- Címkék:
- kifli
- péksütemény
- 1 kg búza kenyérliszt
- 25 g friss élesztő
- 7-8 dl langyos, zsíros tej
- 30 g puha vaj
- 30 g cukor
- 15 g só
Az élesztőt, a sót, a cukrot és a vajat simára keverem 7 dl tejben, összegyúrom a liszttel. Ha morzsás, még adok hozzá pici tejet, legyen szép sima, puha, jól formázható a tészta (kb 15 p gyúrásra kell készülni)
Lefedve meleg helyen (25-28 C fok) a duplájára kelesztem. Ez kb. 2 óra.
Átgyúrom, 12 részre osztom.
Az így kapott tésztadarabokból gombócokat gyúrok, kb 2 mm vastag háromszöget nyújtok belőlük és az egyik talpánál kezdve tenyereimmel sodorva szorosan feltekerem. Itt van egy videós segítség hozzá a linken, ha a beillesztett videó nem menne.:
Az így formázott kiflit sütőlemezre rakom egymástól tenyérnyi távolságra és a meleg helyre visszarakva még egy órát kelesztem.
Közben előmelegítem a sütőt 180 C fokra.
A kifliket lespriccelem vízzel és az előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütöm.