- Címkék:
- tárolás
- tárolható étel
Úgyis itt a melengető rakott ételek ideje, az egyik legegyszerűbb ezek között a rakott krumpli. Az linkelt módszer szerint még egyszerűbb és sokkal finomabb. A lényege, hogy nem kell a krumplit előfőzni.
Húsos káposzta, töltött káposzta
A linkelt húsos káposzta elkészítése egyszerű, elég összepakolni és várni, amíg elkészül.
A tiramisù rendkívül egyszerű és szigorú recept, minden variálással és az alapanyagok helyettesítésével csak elrontani lehet.
A rakott zöldségek számtalan, télen is elérhető zöldséget felvesznek, és rendkívül kevés munkával jár akár nagy mennyiségben elkészíteni ezeket. Ideális hétvégi, családi ebédek.
A mexikói frijoles charrosból kinőtt a chili con carne, abból pedig a csilis bab, amely rég elvesztette bármi kapcsolatát a pikáns, izgalmas és komplikált őssel. Számtalan esetben három konzerv összeborítását és megmikrózását is csilis babnak nevezik, én ennél kicsit kultúráltabban viselkedek a hétköznapokon és az eredeti, frijoles charrosra esküszöm. Ez a receptje.
Tudom, hogy coq au vin, de senkitől se várhatjuk el, hogy vágja a francia kiejtést, amit ebben az esetben érdemes megjegyezni, mert itthon is fontos recept a boros kakas, ami se nem feltétlenül boros, se nem feltétlenül kakas.
A tzatzikit nem szabad alulbecsülni, egy pitával kész főétel, csak ahhoz illik megfelelően összerakni.
Csak a mentát kell frissen rárakni.
Zserbó zsíros, omlós tésztából
- 40 dkg liszt
- 25 dkg zsír (lehet vaj is, de a zsír az igazi)
- 2 tojás
- 40 dkg baracklekvár
- 15 dkg darált dió
- 20 dkg porcukor
- 20 dkg étcsokoládé
- 1 ek vaj
10 dkg porcukrot kikeverek a dióval.
A lisztet elmorzsolom a zsírral, hozzáadok 10 dkg porcukrot, a két tojással összedolgozom. Három részre osztom, fél órát hidegen pihentetem.
A tészta harmadát 3 mm vastagra nyújtom, a tepsi aljára fektetem. Megkenem a lekvár felével, és megszórom a porcukorral elkevert dió felével. Egy réteg tészta következik, a maradék lekvár, majd a dió, végül lefedem az utolsó tésztalappal, tűvel átszurkálom a tésztát, és 180 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütöm.
A csokoládét felolvasztom a vajjal és bevonom vele a kihűlt sütemény tetejét. Érdemes 2-3 napig pihentetni fogyasztás előtt.
Mézes krémes (Dzsuláj néni receptje)
- 50 dkg liszt
- 15 dkg porcukor
- szódabikarbóna
- 1 egész tojás
- 5 dkg zsír
- 5 ek tej
- 4 ek méz
Az alapanyagokat alaposan összegyúrom. Négy részre osztom, fél centi vastag lapokat nyújtok belőle és azokat kizsírozott, kilisztezett sütőlemezen a 180 C fokra előmelegített sütőben 10 percig sütöm.
- 1/2 l tej
- 1 ekanál búzadara
- 20 dkg cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 citrom leve
- 20 dkg vaj
Az alapanyagokat a vaj kivételével krémesre főzöm, majd eldolgozom a hideg vajjal, behűtöm.
A krémet négyfelé osztom, megkenem vele az egymásra rétegzett lapokat, a középső lapra kenek 15 dkg baracklekvárt is, a tetején is legyen krém! Egy napig pihentetem.