Hogyan ne verjenek át? Bevásárlási módszertan

Hogyan ne verjenek át? Bevásárlási módszertan

Minimális erőráfordítással egész jól ki lehet cselezni a sokszor tényleg nagyon ügyes kereskedelmi trükköket és elegánsan fogni egy kis pénzt, pedig az elegancia és a pénzfogás elég nehezen összeegyeztethető fogalmak. 

Ismerd az árakat!

Az okostelefonok egyik előnye, hogy elő lehet kapni a féláras termék előtt álldogálva az eszközt, és pár perc alatt kiderül, ami itt a felére jóárasítva annyira jó bulinak tűnik, az amúgy mindenhol máshol negyedannyiba kerül. Aki rendszeresen vásárol be, fejből tudja az árakat. Mennyi is egy liter tej? 

Ne dőlj be rögtön a leárazásnak!

Néha ami itt leárazva 100 Forint, az ott hétköznapokon 90. Mielőtt megörülsz a leárazást hirdető színes cimkének, és dobálod a termékeket a kosárba, tájékozódj!

Nettó tömeg vs. töltőtömeg

A csomagolási alapfogalmakat is ismerni kell az árak értelmezéséhez, például egy lédig és egy üveges termék összehasonlításakor.

Nettó tömeg: A csomagolás nélküli tömeg. Például egy üveges savanyúság az üveg és a kupak nélkül. 

Töltőtömeg: Ha a szilárd élelmiszer folyadék közegben van és az nem lényeges része az élelmiszernek, akkor a nettó tömeg mellett a töltőtömeget is meg kell adni a csomagoláson. Például a savanyúság, befőtt tipikusan ilyen.

A fagyasztott halak esete

Szokásos tartósítási eljárás a halfiléket vízréteg alatt fagyasztani, ebben az esetben a csomagoláson kötelező feltűntetni a hal tömegét víz nélkül (kiolvasztás utáni tömeg, nettó tömeg, vagy a víz mennyiségét %-ban adják meg)

Mértékegységek

Az esetek nem elhanyagolható részében picit kevesebb van egy egységbe csomagolva, mint ami alapján összehasonlítható a termék ára egy másikkal, ezért mindig, mindig egységárakat kell összehasonlítani ami leginkább az 1 kg (1000 g), mert ebben az egységben minden élelmiszer, vegyiáru esetében meg lehet találni az árat a polcon. 

Nyilván egy televízió esetében a darabárat kell vizsgálni, de ott ez a pont annyira nem zűrös, ritkán látni fél televíziót a polcon.

Ne dőlj be haszontalan ajándékoknak

Népszerű árazási fogás az árukapcsolás, a legritkább esetben jár vele jól a vevő. Ami nem kell, az nem kell, aranyos, hogy a valami csak icipicit lesz drágább egy másik izével, de ha nem kell az izé, akkor nem kell az izé, akkor sem, ha olcsó. A kettő az egyben akció is hasonló, bár ott ha tényleg kell kettő, hát vedd meg.

Ne vásárolj éhesen

Alap. Tényleg, tanulmány igazolja, hogy befolyásolja a döntési folyamatokat és nem előnyösen, mert éhesen nyitottabb leszel a magasabb kalóriatartalmú élelmiszerekre, amelyekre lehet, hogy nincs is szükséged. 

Bevásárlólista

Készíts, így kell, segítségével könnyebb távoltartani a jó ötletnek tűnő húzásokat.

Tanulj meg nemet mondani, ne hagyd magad rábeszélni

Ami nem kell, az nem kell, MLM Gizi kopjon le, nem kell vele jóban lenni a pénzünk árán. Akinek nincs a vérében, nehéz, de tanulható a szenvtelen elutasítás.

 

 

 

 

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.07.29

Egy nagymama házirendje, amivel nálad is rend lesz

Tiszta udvar, rendes ház, de rendes lakás, boldog otthon!

  • 2022.04.29

Hogyan mossam ki a csomózott kötőféket?

Ha olyan ostoba, vagy olyan kiváló ízlésű vagy, mint én, és a sötét színű lovadra világos csomózottat használsz, egy napon ott állsz egy nagyon undorító csomó kötéllel, amin a mosógép nem segít. Valami más igen.