A lazacra a legegyszerűbb recept a legjobb

A lazacra a legegyszerűbb recept a legjobb

Ritkán keresem direkt a lehetőséget a lazacvásárlásra, a tenyésztett lazac húsának ár-érték aránya nevetséges, a vad morálisan és anyagilag is messze áll tőlem, így egy lehetőség marad, amikor a helyi hiperben felsárgacimkézik a félkilós filéket, megveszem mind, gravlaxot készítek belőle és örülök neki.

A gravlax egy, a középkorig, a Skandináv félszigetre visszavezethető tartósítási eljárás. Eredetileg szó se volt sóról, hiszen a só drága volt, a halat simán beásták egy hideg lyukba fűszerekkel és a fermentálódott végeredményt fogyasztották.

A mai változat ennél visszafogottabb, mellékesen rendkívül finom is, ezért készül még mostanában is világszerte, holott van fagyasztónk és globalizációnk is.

  • 1/2 kg lazacfilé egyben
  • 30 dkg tengeri só
  • 20 dkg cukor, helyettesíthető mézzel
  • friss kapor, reszelt citromhéj, ánizsmag is mehet a pácba, bár egy ideje ezek nélkül készítem, kőegyszerűen

tálaláshoz: friss zöldfűszer -elsősorban kapor-, natúr krémsajt, rozskenyér vagy extrudált kenyér, mustár

A halból eltávolítom a szálkákat, ha van a bőrén pikkely, eltávolítom. A bőrét több helyen megszurkálom egy erős tűvel. A cukrot elkeverem a sóval és a filét a felébe süllyesztem, a másik felével beborítom. Letakarom, hidegre rakom, 24 óra alatt elkészül, 72 órát maradhat a pácban. 

Nagyjából így fog kinézni, mert levet ereszt:

 

Két nap után lesöpröm róla a sós keveréket, nagyon vékonyra szeletelem és krémsajttal kenyéren, zöldfűszerrel kínálom.

Édes típusú mustárral kikevert, finomra vágott kaporral is tálalható. 

 
  • 2021.03.05

Tízperces fogások, ha már teljesen kikészültél

Gyorsan elkészül, tartós alapanyagokból, ügyetlenek is össze tudják rakni, ráadásul finom, 10 menüsor, nagyon legfeljebb tíz perc munkát igénylő fogásokkal, a közeljövőben nagy szükség lesz rájuk. A fogások tematikus menükbe rendezve.:

  • 2021.03.03

Így lesz csinos az amerikai palacsintád

Az amerikait kicsit máshogy kell sütni, mint a másikat, mert a tésztája vastagabb, merevebb. Mutatjuk, hogyan van az a máshogy. 

  • 2021.03.02

A paplanos rántott hús titka

Egy jó rántott hús bundája gyönyörűen elemelkedik a hústól, de miért? És hogyan?