A lazacra a legegyszerűbb recept a legjobb

A lazacra a legegyszerűbb recept a legjobb

Ritkán keresem direkt a lehetőséget a lazacvásárlásra, a tenyésztett lazac húsának ár-érték aránya nevetséges, a vad morálisan és anyagilag is messze áll tőlem, így egy lehetőség marad, amikor a helyi hiperben felsárgacimkézik a félkilós filéket, megveszem mind, gravlaxot készítek belőle és örülök neki.

A gravlax egy, a középkorig, a Skandináv félszigetre visszavezethető tartósítási eljárás. Eredetileg szó se volt sóról, hiszen a só drága volt, a halat simán beásták egy hideg lyukba fűszerekkel és a fermentálódott végeredményt fogyasztották.

A mai változat ennél visszafogottabb, mellékesen rendkívül finom is, ezért készül még mostanában is világszerte, holott van fagyasztónk és globalizációnk is.

  • 1/2 kg lazacfilé egyben
  • 30 dkg tengeri só
  • 20 dkg cukor, helyettesíthető mézzel
  • friss kapor, reszelt citromhéj, ánizsmag is mehet a pácba, bár egy ideje ezek nélkül készítem, kőegyszerűen

tálaláshoz: friss zöldfűszer -elsősorban kapor-, natúr krémsajt, rozskenyér vagy extrudált kenyér, mustár

A halból eltávolítom a szálkákat, ha van a bőrén pikkely, eltávolítom. A bőrét több helyen megszurkálom egy erős tűvel. A cukrot elkeverem a sóval és a filét a felébe süllyesztem, a másik felével beborítom. Letakarom, hidegre rakom, 24 óra alatt elkészül, 72 órát maradhat a pácban. 

Nagyjából így fog kinézni, mert levet ereszt:

 

Két nap után lesöpröm róla a sós keveréket, nagyon vékonyra szeletelem és krémsajttal kenyéren, zöldfűszerrel kínálom.

Édes típusú mustárral kikevert, finomra vágott kaporral is tálalható. 

 
  • 2024.08.27

BRFK: Csökkent a gyorshajtások száma az Árpád hídon

Az előző akcióhoz képest harmadára csökkent a bemért gyorshajtók száma az Árpád hídon: augusztus 12. és 25. között az átkelőn felállított traffipaxok 64 gyorshajtót mértek be - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden a police.hu oldalon.

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.