Használsz öblítőt? Miért nem fürdesz inkább?

Használsz öblítőt? Miért nem fürdesz inkább?

Kedvenc fogyasztóvédelmi magazinunk elemezte az öblítő-kérdést, és annál sokkal durvább megállapításra jutottak, mint amit eddig is tudtunk, hogy az öblítő pénzkidobás.

A Tudatos Vásárló annak járt utána, miért nincsenek öko minősítésű öblítők a piacon és mi van az öblítőkben.

Teljesen fölösleges és káros termék hogy lehetne öko?

Amikor ugyanis felmerült ez a kérdés, és 2015-ben az Európai Bizottság kutatóintézete, a Joint Research Centre (JRC) javaslatot tett arra, hogy öblítőkre is kerülhessen EU-ökocímke a józan ész győzött.:

Két európai civil szervezet, az Európai Fogyasztói Szervezetek Szövetsége (BEUC) és az Európai Környezetvédelmi Iroda (EEB) aggályaikat fejezték ki a tervezettel kapcsolatban, és elutasították az öblítők ökocímkével való szabályozásának lehetőségét. A környezet- és fogyasztóvédő szervezetek szerint az öblítőket azért nem szabad ökocímkével ellátni, mert

  • nem rendelkeznek tisztító tulajdonságokkal, nem javítják a mosás folyamatát.
  • Az öblítők jelentős környezeti hatással, elfogadhatatlanul magas kritikus hígítási térfogattal (KHT/CDV) rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy mérgezőek a vízi élőlényekre és biológiailag nehezen lebonthatók.
  • Az öblítők negatív környezeti hatása mellett használatuk eredményeként a fogyasztók olyan illatanyagoknak vannak kitéve, amelyek benne maradnak a textíliában, és a bőrrel érintkezve allergiát okozhatnak.

via Tudatos Vásárló

Az öblítők elnevezése teljesen beteg magyarul, nem öblítenek ki semmit, hanem pont egy bevonatot képeznek a textilen. Az öblítő adta puhaság pedig egy olyan hatás, amit ha rendesen megszárítod a ruhát, eleve adott lesz, ennek okairól itt már írtunk külön. 

Az illat, hát, izé, inkább fürdeni kéne, meg ilyenek.

Mi van az öblítőben?

Csomagolás, gyártás, logisztika

Szemetet termelsz és a környezeti terhelést növeled a semmiért. 

Az összetétel

Egy példa:

15-30%: kationos felületaktív anyagok, <5%: illatanyag, amyl cinnamal, benzyl benzoate, benzyl salicylate, butylphenyl methylpropional, citronellol, coumarin, geraniol, hexyl cinnamal, limonene, linalool, benzisothiazolinone, DMDM hydantoin, methylisothiazolinone

  • kationos felületaktív anyagok: számtalan káros környezeti hatásuk van, és csak annyit tudnak, hogy puhítanak, amit ugye akkor is tudsz, ha megszárítod a textilt. Káros hatások részletezve itt.
  • illatanyag (amyl cinnamal, benzyl benzoate, benzyl salicylate, butylphenyl methylpropional): mind allergén, inkább fürgyéle
  • illatanyag (citronellol, coumarin, geraniol, hexyl cinnamal, limonene, linalool) ezek természetes eredetűek, attól még inkább fürgyéle
  • benzisothiazolinone, methylisothiazolinone, DMDM hydantoin: tartósítószer, káros hatásairól bővebben itt
  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.07.29

Egy nagymama házirendje, amivel nálad is rend lesz

Tiszta udvar, rendes ház, de rendes lakás, boldog otthon!

  • 2022.04.29

Hogyan mossam ki a csomózott kötőféket?

Ha olyan ostoba, vagy olyan kiváló ízlésű vagy, mint én, és a sötét színű lovadra világos csomózottat használsz, egy napon ott állsz egy nagyon undorító csomó kötéllel, amin a mosógép nem segít. Valami más igen.