Így kovászold a pitypangot!

Így kovászold a pitypangot!

Számtalan zöldséget lehet sikeresen kovászolni, ezek közül nem egyet a mezőn össze tudsz szedni magadnak, ráadásul kezdődik a vadon termő zöldségek szezonja, az első fantasztikus saláták ideje!

  • 2 nagy marék pitypanglevél, lehet benne bimbó is
  • 4 dl víz
  • 12 g só
  • 1 gerezd fokhagyma
  • csilipaprika opcionális 

A leveleket megmosom, egy üvegbe tuszkolom. A sót feloldom a vízben, és a medvehagymára öntöm. Fontos, hogy legalább 2-3 ujjnyira lepje el és egy kisebb fedővel, műanyag kereszttel lent is tartom a víz alatt.  

A vizet nem kell felforralni, de ha mégis, akkor forrón nem szabad a pitypangra önteni, csal langyosan. 

Meleg helyre teszem lazán leborítva egy tányérban, ahova kiforrhat.

2-3 nap alatt elkészül, akkor behűtöm, 4 C fokon, lefedve tárolva hónapokig eláll. Fontos, nem szabad koszos villával belenyúlkálni!

Behűtve, salátának fogyasztom, mint a kovászos uborkát, vagy kovászolt medvehagymát. 

Fontos: pitypangot csak tiszta helyen szabad szedni, kutyafuttatóban, útszélén ne. 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.