Mit főzzek birkából?

Mit főzzek birkából?

Pörköltet. 

A pörköltön kívül azért vannak egyéb lehetőségek is, ha leesik egy fél birka a háztartásban. A nyak, csülkök, comb, lapocka és bordák estében érdemes ragukban, levesekben gondolkodni, a birka kicsi, zsírja pedig nem annyira finom, hogy arra építve fantasztikus sültek készüljenek belőle. A gerince kicsontozva finom frissen sült, azt kár az alábbi melengető ételekbe belevagdosni. 

Lehet gulyás is

Fantasztikus gulyást ad a birka, a képen egy birkagulyás, amelyet építkezésre főztem lélelkmelegítőnek, az elkészítési útmutató pedig a linken található. 

Fűszeres birkaragu

Nem különbözik egy pörkölttől, minden lépése pontosan ugyanúgy történik, kivéve a fűszerezése, az nagyon más, és nagyon illik a birkahús erős ízéhez. Nagy adag, arányosan le lehet venni a mennyiségekből.

  • 2,5 kg birkahús vegyesen, 1 kg legyen benne csontos, főleg oldalas
  • 1 kg vöröshagyma finomra vágva
  • 5 gerezd fokhagyma finomra vágva
  • 3 ekanál baharat fűszerkeverék, de elbír többet is
  • 2 ekanál zsír

A baharat:

 A zsíron egy serpenyőben, akár több részletben -piruljon, ne párolódjon!- aranybarnára körbepirítom a gyufásdoboznyira darabolt birkahúst.

A maradék zsiradékot egy nagy lábosba borítom, a hagymákat aranybarnára pirítom rajta. Ráborítom a húst, mellérakom a koriandert, kétujjnyira felöntöm az alaplével/vízzel. 

Addig főzöm, amíg omlósan megpuhul, a levet folyamatosan ellenőrzöm, és ha szükséges, kis mennyiségekben pótolom. 

Amikor elkészült, a csontok nagyját eltávolítom, nem tálalom ki a hússal. 

Rizzsel, kuszkusszal, kenyérrel is jó.

Palócleves 
  • 1 kg csontos birkahús gyufásdoboznyi darabokra vágva
  • 10 dkg füstölt szalonna felkockázva
  • 1 db vöröshagyma apróra vágva
  • 2 db sárgarépa meghámozva, felszeletelve
  • 2 db fehérrépa  meghámozva, felszeletelve
  • 1/2 kg burgonya meghámozva, felkockázva
  • 1/2 kg zöldbab, lehet fagyasztott is
  • 1 ekanál fűszerpaprika
  • 1 tkanál fekete kömény
  • 4 db babérlevél
  • tejföl és citrom a tálaláshoz

A szalonna zsírját közepes lángon kiolvasztom, aranybarnára pirítom rajta a hagymát. Rádobom a húst és a fűszereket, ujjnyi alaplevet vagy vizet öntök alá. Fedő alatt, folyamatosan ellenőrizve nehogy leégjen, és az alatta lévő ujjnyi folyadékot mindig visszapótolva addig főzöm alacsony lángon, hogy a hús megpuhuljon. Akkor hozzáadom a zöldségeket, felöntöm annyi alaplével, vagy vízzel, ami éppen ellepi és ressre főzöm. 

Tejföllel, citromlével tálalom.

 

 

 

 

 

 

 

 

  • 2024.08.27

BRFK: Csökkent a gyorshajtások száma az Árpád hídon

Az előző akcióhoz képest harmadára csökkent a bemért gyorshajtók száma az Árpád hídon: augusztus 12. és 25. között az átkelőn felállított traffipaxok 64 gyorshajtót mértek be - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden a police.hu oldalon.

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.