- Címkék:
- pörkölt
- melengető étel
- birka
- gulyás
A pörköltön kívül azért vannak egyéb lehetőségek is, ha leesik egy fél birka a háztartásban. A nyak, csülkök, comb, lapocka és bordák estében érdemes ragukban, levesekben gondolkodni, a birka kicsi, zsírja pedig nem annyira finom, hogy arra építve fantasztikus sültek készüljenek belőle. A gerince kicsontozva finom frissen sült, azt kár az alábbi melengető ételekbe belevagdosni.
Lehet gulyás is
Fantasztikus gulyást ad a birka, a képen egy birkagulyás, amelyet építkezésre főztem lélelkmelegítőnek, az elkészítési útmutató pedig a linken található.
Fűszeres birkaragu
Nem különbözik egy pörkölttől, minden lépése pontosan ugyanúgy történik, kivéve a fűszerezése, az nagyon más, és nagyon illik a birkahús erős ízéhez. Nagy adag, arányosan le lehet venni a mennyiségekből.
- 2,5 kg birkahús vegyesen, 1 kg legyen benne csontos, főleg oldalas
- 1 kg vöröshagyma finomra vágva
- 5 gerezd fokhagyma finomra vágva
- 3 ekanál baharat fűszerkeverék, de elbír többet is
- 2 ekanál zsír
- só
A baharat:
A zsíron egy serpenyőben, akár több részletben -piruljon, ne párolódjon!- aranybarnára körbepirítom a gyufásdoboznyira darabolt birkahúst.
A maradék zsiradékot egy nagy lábosba borítom, a hagymákat aranybarnára pirítom rajta. Ráborítom a húst, mellérakom a koriandert, kétujjnyira felöntöm az alaplével/vízzel.
Addig főzöm, amíg omlósan megpuhul, a levet folyamatosan ellenőrzöm, és ha szükséges, kis mennyiségekben pótolom.
Amikor elkészült, a csontok nagyját eltávolítom, nem tálalom ki a hússal.
Rizzsel, kuszkusszal, kenyérrel is jó.
Palócleves
- 1 kg csontos birkahús gyufásdoboznyi darabokra vágva
- 10 dkg füstölt szalonna felkockázva
- 1 db vöröshagyma apróra vágva
- 2 db sárgarépa meghámozva, felszeletelve
- 2 db fehérrépa meghámozva, felszeletelve
- 1/2 kg burgonya meghámozva, felkockázva
- 1/2 kg zöldbab, lehet fagyasztott is
- 1 ekanál fűszerpaprika
- 1 tkanál fekete kömény
- 4 db babérlevél
- só
- tejföl és citrom a tálaláshoz
A szalonna zsírját közepes lángon kiolvasztom, aranybarnára pirítom rajta a hagymát. Rádobom a húst és a fűszereket, ujjnyi alaplevet vagy vizet öntök alá. Fedő alatt, folyamatosan ellenőrizve nehogy leégjen, és az alatta lévő ujjnyi folyadékot mindig visszapótolva addig főzöm alacsony lángon, hogy a hús megpuhuljon. Akkor hozzáadom a zöldségeket, felöntöm annyi alaplével, vagy vízzel, ami éppen ellepi és ressre főzöm.
Tejföllel, citromlével tálalom.