- Címkék:
- csirke
- grillcsirke
- karácsonyi menü
Elég egy picit előre gondolkodni és fantasztikus lesz a csirkénk, mert Blumenthal mester ismét megsegít minket pár egyszerű trükkel.
A csirke
Legyen csirke, megközelítőleg 1,5 kg méretű, semmiképpen se öreg tyúk, mert az levesnek, pörköltnek való. Úgy általában nem támogatom a vágóállatok ipari körülmények között tartását, és ennél az ételnél még mázsányi fűszer sincs, ami elvenné a rossz minőségű hús kellemetlen ízét, ezért érdemes szabadtartott csirkét vásárolni.
Az előkészítés
Ha van a hasában bármi, pláne nejlonzacskóba csomagolva, azt el kell távolítani.
A csirkét 12 órára a hűtőszekrényben az alábbi sóoldatba merítem.:
- 5 l víz
- 50 dkg só
A sót addig keverem a vízben amíg feloldódik és belerakom a csirkét. Fontos, hogy teljesen fedje el!
A sütés
A csirkét kiveszem a sóoldatból, leszárogatom.
A hasába rakok egy marék kakukkfüvet és egy, a pulton erősen nyomva végighengerelt és megböködött citromot.
A sütőt előmelegítem 90 C fokra. Egy rácsos tepsire teszem a hátával lefelé a csirkét, a mellét bekenem egy kis vajjal és betolom a sütőbe. Kb. 3 óra alatt puhára sül, a comb és a mell közé szúrt tűvel ellenőrzöm az állapotát, a kibuggyanó lé ne legyen véres, vagy a mell legvastagabb húsában a maghőmérséklet érje el a 60 C fokot.
A csirkét kiveszem, rácson hagyom pihenni 45 percig.
A sütőt felkapcsolom 180 fokra, grillfokozatra és a csirkét pirosra sütöm, vigyázok, nehogy megégjen.