- Címkék:
- karamell
- tartós élelmiszer
- 3 alapanyag
- krém
Hozzávalók:
- 5 dl habtejszín
- 4 ekanál cukor
- 4 ekanál zabpehely
- só (füstölt sóval jobb)
A zabpelyhet egy száraz serpenyőben magas lángon megpirítom, félreteszem.
A cukrot aranybarnára karamellizálom egy serpenyőben, felöntöm 1-1,5 dl tejszínnel és finoman melegítve elkeverem simára egy habverővel, jól megsózom, kihűtöm. Legyen krémes az állaga. A maradék tejszínt kemény habbá verem (hidegen könnyebb) és fokozatosan elkeverem a karamellizált cukros tejszínnel és összeforgatom a zabpehellyel.
Lehet rétegezve is tálalni, alul a tejszínes karamell, rajta a zabpehely tetején a tejszínhabbal, rajta a só. Nagyon alap, mégis meglepően finom.
A pirított zabpehely helyettesíthető durvára tört mézeskaláccsal, vagy durvára tört zabkeksszel is, ami van a polcon.