Mit főzzek birkából?

Mit főzzek birkából?

Pörköltet. 

A pörköltön kívül azért vannak egyéb lehetőségek is, ha leesik egy fél birka a háztartásban. A nyak, csülkök, comb, lapocka és bordák estében érdemes ragukban, levesekben gondolkodni, a birka kicsi, zsírja pedig nem annyira finom, hogy arra építve fantasztikus sültek készüljenek belőle. A gerince kicsontozva finom frissen sült, azt kár az alábbi melengető ételekbe belevagdosni. 

Lehet gulyás is

Fantasztikus gulyást ad a birka, a képen egy birkagulyás, amelyet építkezésre főztem lélelkmelegítőnek, az elkészítési útmutató pedig a linken található. 

Fűszeres birkaragu

Nem különbözik egy pörkölttől, minden lépése pontosan ugyanúgy történik, kivéve a fűszerezése, az nagyon más, és nagyon illik a birkahús erős ízéhez. Nagy adag, arányosan le lehet venni a mennyiségekből.

  • 2,5 kg birkahús vegyesen, 1 kg legyen benne csontos, főleg oldalas
  • 1 kg vöröshagyma finomra vágva
  • 5 gerezd fokhagyma finomra vágva
  • 3 ekanál baharat fűszerkeverék, de elbír többet is
  • 2 ekanál zsír

A baharat:

 A zsíron egy serpenyőben, akár több részletben -piruljon, ne párolódjon!- aranybarnára körbepirítom a gyufásdoboznyira darabolt birkahúst.

A maradék zsiradékot egy nagy lábosba borítom, a hagymákat aranybarnára pirítom rajta. Ráborítom a húst, mellérakom a koriandert, kétujjnyira felöntöm az alaplével/vízzel. 

Addig főzöm, amíg omlósan megpuhul, a levet folyamatosan ellenőrzöm, és ha szükséges, kis mennyiségekben pótolom. 

Amikor elkészült, a csontok nagyját eltávolítom, nem tálalom ki a hússal. 

Rizzsel, kuszkusszal, kenyérrel is jó.

Palócleves 
  • 1 kg csontos birkahús gyufásdoboznyi darabokra vágva
  • 10 dkg füstölt szalonna felkockázva
  • 1 db vöröshagyma apróra vágva
  • 2 db sárgarépa meghámozva, felszeletelve
  • 2 db fehérrépa  meghámozva, felszeletelve
  • 1/2 kg burgonya meghámozva, felkockázva
  • 1/2 kg zöldbab, lehet fagyasztott is
  • 1 ekanál fűszerpaprika
  • 1 tkanál fekete kömény
  • 4 db babérlevél
  • tejföl és citrom a tálaláshoz

A szalonna zsírját közepes lángon kiolvasztom, aranybarnára pirítom rajta a hagymát. Rádobom a húst és a fűszereket, ujjnyi alaplevet vagy vizet öntök alá. Fedő alatt, folyamatosan ellenőrizve nehogy leégjen, és az alatta lévő ujjnyi folyadékot mindig visszapótolva addig főzöm alacsony lángon, hogy a hús megpuhuljon. Akkor hozzáadom a zöldségeket, felöntöm annyi alaplével, vagy vízzel, ami éppen ellepi és ressre főzöm. 

Tejföllel, citromlével tálalom.

 

 

 

 

 

 

 

 

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.

  • 2022.04.06

Nem tudok és nem akarok főzni 9.: szardíniakonzerv

Sorozatunkban sorra vesszük a teljesen fogalmatlanok, és a konyhai műveletektől irtózók számára szükséges ismereteket. Tojásfőzés, rántotta, tükörtojás, tészta szósszal, virslifőzés és hasonló magasságokra számíthattok.