Ételek, amik a tárolástól csak jobbak lesznek

Ételek, amik a tárolástól csak jobbak lesznek

Ideje rápihenni az ünnepekre, ilyenkor sokat segíthetnek az 1-2 napos tárolást nem csak jól tűrő, hanem egyenesen kívánó fogások. Ezeket gyűjtöttük össze recepttel együtt. 

Rakott krumpli

Úgyis itt a melengető rakott ételek ideje, az egyik legegyszerűbb ezek között a rakott krumpli. Az linkelt módszer szerint még egyszerűbb és sokkal finomabb. A lényege, hogy nem kell a krumplit előfőzni.

Húsos káposzta, töltött káposzta

A linkelt húsos káposzta elkészítése egyszerű, elég összepakolni és várni, amíg elkészül. 

Tiramisú

A tiramisù rendkívül egyszerű és szigorú recept, minden variálással és az alapanyagok helyettesítésével csak elrontani lehet. 

Rakott zöldségek

A rakott zöldségek számtalan, télen is elérhető zöldséget felvesznek, és rendkívül kevés munkával jár akár nagy mennyiségben elkészíteni ezeket. Ideális hétvégi, családi ebédek.

Csilis bab

A mexikói frijoles charrosból kinőtt a chili con carne, abból pedig a csilis bab, amely rég elvesztette bármi kapcsolatát a pikáns, izgalmas és komplikált őssel. Számtalan esetben három konzerv összeborítását és megmikrózását is csilis babnak nevezik, én ennél kicsit kultúráltabban viselkedek a hétköznapokon és az eredeti, frijoles charrosra esküszöm. Ez a receptje.

Kokoven

Tudom, hogy coq au vin, de senkitől se várhatjuk el, hogy vágja a francia kiejtést, amit ebben az esetben érdemes megjegyezni, mert itthon is fontos recept a boros kakas, ami se nem feltétlenül boros, se nem feltétlenül kakas. 

Tzatziki

A tzatzikit nem szabad alulbecsülni, egy pitával kész főétel, csak ahhoz illik megfelelően összerakni.

Joghurtos padlizsán

Csak a mentát kell frissen rárakni. 

Zserbó zsíros, omlós tésztából

  • 40 dkg liszt
  • 25 dkg zsír (lehet vaj is, de a zsír az igazi)
  • 2 tojás
  • 40 dkg baracklekvár
  • 15 dkg darált dió
  • 20 dkg porcukor
  • 20 dkg étcsokoládé
  • 1 ek vaj

10 dkg porcukrot kikeverek a dióval.

A lisztet elmorzsolom a zsírral, hozzáadok 10 dkg porcukrot, a két tojással összedolgozom. Három részre osztom, fél órát hidegen pihentetem.

A tészta harmadát 3 mm vastagra nyújtom, a tepsi aljára fektetem. Megkenem a lekvár felével, és megszórom a porcukorral elkevert dió felével. Egy réteg tészta következik, a maradék lekvár, majd a dió, végül lefedem az utolsó tésztalappal, tűvel átszurkálom a tésztát, és 180 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütöm.

A csokoládét felolvasztom a vajjal és bevonom vele a kihűlt sütemény tetejét. Érdemes 2-3 napig pihentetni fogyasztás előtt. 

Mézes krémes (Dzsuláj néni receptje)

  • 50 dkg liszt
  • 15 dkg porcukor
  • szódabikarbóna 
  • 1 egész tojás
  • 5 dkg zsír
  • 5 ek tej
  • 4 ek méz

Az alapanyagokat alaposan összegyúrom. Négy részre osztom, fél centi vastag lapokat nyújtok belőle és azokat kizsírozott, kilisztezett sütőlemezen a 180 C fokra előmelegített sütőben 10 percig sütöm.

  • 1/2 l tej
  • 1 ekanál búzadara 
  • 20 dkg cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 citrom leve
  • 20 dkg vaj

Az alapanyagokat a vaj kivételével krémesre főzöm, majd eldolgozom a hideg vajjal, behűtöm.

A krémet négyfelé osztom, megkenem vele az egymásra rétegzett lapokat, a középső lapra kenek 15 dkg baracklekvárt is, a tetején is legyen krém! Egy napig pihentetem.

 

 

 

 

 

 

 

 

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.