- Címkék:
- répa
- gyökérzöldség
- takarmányrépa
Szóval van itt egy kis répa.
Mi az a takarmányrépa?
A takarmányrépa (Beta vulgaris subsp. vulgaris var. crassa) kultúrnövény, a termesztett répa (Beta vulgaris subsp. vulgaris) egyik változata, melyet állatok (főleg szarvasmarha és juh) takarmányozására termesztenek. Tápanyagokban gazdag és elvileg édes.
Édes, roppanós, lédús
Úgyhogy behoztam egyet, lemostam, megpucoltam és nekiálltam felvágni, amivel óvatosan, mert a hatalmas répák nagyon kemények, könnyen lehet baleset a vége.
Az első darabot ismerkedési céllal levágtam, és az alapanyag bár aromásnak nem mondható, cserébe nagyon édes és kiváló roppanós, nedvdús állaga van, amitől rögtön lett egy ötletem, mert pont ez az az alap, amelynek jól állnak a füstös, sós és csípős ízek.
Répasaláta
- 1 takarmányrépa lereszelve
- szezámmagolaj
- szójaszósz
- finomra vágott csilipaprika
A répát legyalulom, elkeverem a csilivel és meglocsolom a szószokkal. Amilyen egyszerű, annyira összetett és izgalmas. Kis durvára tört földimogyorót és koriandert is elbír.
A takarmányrépát ebben a kókuszos sült gyökérzöldséges ételben is ki fogom próbálni a répák helyett, felesben a csicsókával, biztosan jó lesz.:
Kókusztejben sült téli zöldségek
- 25 dkg sárgarépa
- 25 dkg fehérrépa
- 25 dkg csicsóka
- 1 gerezd fokhagyma finomra vágva
- 1/2 hüvelykujjnyi gyömbér lereszelve
- 1/2 l kókusztej (sűrű konzerv, nem híg ital!)
- só
A zöldségeket megtisztítom, kisujjnyi csíkokra vágom, egy tűzálló edénybe fektetem. A kókusztejet kikeverem a fokhagymával, gyömbérrel, sózom és a zöldségekre öntöm.
150 C fokos sütőben másfél órát sütöm.
Hidegen is jó. Önmagában is megáll bőven, a zsíros kókusztól laktató, a csicsókától füstös ízű fogás.
1/2 liter extra kókusztejjel pürésítve finom krémleves lesz belőle.