Mit főzzek birkából?

Mit főzzek birkából?

Pörköltet. 

A pörköltön kívül azért vannak egyéb lehetőségek is, ha leesik egy fél birka a háztartásban. A nyak, csülkök, comb, lapocka és bordák estében érdemes ragukban, levesekben gondolkodni, a birka kicsi, zsírja pedig nem annyira finom, hogy arra építve fantasztikus sültek készüljenek belőle. A gerince kicsontozva finom frissen sült, azt kár az alábbi melengető ételekbe belevagdosni. 

Lehet gulyás is

Fantasztikus gulyást ad a birka, a képen egy birkagulyás, amelyet építkezésre főztem lélelkmelegítőnek, az elkészítési útmutató pedig a linken található. 

Fűszeres birkaragu

Nem különbözik egy pörkölttől, minden lépése pontosan ugyanúgy történik, kivéve a fűszerezése, az nagyon más, és nagyon illik a birkahús erős ízéhez. Nagy adag, arányosan le lehet venni a mennyiségekből.

  • 2,5 kg birkahús vegyesen, 1 kg legyen benne csontos, főleg oldalas
  • 1 kg vöröshagyma finomra vágva
  • 5 gerezd fokhagyma finomra vágva
  • 3 ekanál baharat fűszerkeverék, de elbír többet is
  • 2 ekanál zsír

A baharat:

 A zsíron egy serpenyőben, akár több részletben -piruljon, ne párolódjon!- aranybarnára körbepirítom a gyufásdoboznyira darabolt birkahúst.

A maradék zsiradékot egy nagy lábosba borítom, a hagymákat aranybarnára pirítom rajta. Ráborítom a húst, mellérakom a koriandert, kétujjnyira felöntöm az alaplével/vízzel. 

Addig főzöm, amíg omlósan megpuhul, a levet folyamatosan ellenőrzöm, és ha szükséges, kis mennyiségekben pótolom. 

Amikor elkészült, a csontok nagyját eltávolítom, nem tálalom ki a hússal. 

Rizzsel, kuszkusszal, kenyérrel is jó.

Palócleves 
  • 1 kg csontos birkahús gyufásdoboznyi darabokra vágva
  • 10 dkg füstölt szalonna felkockázva
  • 1 db vöröshagyma apróra vágva
  • 2 db sárgarépa meghámozva, felszeletelve
  • 2 db fehérrépa  meghámozva, felszeletelve
  • 1/2 kg burgonya meghámozva, felkockázva
  • 1/2 kg zöldbab, lehet fagyasztott is
  • 1 ekanál fűszerpaprika
  • 1 tkanál fekete kömény
  • 4 db babérlevél
  • tejföl és citrom a tálaláshoz

A szalonna zsírját közepes lángon kiolvasztom, aranybarnára pirítom rajta a hagymát. Rádobom a húst és a fűszereket, ujjnyi alaplevet vagy vizet öntök alá. Fedő alatt, folyamatosan ellenőrizve nehogy leégjen, és az alatta lévő ujjnyi folyadékot mindig visszapótolva addig főzöm alacsony lángon, hogy a hús megpuhuljon. Akkor hozzáadom a zöldségeket, felöntöm annyi alaplével, vagy vízzel, ami éppen ellepi és ressre főzöm. 

Tejföllel, citromlével tálalom.

 

 

 

 

 

 

 

 

  • 2021.03.05

Tízperces fogások, ha már teljesen kikészültél

Gyorsan elkészül, tartós alapanyagokból, ügyetlenek is össze tudják rakni, ráadásul finom, 10 menüsor, nagyon legfeljebb tíz perc munkát igénylő fogásokkal, a közeljövőben nagy szükség lesz rájuk. A fogások tematikus menükbe rendezve.:

  • 2021.03.03

Így lesz csinos az amerikai palacsintád

Az amerikait kicsit máshogy kell sütni, mint a másikat, mert a tésztája vastagabb, merevebb. Mutatjuk, hogyan van az a máshogy. 

  • 2021.03.02

A paplanos rántott hús titka

Egy jó rántott hús bundája gyönyörűen elemelkedik a hústól, de miért? És hogyan?