Foszlós csodakifli készítése

Foszlós csodakifli készítése

Nosztalgiakiflit nem nagy művészet készíteni, kell egy jó kis tejes tészta és egy ügyes formázás. 

  • 1 kg búza kenyérliszt
  • 25 g friss élesztő
  • 7-8 dl langyos, zsíros tej
  • 30 g puha vaj
  • 30 g cukor
  • 15 g só

Az élesztőt, a sót, a cukrot és a vajat simára keverem 7 dl tejben, összegyúrom a liszttel. Ha morzsás, még adok hozzá pici tejet, legyen szép sima, puha, jól formázható a tészta (kb 15 p gyúrásra kell készülni)

Lefedve meleg helyen (25-28 C fok) a duplájára kelesztem. Ez kb. 2 óra.

Átgyúrom, 12 részre osztom.

Az így kapott tésztadarabokból gombócokat gyúrok, kb 2 mm vastag háromszöget nyújtok belőlük és az egyik talpánál kezdve tenyereimmel sodorva szorosan feltekerem. Itt van egy videós segítség hozzá a linken, ha a beillesztett videó nem menne.:

Az így formázott kiflit sütőlemezre rakom egymástól tenyérnyi távolságra és a meleg helyre visszarakva még egy órát kelesztem.

Közben előmelegítem a sütőt 180 C fokra.

A kifliket lespriccelem vízzel és az előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütöm. 

 

 

 

  • 2024.08.27

BRFK: Csökkent a gyorshajtások száma az Árpád hídon

Az előző akcióhoz képest harmadára csökkent a bemért gyorshajtók száma az Árpád hídon: augusztus 12. és 25. között az átkelőn felállított traffipaxok 64 gyorshajtót mértek be - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden a police.hu oldalon.

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.