Szereted a medvecukrot? A finnek jobban!

Szereted a medvecukrot? A finnek jobban!

Aki szereti a medvecukrot, tudnia kell, dán, holland és finn testvéreink csúcsra járatták ezt a terméket.

Mi az a medvecukor?

Ízét az édesgyökér adja, az az az ánizsos (indokolt 3 db az ide???) íz, amit vagy imádsz, vagy nem. Az édesgyökér (Liquiritiae radix) gyógynövény, nyálkaoldó, köptető, gyulladáscsökkentő és görcsoldó hatású, és ha túl sokat eszel belőle, magas vérnyomást okozhat. Rendkívül édes, ezért az élelmiszer- és a gyógyszeripar ízjavítóként használja és likőrök is készülnek édesgyökérrel.

Nem feltétlenül édes, sós változatai (salmiakki) is vannak. A salmiakki különleges fűszer, sokoldalúan fel lehet használni, erre külön kitérünk, ammónium-klorid tartalma miatt tényleg elég extra ízvilág, le lehet tőle sokkolódni. 

Miért fekete?

Nem feltétlenül fekete, van piros is, de a fekete azért az, mert eredetileg melasszal készült, és az adta a színt.

Mihez jó?

Egy cukorka esetében hülyeségnek tűnhet egy ilyen bekezdés, de a medvecukor, akár a sima édes is meglepően izgalmas. Természetesen ettől még jó cukorkának is. 

Jó kísérő sörhöz, ezzel akár el is lehet játszani, mert számtalan ízesített medvecukor van az édes és a sós mellett és ezek egyes sörökhöz nagyon jól illenek. A sós medvecukor kávés stouttal például parádés! Az édesgyökér úgy általában nagyon jó kávéval, bár túltolni nem érdemes, a kettő együtt nagyon felpörgethet. 

Fontos! A dohányzással óvatosan medvecukrozás mellett, az édesgyökér megemeli a vérnyomást, a cigi szintén, simán rosszul lehet lenni tőlük. 

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.