Mivel várjunk vendégeket? I. rész: hús és kenyér

Mivel várjunk vendégeket? I. rész: hús és kenyér

Csillió lehetőség van a vendégek megetetésére, ezért sorozatot indítunk, és alapanyagokra, esetleges étrendi megkötésekre bontva sorra vesszük az összeset. 

A hideg hús és kenyér megoldás jellemzői
  • egy héttel hamarabb elkészíthető
  • konzervként tartósítható
  • jól variálható, laza receptek
  • vegák, vegánok nem fogják megenni
  • nagyon zsíros, fogyókúrázók nem fogják megenni
  • gluténmentes kenyérrel gluténmentes lesz
  • olcsó (libamájat kivéve)
Köret lehetőségek

kenyér+

  • savanyúság
  • friss zöldségek
  • friss gyümölcsök
  • szarvasgomba
  • szilvalekvár
  • kompót
  • hagymalekvár
  • csatnik
  • savanyú káposzta
  • kimcsi
Tipp:

Kenyér helyett érdemes bagettet venni és ferdén szeletelve tenyérnyi, jól kezelhető, jól megfogható szendvicseket kapunk. 

Húslekvár
  • 1 kg hús (kacsa, liba, sertés, marha, gyöngytyúk, kakas, fácán, nyúl, lényegében bármelyik rész, kisebb jószágok egészben is, azt majd akkor kell csontozni, amikor puhára főtt)
  • 1 kg jó minőségű testháj, vagy zsír: sertés, kacsa, vagy liba
  • 1/2 l száraz fehérbor
  • 20 szem fekete bors

A húst féltenyérnyi darabokra vágom és a zsírral, a borral, a fűszerekkel egy lábosban felteszem főni. Éppen gyöngyözzön. Amikor a hús omlós, hagyom kihűlni. Kézzel finom ízekre szedem a húst, kikeverem a zsírral és befőttesüvegekbe töltöm, a hűtőszekrényben napokig gond nélkül eláll, forrón eltéve, dunsztolva konzerválható is. 

Pástétom
  • 1 kg 30% zsírtartalmú darált hús
  • 10 dkg olajos mag, dió, tökmag, mogyoró, mandula, pisztácia, amelyik tetszik
  • 10 dkg vékonyra szelt bacon
  • 10 dkg mazsola
  • 20 dkg szalonna (nyers lenne az ideális, ha nincs, füstölt is megfelel)
  • 25 dkg borjúmáj
  • 2 gerezd fokhagyma szétnyomkodva
  • 1 tkanál őrölt fekete bors
  • 1 tkanál őrölt kakukkfű
  • 1 tkanál őrölt szerecsendió

1 nagy őzgerinc formát kibélelek keresztben a bacon csíkokkal, legyenek fél centit fedésben és a végeik mindkét oldalon ugyanannyira lógjanak ki a hosszabbik szélén. 

A darált húst sózom, elkeverem a fűszerekkel, hagymával, mazsolával, olajos maggal. A forma aljába nyomkodok belőle 1-1,5 centiméteres réteget.

A májat és a szalonnát 1x1 centiméteres négyzet átmérőjű, minél hosszabb csíkokra vágom. 2-3 db szalonna és máj csíkot osztok el a húson. Befedem darált hússal.

Ezt a rétegezést folytatom, amíg elfogynak az alapanyagok, a tetején hús legyen. Ráhajtom a baconcsíkok széleit. A formát vastagon betekerem alufóliával. 

Előmelegítem a sütőt 180 C fokra, egy nagy, mély tepsit félig megtöltök vízzel. Ebbe rakom a formát, egy órát sütöm. Kicsomagolom és a formában hagyom kihűlni. Hidegen szeletelhető.

Házi májas
  • 1 kg máj 
  • 1 kg zsír vagy testháj
  • 1 ekanál majoranna
  • 2 tkanál frissen őrölt bors

A máj minden máj lehet, csirke is, pecsenye kacsa is, azt nem kell féltenyérnyire vágni, nem is lehet. A májat féltenyérnyi darabokra vágom, a hájjal és a fűszerekkel egy lábosban fedő alatt felteszem főni, éppen gyöngyözzön. 1 óra után leveszem a tűzről, hagyom kihűlni és ledarálom. 

Befőttesüvegekbe töltve a hűtőszekrényben napokig gond nélkül eláll.

Házi libamájas
  • 1/2 kg hízott liba-, kacsamáj
  • 1 ekanál liba-, vagy kacsazsír

A májat felszeletelem 1 cm vastag szeletekre. Egy serpenyőben felolvasztom a zsírt, magas lángon dolgozok végig. 

A szeleteket a zsírba rakom, megpirítom egyik oldalukat, fordítok, másik oldalt pirítok. Egy kis formába borítom a májakat a zsírral együtt, a serpenyőt nem törlöm ki, belerakok megint szeleteket, sütöm, öntöm a formába. Behűtöm, hidegen kenyérre kenem.

Befőttesüvegekbe töltve a hűtőszekrényben napokig gond nélkül eláll. 

 

  • 2024.08.27

BRFK: Csökkent a gyorshajtások száma az Árpád hídon

Az előző akcióhoz képest harmadára csökkent a bemért gyorshajtók száma az Árpád hídon: augusztus 12. és 25. között az átkelőn felállított traffipaxok 64 gyorshajtót mértek be - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden a police.hu oldalon.

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.