- Címkék:
- vendégvárás
- rillette
- pástétom
- máj
A hideg hús és kenyér megoldás jellemzői
- egy héttel hamarabb elkészíthető
- konzervként tartósítható
- jól variálható, laza receptek
- vegák, vegánok nem fogják megenni
- nagyon zsíros, fogyókúrázók nem fogják megenni
- gluténmentes kenyérrel gluténmentes lesz
- olcsó (libamájat kivéve)
Köret lehetőségek
kenyér+
- savanyúság
- friss zöldségek
- friss gyümölcsök
- szarvasgomba
- szilvalekvár
- kompót
- hagymalekvár
- csatnik
- savanyú káposzta
- kimcsi
Tipp:
Kenyér helyett érdemes bagettet venni és ferdén szeletelve tenyérnyi, jól kezelhető, jól megfogható szendvicseket kapunk.
Húslekvár
- 1 kg hús (kacsa, liba, sertés, marha, gyöngytyúk, kakas, fácán, nyúl, lényegében bármelyik rész, kisebb jószágok egészben is, azt majd akkor kell csontozni, amikor puhára főtt)
- 1 kg jó minőségű testháj, vagy zsír: sertés, kacsa, vagy liba
- 1/2 l száraz fehérbor
- 20 szem fekete bors
- só
A húst féltenyérnyi darabokra vágom és a zsírral, a borral, a fűszerekkel egy lábosban felteszem főni. Éppen gyöngyözzön. Amikor a hús omlós, hagyom kihűlni. Kézzel finom ízekre szedem a húst, kikeverem a zsírral és befőttesüvegekbe töltöm, a hűtőszekrényben napokig gond nélkül eláll, forrón eltéve, dunsztolva konzerválható is.
Pástétom
- 1 kg 30% zsírtartalmú darált hús
- 10 dkg olajos mag, dió, tökmag, mogyoró, mandula, pisztácia, amelyik tetszik
- 10 dkg vékonyra szelt bacon
- 10 dkg mazsola
- 20 dkg szalonna (nyers lenne az ideális, ha nincs, füstölt is megfelel)
- 25 dkg borjúmáj
- 2 gerezd fokhagyma szétnyomkodva
- 1 tkanál őrölt fekete bors
- 1 tkanál őrölt kakukkfű
- 1 tkanál őrölt szerecsendió
- só
1 nagy őzgerinc formát kibélelek keresztben a bacon csíkokkal, legyenek fél centit fedésben és a végeik mindkét oldalon ugyanannyira lógjanak ki a hosszabbik szélén.
A darált húst sózom, elkeverem a fűszerekkel, hagymával, mazsolával, olajos maggal. A forma aljába nyomkodok belőle 1-1,5 centiméteres réteget.
A májat és a szalonnát 1x1 centiméteres négyzet átmérőjű, minél hosszabb csíkokra vágom. 2-3 db szalonna és máj csíkot osztok el a húson. Befedem darált hússal.
Ezt a rétegezést folytatom, amíg elfogynak az alapanyagok, a tetején hús legyen. Ráhajtom a baconcsíkok széleit. A formát vastagon betekerem alufóliával.
Előmelegítem a sütőt 180 C fokra, egy nagy, mély tepsit félig megtöltök vízzel. Ebbe rakom a formát, egy órát sütöm. Kicsomagolom és a formában hagyom kihűlni. Hidegen szeletelhető.
Házi májas
- 1 kg máj
- 1 kg zsír vagy testháj
- 1 ekanál majoranna
- 2 tkanál frissen őrölt bors
- só
A máj minden máj lehet, csirke is, pecsenye kacsa is, azt nem kell féltenyérnyire vágni, nem is lehet. A májat féltenyérnyi darabokra vágom, a hájjal és a fűszerekkel egy lábosban fedő alatt felteszem főni, éppen gyöngyözzön. 1 óra után leveszem a tűzről, hagyom kihűlni és ledarálom.
Befőttesüvegekbe töltve a hűtőszekrényben napokig gond nélkül eláll.
Házi libamájas
- 1/2 kg hízott liba-, kacsamáj
- 1 ekanál liba-, vagy kacsazsír
- só
A májat felszeletelem 1 cm vastag szeletekre. Egy serpenyőben felolvasztom a zsírt, magas lángon dolgozok végig.
A szeleteket a zsírba rakom, megpirítom egyik oldalukat, fordítok, másik oldalt pirítok. Egy kis formába borítom a májakat a zsírral együtt, a serpenyőt nem törlöm ki, belerakok megint szeleteket, sütöm, öntöm a formába. Behűtöm, hidegen kenyérre kenem.
Befőttesüvegekbe töltve a hűtőszekrényben napokig gond nélkül eláll.