- Címkék:
- Finnország
- édesség
- desszert
- medvecukor
- finn
- cukorka
Mi az a medvecukor?
Ízét az édesgyökér adja, az az az ánizsos (indokolt 3 db az ide???) íz, amit vagy imádsz, vagy nem. Az édesgyökér (Liquiritiae radix) gyógynövény, nyálkaoldó, köptető, gyulladáscsökkentő és görcsoldó hatású, és ha túl sokat eszel belőle, magas vérnyomást okozhat. Rendkívül édes, ezért az élelmiszer- és a gyógyszeripar ízjavítóként használja és likőrök is készülnek édesgyökérrel.
Nem feltétlenül édes, sós változatai (salmiakki) is vannak. A salmiakki különleges fűszer, sokoldalúan fel lehet használni, erre külön kitérünk, ammónium-klorid tartalma miatt tényleg elég extra ízvilág, le lehet tőle sokkolódni.
Miért fekete?
Nem feltétlenül fekete, van piros is, de a fekete azért az, mert eredetileg melasszal készült, és az adta a színt.
Mihez jó?
Egy cukorka esetében hülyeségnek tűnhet egy ilyen bekezdés, de a medvecukor, akár a sima édes is meglepően izgalmas. Természetesen ettől még jó cukorkának is.
Jó kísérő sörhöz, ezzel akár el is lehet játszani, mert számtalan ízesített medvecukor van az édes és a sós mellett és ezek egyes sörökhöz nagyon jól illenek. A sós medvecukor kávés stouttal például parádés! Az édesgyökér úgy általában nagyon jó kávéval, bár túltolni nem érdemes, a kettő együtt nagyon felpörgethet.
Fontos! A dohányzással óvatosan medvecukrozás mellett, az édesgyökér megemeli a vérnyomást, a cigi szintén, simán rosszul lehet lenni tőlük.