- Címkék:
- bab
- lencse
- csicseriborsó
- hüvelyes
- borsó
Könnyű leves
- 100 g barna lencse
- 250 g bab vegyes fajtákból
- 100 g csicseriborsó
- 100 g árpagyöngy
- 1 db zellerszár felszeletelve
- 1 db vöröshagyma finomra vágva
- 1 db babérlevél
- 1 l zöldség alaplé
- 1 db sárgarépa meghámozva, felszeletelve
- 1 gerezd fokhagyma finomra vágva
- só
- fekete bors
- olívaolaj
A hüvelyeseket egy éjszakára beáztatom kétszeres mennyiségű hideg vízben. Két evőkanál olajon, magas lángon kevergetve megpirítom a hagymát, a fokhagymát és a répát, zellerszárat.
Felöntöm a hüvelyesekkel, árpagyönggyel, az alaplével és hozzáadom a babérlevelet, megsózom, borsozom.
Alacsony lángon ressre főzöm.
Paprikamagolajjal meglocsolva különösen jó.
Könnyű főzelék
- 200 g fehérbab egy éjszakára kétszeres mennyiségű vízbe áztatva
- 200 g leveles spenót, lehet fagyasztott is, akkor azt ki kell engedni
- 200 g hámozott paradicsom
- 2 db paszternák meghámozva, vékonyra szeletelve
- 4 db vastag szelet szikkadt kenyér (opcionális pirítva, vagy olajban ropogósra sütve)
- 1 db nagyobb póréhagyma vékonyra felszeletelve
- 10 szál kakukkfű
- 1 dl hidegen sajtolt napraforgóolaj
- só
A hagymát az olajon aranybarnára pirítom, beleöntöm a babot, sózom, ressre főzöm. A felét egy botmixerrel pépesítem, felöntöm a paradicsomlével, hozzáadom a paszternákot, kakukkfüvet. Amikor a paszternák megpuhult, ráborítom a spenótleveleket és pár perc alatt készre főzöm, még sózom, ha szükséges.
A kenyérszeletre merve, esetleg paprikamagolajjal meglocsolva tálalom. Elég tartalmas, megáll feltét nélkül is, hatperces tojással esetleg el tudom képzelni.
Fasírt
Lencseropogós
20 dkg ressre főzött lencse
- 20 dkg burgonya lereszelve
- 1 kis fej vöröshagyma finomra vágva
- 1 gerezd fokhagyma finomra vágva
- annyi liszt, hogy a massza éppen összeálljon, mindegy milyen liszt, a képen búza
- só
- fekete bors
- olaj a sütéshez
A lencsét 12 órára beáztatom annyi vízben, ami ellepi, majd finoman gyöngyöző, sós vízben ressre főzöm, leszűröm. Ha fekete, zöld, vörös, fehér lencséket használok, azokat áztatás nélkül főzöm finoman gyöngyöző sós vízben ressre és leszűröm.
A lencsét elkeverem a burgonyával, hagymákkal és annyi liszttel, hogy éppen ragadjon össze és formázható legyen.
Kétujjnyi olajat hevítek, a masszából kétdiónyi galuskákat formázok vizes kanállal és a forró olajba szaggatom, süljön sercegve, nagy lángon. Finoman rázogatva aranybarnára, ropogósra sütöm, lecsöpögtetem, papírra szedem.
Citrommal, salátával esetleg friss mártogatóssal (a képen friss spenót leturmixolva sózva, szerecsendióval, fokhagymával és citromlével ízesítve) tálalom.
Falafel
- 300 g száraz csicseriborsó (fontos, a konzerv szétesik, falafelnek nem alkalmas, ahogy a főtt csicseri sem) és sárgaborsóból is nagyon jó lesz!
- 1 púpozott ekanál őrölt római kömény
- 6 gerezd fokhagyma finomra vágva
- 2/3 tasak sütőpor
- 1 kis fej vöröshagyma finomra vágva
- 1 ekanál liszt (tk búza most éppen), lehet kicsit több, a massza legyen éppen formázható tőle
- napraforgóolaj a sütéshez
- só
- szezámmag
A borsót egy éjszakára hideg vízbe áztatom, leszűröm. Durvára darálom, elkeverem a többi alapanyaggal, pihentetem egy órát.
A lényeg, hogy ne golyót formázz! Az száraz lesz, nem pedig kívül ropogós, belül szaftos! Kb. 1,5 cm vastag és 5 cm átmérőjű korongokat formázok belőle, a közepüket kicsit benyomom, szezámba hempergetem és bő, tűzforró olajban hirtelen kisütöm mindkét oldalát. Nagyon hamar megsül, nem szabad otthagyni!
A képen fekete szezámba hempergettem, azért fekete.
Papírra szedem, friss salátával, vagy például tahini szósszal, tálalom, a tahini szósz ezek keveréke:
- 1 dl tahini
- 1 kis fej finomra vágott vöröshagyma
- 1/2 citrom leve
- só, bors
Frissen jó, de hidegen is megállja a helyét, hűtőszekrényben jól tárolható.
Krém
Lencsekrém gesztenyével, rozmaringgal
- 20 dkg ressre főzött lencse
- 10 dkg gesztenyepüré
- 1 dl tahini
- só
- fekete bors
- citrom
A lencsét 12 órára beáztatom annyi vízben, ami ellepi, majd finoman gyöngyöző, sós vízben ressre főzöm, leszűröm. Ha fekete, zöld, vörös, fehér lencséket használok, azokat áztatás nélkül főzöm finoman gyöngyöző sós vízben ressre és leszűröm.
Botmixerrel pépesítem a tahinivel és a gesztenyepürével. Sózom, fekete borsozom és ha van éppen otthon, dióolajjal meglocsolva, citrommal tálalom.
A képen a zöld püré friss, ágakról lecsipegetett rozmaringlevél 1:1 arányban mézzel leturmixolva, nagyon jól áll a pürénknek, de óvatosan vele, mert tömény ízű keverék. Érdemes belőle többet készíteni, hűtőben sokáig eláll és sokféle főzelékhez, sima sült krumplihoz, sütőtökhöz is fantasztikus.
Pirítósra is kenhető.
Desszert
Zöldborsó és kókuszkrém citrommal és kardamommal
- 2 dl kókusztej (inkább fémdobozos konzerv, azok jó zsírosak)
- 20 dkg zöldborsó
- ½ citrom reszelt héja
- 5 dkg cukor
- 1 teáskanál durvára tört kardamommag
- só
A zöldborsót a kókusztejjel egy botmixerrel pépesítem. Elkeverem a cukorral, egy csipet sóval, a citromhéjjal és a kardamommal fűszerezem.
Nagyon olcsó és teljesértékű
Pirított sárgaborsó és rizssaláta szardíniával
- 20 dkg rizs
- 20 dkg sárgaborsó
- 1 dl olaj
- 2 db olajos szardíniakonzerv
- 2 citrom reszelt héja
- 2 citrom frissen facsart leve
- 1 csokor petrezselyem finomra vágva
- opcionális: tetszőleges csípős szósz
- só
A rizst két és félszeres mennyiségű sós vízben megfőzöm. A sárgaborsót sós vízben ressre főzöm, leszűröm. Egy vasserpenyőben felhevítem az olajat és a rizst a borsóval alaposan, ropogósra pirítom.
A szardíniával, petrezselyemmel, citromlével és citromhéjjal tálalom.