A lazacra a legegyszerűbb recept a legjobb

A lazacra a legegyszerűbb recept a legjobb

Ritkán keresem direkt a lehetőséget a lazacvásárlásra, a tenyésztett lazac húsának ár-érték aránya nevetséges, a vad morálisan és anyagilag is messze áll tőlem, így egy lehetőség marad, amikor a helyi hiperben felsárgacimkézik a félkilós filéket, megveszem mind, gravlaxot készítek belőle és örülök neki.

A gravlax egy, a középkorig, a Skandináv félszigetre visszavezethető tartósítási eljárás. Eredetileg szó se volt sóról, hiszen a só drága volt, a halat simán beásták egy hideg lyukba fűszerekkel és a fermentálódott végeredményt fogyasztották.

A mai változat ennél visszafogottabb, mellékesen rendkívül finom is, ezért készül még mostanában is világszerte, holott van fagyasztónk és globalizációnk is.

  • 1/2 kg lazacfilé egyben
  • 30 dkg tengeri só
  • 20 dkg cukor, helyettesíthető mézzel
  • friss kapor, reszelt citromhéj, ánizsmag is mehet a pácba, bár egy ideje ezek nélkül készítem, kőegyszerűen

tálaláshoz: friss zöldfűszer -elsősorban kapor-, natúr krémsajt, rozskenyér vagy extrudált kenyér, mustár

A halból eltávolítom a szálkákat, ha van a bőrén pikkely, eltávolítom. A bőrét több helyen megszurkálom egy erős tűvel. A cukrot elkeverem a sóval és a filét a felébe süllyesztem, a másik felével beborítom. Letakarom, hidegre rakom, 24 óra alatt elkészül, 72 órát maradhat a pácban. 

Nagyjából így fog kinézni, mert levet ereszt:

 

Két nap után lesöpröm róla a sós keveréket, nagyon vékonyra szeletelem és krémsajttal kenyéren, zöldfűszerrel kínálom.

Édes típusú mustárral kikevert, finomra vágott kaporral is tálalható. 

 
  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.