Ne pácold a kocsiban
Ez a legfontosabb, ne szakítsd meg jobban a hűtési láncot, mint amennyire muszáj. Menj vele haza. Ha elég nagy a kocsid, tárold ott a hűtőtáskát, abban lassabban melegszik fel minden érzékeny áru, pláne ha dobsz rá pár frissen beszerzett fagyasztott zöldborsót, így marad jó pár óra életed hazarohanás előtt.
A fagyasztóba kerülő terméket vákuumfóliázd le
Ha van fagyasztód, természetesen használd azt. Fontos, hogy légmentesen csomagold be előtte a húst, elejét véve beszürkülésnek, avasodásnak.
Ha nincs fagyasztód
- A hűtődben legyen 4 C fok
- Használd fel először azt, aminek a leghamarabb jár le a felhasználási ideje
- A papírba csomagolt húst rakd át nedves konyharuhába és egy tálcára, a tálcás húst hagyd a tálcában
- Csontozd ki amit ki lehet csontozni és tárold úgy a hűtőszekrényben.
- Készítsd el, amit el lehet készíteni, a főtt étel tovább eláll, mint a nyers hús
- Készíts konzervet abból, amiből lehet, pl. bolognai, húslekvár, májas, ezeket jól lehet tárolni a kamrában is, a linkeken megtalálod a receptet, lent leírjuk a tartósítást külön.
- Vegyél zsírt, ami olyan jellegű és sültnek jó lesz később -minden hosszan fővő hús-, konfitáld és tárold a zsír alatt akár egy befőttesüvegben. Konzerválva ez is eláll a kamrában. Részletek lent.
- Pácold szárazon, vagy nedvesen. Pácban, hűtőszekrényben a hús eláll több napig, ezzel is meg tudod növelni az eltarthatóságot. Soha ne pácolj sóval, sós fűszerrel, mert elvonja a nedvességet és egy cipőtalpat kapsz hús helyett. Az olajos pácokat se kedvelem, a legegyszerűbb, és sertéssel, csirkével kiváló megoldás jó vastagon bekenni a húst pépesített fokhagyma, vöröshagyma, frissen őrölt bors és köménymag keverékével, egy műanyag dobozban napokig gond nélkül eláll a hűtőszekrényben így.
- Lazacból készíts gravlaxot
Húskonzervek
Pontosan, mintha lekvár lenne. Elkészítem az adott terméket, pl. húslekvár, májas, konfitált hús. A konfitált húst mindig kicsontozom elcsomagolás előtt, az így kapott húsdarabokat 30 percre még visszarakom a zsiradékba sterilizálódni. Sterilizált befőttes üvegekbe töltöm forrón, az üvegek legyenek színültig. Sterilizált lapkával lefedem, fejre állítom.
Egy nagy lábosba rakom az üvegeket fejjel lefelé és annyi vizet öntök rá, hogy félig ellepje. Lefedem, 60 percig gyöngyözve főzöm. Vastag dunyhákba csavarva, nagyon lassan hagyom kihűlni, talpán tárolom hűvös, sötét helyen. Felbontás után hűtőszekrényben tárolom, pár nap alatt el kell fogyasztani.
Ugyanígy konzerválhatók pörköltek, raguk is, fontos, hogy ne keveredjen bele tészta és nagyon krumpli se, mert péppé megy, mire elkészülünk a tartósítással. A 60 perc dunsztolást a főzési időnél is figyelembe kell venni, egy péppé főzött pörköltnek nem fog jót tenni az extra plusz 60 perc hőkezelés.
Kibontás után, felhasználás előtt mindig alaposan kiforralom ezeket az élelmiszereket.