Hogyan kell hatékonyan és kényelmesen költözni?

Hogyan kell hatékonyan és kényelmesen költözni?

Nagy háztartást gyorsan, munka mellett nagyjából lehetetlen vidáman megúszni, törekedni azért lehet rá.

Előkészületek
  • A hűtő, mélyhűtő tartalmát érdemes fokozatosan felhasználni, nem hurcolni balra-jobbra
  • Ha a hűtőben jéghegyek tapadnak a hátsó falra, le kell olvasztani, ne a teherautóban folyjon be a kanapé alá
  • Szelektálás, minden szemét kiválogatása és elajándékozása, kidobása, amit már nem viszünk magunkkal. Amit csak a következő állomásra nem viszünk, menjen raktárba/garázsba, ahova fér
  • A törékeny és értékes holmit egyenként bubifóliába, majd ruhadarabokba csomagolva kell erős dobozokba, szűken pakolni. A különösen értékes holmit különösen gondosan és azt külön, akára saját kezűleg kezelve kell átvinni.
  • Aki megteheti, mert van birtoklási átfedés a két ingatlan között, és van forgalom is oda-vissza, pakolászgasson át mindig valamit. Kisebb háztartást így teljes egészében és fájdalommentesen át lehet költöztetni, legfeljebb a bútorokat kell költöztetőkre bízni.
  • Ha az új ingatlanba lift vezet, érdemes felmérni, mi fér be egyben, szétszedve és ahhoz képest kezelni a bútorokat.

Miben?

A költözős papírdoboz a pazarlás netovábbja. Ritkán él meg több kört, alacsony értékű, cserébe méretes tárgyként tárolhatatlan, hamar kukába kerül, ezért egyszer használatos szemétként nem a legköltséghatékonyabb és legkörnyezettudatosabb választás.

Dobozolni pedig muszáj, a költöztetők ugyan biztos szívesen jönnek-mennek két darab lexikonnal, csak az úgy picit drága lesz, mert bérezésük a pakolással eltöltött idővel és a megpakolt teherautóval megtett távolsággal is arányos.

Létezik költöztető szolgáltatás dobozolással, így aki egyáltalán nem hajlandó részt venni ebben az egészben, megtalálja a maga vállalkozóját.

  • Hiperekben, hiperek környékén, ipartelepek papírszelektívében lehet ingyen vadászni papírdobozokat. Ezek összehajtott fenekének rögzítéséhez kell széles, erős ragasztószalag is.
  • Aki életmódja, hobbija, munkája miatt rengeteg terméket tárol átlátszó dobozokban, vegyen egy adagot a költözéshez, azok a dobozok utána úgyis megtelnek a mindennapokka.
  • Nem érzékeny, nagy térfogatú textilek -törülköző, ágynemű, kabátok, pólók, pulcsik- erős szemeteszacskóban remekül elutaznak, ezeket szintén fel lehet használni később. Sittes zsák gyorskötözővel lezárva a legjobb, pláne ha ahova megyünk, lesz sitt.
  • Ha van haver, akitől lehet kölcsönkérni tejesládát, nem rossz megoldás, bár elég nehéz üresen is, így csak végső esetben jó. A zöldséges ládák fala sajnos alacsony ehhez a műfajhoz. 

Felirat, nem felirat

  • Ha a dobozok mind ugyanoda mennek és egyszerre kipakolunk belőlük, teljesen fölösleges feliratozni.
  • Ha a dobozok egy részét emeltre/padlásra/másik helyiségbe/Kenyába akarjuk lerakatni, muszáj valamilyen megkülönböztető jelrendszert kitalálni és a dobozokra írni. Átlátszóra is, akkor nem kell matekozni a helyszínen.
Kivel?

Huszonévesen még működnek a haverok, harmincas éveikben és később a többségnek sem a szabadideje, sem a dereka nem alkalmas lehetetlen formájú bútorok egyensúlyozására egy szűk lépcsőházban. Maradnak az erre szakosodott vállalkozók. Rengeteg időt és kínlódást takarítunk meg velük, ha a költözés nem néhány bőröndöt és pár dobozt jelent, mert azt akár egyedül, egy személyautóval is meg lehet oldani.

A költöztető ne platóssal jöjjön, és ilyen kényszermegoldásba nem érdemes belemenni, néha esik az eső, fúj a szél.

Aki nagyon tevékeny akar lenni, őrizheti a tilosban parkoló nyitott teherautót amíg kipakolják, az beállt derékkal is menni fog. 

Mit ne?
  • A csomagolás ne szakadjon, ne nyíljon ki, a papírdobozokat muszáj legalább alul kereszt formában rögzíteni széles, erős ragasztószalaggal 
  • Amit nem bír a paraszt, azt ne emelje meg a paraszt
  • A beépített széfeket nem kell mutogatni, tartalmukat pláne nem
  • A liftstoppolás miatt társasházban nem érdemes a reggeli és a késő délutáni, nagyobb forgalom alatt költözni. Amúgy akármikor költözünk liftes társasházba, mindenképpen lesz cirkusz, mert Pattogi elvtársnak várni kellett a liftre, inkább a költöztető menjen fel gyalog a tizedikre a 30 kilós dobozzal, ez ilyen, sajnos elkerülhetetlen. Nem kell felvenni, remélhetőleg a gyökér nem közvetlen szomszéd lesz.
  • A költözés után ha képződik kosz, papírdarabok, sár, akármi a lépcsőházban, azt nem illik ott hagyni a soros takarításig, hanem fel kell takarítani.
  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.07.29

Egy nagymama házirendje, amivel nálad is rend lesz

Tiszta udvar, rendes ház, de rendes lakás, boldog otthon!

  • 2022.04.29

Hogyan mossam ki a csomózott kötőféket?

Ha olyan ostoba, vagy olyan kiváló ízlésű vagy, mint én, és a sötét színű lovadra világos csomózottat használsz, egy napon ott állsz egy nagyon undorító csomó kötéllel, amin a mosógép nem segít. Valami más igen.