Mivel várjunk vendégeket? I. rész: hús és kenyér

Mivel várjunk vendégeket? I. rész: hús és kenyér

Csillió lehetőség van a vendégek megetetésére, ezért sorozatot indítunk, és alapanyagokra, esetleges étrendi megkötésekre bontva sorra vesszük az összeset. 

A hideg hús és kenyér megoldás jellemzői
  • egy héttel hamarabb elkészíthető
  • konzervként tartósítható
  • jól variálható, laza receptek
  • vegák, vegánok nem fogják megenni
  • nagyon zsíros, fogyókúrázók nem fogják megenni
  • gluténmentes kenyérrel gluténmentes lesz
  • olcsó (libamájat kivéve)
Köret lehetőségek

kenyér+

  • savanyúság
  • friss zöldségek
  • friss gyümölcsök
  • szarvasgomba
  • szilvalekvár
  • kompót
  • hagymalekvár
  • csatnik
  • savanyú káposzta
  • kimcsi
Tipp:

Kenyér helyett érdemes bagettet venni és ferdén szeletelve tenyérnyi, jól kezelhető, jól megfogható szendvicseket kapunk. 

Húslekvár
  • 1 kg hús (kacsa, liba, sertés, marha, gyöngytyúk, kakas, fácán, nyúl, lényegében bármelyik rész, kisebb jószágok egészben is, azt majd akkor kell csontozni, amikor puhára főtt)
  • 1 kg jó minőségű testháj, vagy zsír: sertés, kacsa, vagy liba
  • 1/2 l száraz fehérbor
  • 20 szem fekete bors

A húst féltenyérnyi darabokra vágom és a zsírral, a borral, a fűszerekkel egy lábosban felteszem főni. Éppen gyöngyözzön. Amikor a hús omlós, hagyom kihűlni. Kézzel finom ízekre szedem a húst, kikeverem a zsírral és befőttesüvegekbe töltöm, a hűtőszekrényben napokig gond nélkül eláll, forrón eltéve, dunsztolva konzerválható is. 

Pástétom
  • 1 kg 30% zsírtartalmú darált hús
  • 10 dkg olajos mag, dió, tökmag, mogyoró, mandula, pisztácia, amelyik tetszik
  • 10 dkg vékonyra szelt bacon
  • 10 dkg mazsola
  • 20 dkg szalonna (nyers lenne az ideális, ha nincs, füstölt is megfelel)
  • 25 dkg borjúmáj
  • 2 gerezd fokhagyma szétnyomkodva
  • 1 tkanál őrölt fekete bors
  • 1 tkanál őrölt kakukkfű
  • 1 tkanál őrölt szerecsendió

1 nagy őzgerinc formát kibélelek keresztben a bacon csíkokkal, legyenek fél centit fedésben és a végeik mindkét oldalon ugyanannyira lógjanak ki a hosszabbik szélén. 

A darált húst sózom, elkeverem a fűszerekkel, hagymával, mazsolával, olajos maggal. A forma aljába nyomkodok belőle 1-1,5 centiméteres réteget.

A májat és a szalonnát 1x1 centiméteres négyzet átmérőjű, minél hosszabb csíkokra vágom. 2-3 db szalonna és máj csíkot osztok el a húson. Befedem darált hússal.

Ezt a rétegezést folytatom, amíg elfogynak az alapanyagok, a tetején hús legyen. Ráhajtom a baconcsíkok széleit. A formát vastagon betekerem alufóliával. 

Előmelegítem a sütőt 180 C fokra, egy nagy, mély tepsit félig megtöltök vízzel. Ebbe rakom a formát, egy órát sütöm. Kicsomagolom és a formában hagyom kihűlni. Hidegen szeletelhető.

Házi májas
  • 1 kg máj 
  • 1 kg zsír vagy testháj
  • 1 ekanál majoranna
  • 2 tkanál frissen őrölt bors

A máj minden máj lehet, csirke is, pecsenye kacsa is, azt nem kell féltenyérnyire vágni, nem is lehet. A májat féltenyérnyi darabokra vágom, a hájjal és a fűszerekkel egy lábosban fedő alatt felteszem főni, éppen gyöngyözzön. 1 óra után leveszem a tűzről, hagyom kihűlni és ledarálom. 

Befőttesüvegekbe töltve a hűtőszekrényben napokig gond nélkül eláll.

Házi libamájas
  • 1/2 kg hízott liba-, kacsamáj
  • 1 ekanál liba-, vagy kacsazsír

A májat felszeletelem 1 cm vastag szeletekre. Egy serpenyőben felolvasztom a zsírt, magas lángon dolgozok végig. 

A szeleteket a zsírba rakom, megpirítom egyik oldalukat, fordítok, másik oldalt pirítok. Egy kis formába borítom a májakat a zsírral együtt, a serpenyőt nem törlöm ki, belerakok megint szeleteket, sütöm, öntöm a formába. Behűtöm, hidegen kenyérre kenem.

Befőttesüvegekbe töltve a hűtőszekrényben napokig gond nélkül eláll. 

 

  • 2020.12.01

A földimogyoróvaj minek van?

A földimogyoróvaj kiváló szendvicskrém csak úgy magában, remekül lehet vele fűszerezni, egyes esetekben még a zsiradékot is ki lehet vele váltani innen-onnan. 

  • 2020.11.29

Sütésmentes ünnep: füstölt sós, kávés csokoládékrém

Nem kell beleszakadni az ünnepekbe, pláne ebben az évben nem, ezért sok, rendkívül egyszerű és annál finomabb fogást sorolunk karácsonyig. 

  • 2020.11.28

Sütés-főzésmentes ünnep I: krémes és gyümölcsös torta

Idén sem vagyunk hajlandóak beleszakadni az ünnepekbe, ezért sok olyan receptet mutatunk, amelyek egy teakonyhában is összeállíthatók, és alkalmasak vendégvárásra, vagy vendégségbe szállításra. Rengeteg ilyen van, úgyhogy mától nálunk ami mentes, az belehalás-mentes.