlesztést megelőző felmérés? Hány csík kukoricakeményítőt toltak annál az asztalnál, ahol ezek jó ötletnek tűntek? Mi folyik abban a világban ahol ezekre van kereslet? Mi nem folyik? És ezt így hogy? 

 
Carbonara alap

Bármelyik típusú carbonarát, az eredetit, és a maszatoltat is 10 perc alatt el lehet készíteni, ehhez képest az alap 20 perc és ez van benne majdnem 12 000 Ft/kg áron. Ja és sonkát meg tejet még vegyél hozzá. Több márka is kínálja ezt a marhaságot, gyanítom, mert van piaca.

Miért van piaca? Valaki aki vásárol carbonara alapot, ugyan írjon már, miért?

Amúgy mind nagyjából ugyanazt a receptet használják, ez az egyik.:

Búzaliszt*, Sovány tejpor*, Szárított zöldségek* (vöröshagyma 7,6%, fokhagymapor 3%), Burgonyakeményítő*, Füstölt sertésszalonna zsír* (füstölt sertészsír, antioxidáns: rozmaringkivonatok), Tojássárgájapor*, Természetes aromák*, Jódozott só, Fűszerek* (őrölt szerecsendió, őrölt fehérbors 0,5%, oregánó), Szárított petrezselyemlevél* 0,9%, *Természetes összetevők

A carbonara így készül.

Az meg, amit szokás annak nevezni, de nem az, ezerféleképpen készül, mindegy is, rakjál bele tejszínt, nagyjából ez az egyetlen feltétele. Ha frissen készíted hamarabb megvagy vele és sokkal olcsóbb is.

Lasagne alap

Még csak a második termék, de már az idegroham kerülget. Alap, aztán a gyártó az alap felhasználáshoz leír egy komplett lasagne receptet, annak minden hozzávalójával.

Akkor minek az alap? Minek ez a sok ganyé a lasagnédba? Minek?:

Zöldségfélék (paradicsompüré por 37%¹, vöröshagymapor 6,5%, fokhagymapor), Burgonyakeményítő, Cukor, Jódozott só, Búzaliszt, Pálmazsír, Zöldfűszerek 2% (oregánó, kakukkfű, rozmaring, petrezselyem, bazsalikom), Hidrolizált növényi fehérje², Fűszerpaprika, ¹Fenntartható gazdaságból, ²Hidrolizált növényi fehérje: kukoricából, szójából vagy búzából nyert élelmiszer összetevő, ami fűszeres, telt ízt ad az ételeknek.

A

Chili con carne alap

is ugyanerre a kaptafára készül. Szerintem használjatok fűszereket alapok helyett. Olcsóbb, és az alapokba kevert sok egyéb marhaságot se megvenni, se kifizetni nem kell, megéri. 

A csilis bab így készül.

Fűszersó

Olcsóbb, ha magad kikevered és akkor nem lesz benne keményítő sem, ami ugyan nem árt, de miért is vennél keményítőt 6-7000 Ft/kg áron? És sót? 

Így készíts fűszerkeveréket és abból sót.

Tzatziki fűszerkeveréket 

muszáj kiemelnem. Szerencsétlen tzatziki kecske-, vagy birkajoghurt+uborka+fokhagyma, esetleg olívaolaj, frissen facsart citromlé és menta/kapor.

Ehhez képest ebben a termékben van:

Dextróz; Fokhagyma; Cukor; Jódozott étkezési só (étkezési só, kálium-jodid); Vöröshagyma; Citrompor (maltodextrin, gyümölcs szárazanyag); Kukoricakeményítő; Repceolaj; Bors

Megint a keményítő. Bors? Vöröshagyma? Cukor? Ha nem tudnám mi ez, az összetevők alapján képtelen lennék kitalálni. 

Burgonyapüré por

Lényegében főtt krumpli szárítva, porítva, adalékanyaggal, amit aztán keverhetsz ki tejjel. A krumpli 20 perc alatt megfő. 

A krumplipüré így készül.

Tiramisu krém

Amúgy ez van benne, olaszok üljenek le.: Cukor, 11% amarettini darabok (cukor, búzaliszt, sárgabarackmag, tojásfehérje, térfogatnövelő szer (nátrium-karbonátok), tejcukor, tejfehérje, aroma), Módosított keményítő, Glükózszirup, 5,2% mascarpone sajtpor, Pálmaolaj, Zselatin, Emulgeálószer (E 472b), Tejfehérje (tejcukrot tartalmaz), Aroma, Sűrítőanyag (karragén), Kávékivonat, Sovány tejpor, Színezék (karotinok), Stabilizátor (nátrium-foszfátok)

Majdnem 7000 Forint kilója és főzés nélkül elkészül, hát nagyon jó, mert a tiramisu így is, úgy is főzés nélkül készül, ez legalább rendben van. Pálmaolaj, komolyan eszem megáll, az nagyon kell bele, hagyományos olasz alapanyag a nyavalyás pálmaolaj, ami mindenbe kell.

A tiramisu amúgy így készül, főzés nélkül, percek alatt.

Tejbegríz és tápiókapuding 

Ötezer kilója amúgy mindkettőnek és a gríz forró vízzel készül, hát erre mit mondjak, a tejbegríz is úgy készül, öt perc alatt, és ha nagyon megnyomom biotejjel és bourbon vaníliás cukorral, akkor is belefér 500 Forintba egy kiló.

A tápiókában kukoricakeményítő, aroma, só és 9,5% fagyasztva szárított málna van, az kerül ennyibe, és úgy készül, mint a tápiókapuding, ha veszel tápiókát, meg tejet, meg cukrot, összefőzöd, kész vagy. A tápióka kilója 1000 Ft körül szokott lenni.

Kocsonya fűszerkeverék

Ez már egyenesen a na takarodj innét kategória. A szent csodakocsonyáimat az életben nem mocskolnám össze ezzel, amiből 1 kg amúgy 5000 Ft és egy teljesen felesleges termék.:

étkezési zselatin, étkezési só, fokhagyma granulátum, ételízesítő [étkezési só, cukor, ízfokozó (mononátrium-glutamát), sárgarépa dara, dextróz, paszternák dara, fűszerek, kukoricakeményítő, aroma, színezék (riboflavin)], fűszerek

Mondjátok utánam: K-U-K-O-R-I-C-A-K-E-M-É-N-Y-Í-T-Ő

A kocsonya így készül. 

 

 

 

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.