Foszlós csodakifli készítése

Foszlós csodakifli készítése

Nosztalgiakiflit nem nagy művészet készíteni, kell egy jó kis tejes tészta és egy ügyes formázás. 

  • 1 kg búza kenyérliszt
  • 25 g friss élesztő
  • 7-8 dl langyos, zsíros tej
  • 30 g puha vaj
  • 30 g cukor
  • 15 g só

Az élesztőt, a sót, a cukrot és a vajat simára keverem 7 dl tejben, összegyúrom a liszttel. Ha morzsás, még adok hozzá pici tejet, legyen szép sima, puha, jól formázható a tészta (kb 15 p gyúrásra kell készülni)

Lefedve meleg helyen (25-28 C fok) a duplájára kelesztem. Ez kb. 2 óra.

Átgyúrom, 12 részre osztom.

Az így kapott tésztadarabokból gombócokat gyúrok, kb 2 mm vastag háromszöget nyújtok belőlük és az egyik talpánál kezdve tenyereimmel sodorva szorosan feltekerem. Itt van egy videós segítség hozzá a linken, ha a beillesztett videó nem menne.:

Az így formázott kiflit sütőlemezre rakom egymástól tenyérnyi távolságra és a meleg helyre visszarakva még egy órát kelesztem.

Közben előmelegítem a sütőt 180 C fokra.

A kifliket lespriccelem vízzel és az előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütöm. 

 

 

 

  • 2021.02.27

Itt a tavasz, a tojásos nokedli ideje!

A tavasz kötelező kelléke a tojásos nokedli salátával. Mivel saláta már egész évben van, akár ezeken a kora tavaszi, napsütéses napokon is elkészíthetjük ezt a kedves komfortételt. 

  • 2021.02.26

Hóvégi menük: olcsó, takarékos és gazdaságos

Itt a hónap és a tél vége is, így menüsorozatunk utolsó téli számában spórolós menüket állítottunk össze. A hentest nem nagyon kell miatta zaklatni, és a rengeteg zöldség nem csak a pénztárcánkat kíméli, de a szervezetünknek is jót tesz így tél végén.

  • 2021.02.25

Proli aki párizsit eszik?

Járjuk körbe a kérdést komolyan, mert a helyesírást se azért őrizgetjük, mert elment az eszünk, hanem különben nem értenénk meg mit akar a másik. Így van ez a nyelvvel is, ha valaki helytelenül használ egy kifejezést, azt félreértik, vagy hülyének nézik. Ez állatok között a tévesen kommunikáló egyed életébe kerülhet, úgyhogy több komolyságot.