- 2 nagy marék pitypanglevél, lehet benne bimbó is
- 4 dl víz
- 12 g só
- 1 gerezd fokhagyma
- csilipaprika opcionális
A leveleket megmosom, egy üvegbe tuszkolom. A sót feloldom a vízben, és a medvehagymára öntöm. Fontos, hogy legalább 2-3 ujjnyira lepje el és egy kisebb fedővel, műanyag kereszttel lent is tartom a víz alatt.
A vizet nem kell felforralni, de ha mégis, akkor forrón nem szabad a pitypangra önteni, csal langyosan.
Meleg helyre teszem lazán leborítva egy tányérban, ahova kiforrhat.
2-3 nap alatt elkészül, akkor behűtöm, 4 C fokon, lefedve tárolva hónapokig eláll. Fontos, nem szabad koszos villával belenyúlkálni!
Behűtve, salátának fogyasztom, mint a kovászos uborkát, vagy kovászolt medvehagymát.
Fontos: pitypangot csak tiszta helyen szabad szedni, kutyafuttatóban, útszélén ne.