Mire jó a befőttesüveg?

Mire jó a befőttesüveg?

A befőttesüveg-fétisisztákat sokan kinevetik, partnerük megőrül a konyhát elborító tisztára mosott üvegektől, barátaik pedig általában kedvesen gyűjtögetik nekik a számukra értéktelen üvegeket. Pedig igazunk van.

A befőttesüveg légmentesen záródik, nem vesz be és nem enged se ki se be szagokat, kismilliárdszor újrahasznosítható, hőálló, mikrózható, fagyasztható, csinos gyűjteményre lehet szert tenni ingyen, és kultúráltan néz ki. Törékeny és nehéz, ezért csak akkor dobáld, ha azt akarod hogy összetörjön valami. 

 

 

Sütés

Mivel hőálló, számtalan hőálló edényre komponált rakott ételt lehet benne sütni. Rakott krumpli, máglyarakás, csőben sült zöldségek, mac and cheese, créme brulée, sőt, zsírban sült húsokat is lehet benne készíteni.

Melegítés 

Fedő nélkül biztonságosan mikrózható, így a benne elkészült, majd eltárolt étel könnyen melegíthető öntögetés és mosogatnivaló képződése nélkül. 

 
Tálalás

A benne sült ételeket magában az üvegben fel lehet adni egy villával, ráadásul ezzel be lehet kuckózni bárhova, nem borul össze-vissza mint egy lapostányér. 

A képen egy kókuszos zöldborsó pudingot tálaltunk pici befőttesüvegben, a recept itt található. 

 

 
Tárolás 

A befőttesüveg légmentesen záródik, ami a molynak problémát okoz. Ezért lisztek, gabonák, őrlemények, fűszerek, tészták tökéletes tárolóedénye. 

 A fagyasztóba is el lehet benne rakni készételeket, olajos magvakat, mert nem enged be szagokat és újrahasznosítható, ami a vákuumfóliáról nem mondható el. Folyadékokkal sose töltsük tele, mert az fagyáskor kinyomja a tetejét/oldalát. 

Szárazáruval így tudjátok hatékonyan feltölteni az üvegeket. Áru be, levegő ki. :

 

Szállítás 

Levest a mamától, ebédet az irodába. Nem borul ki, cserébe nehéz és törik, ezeket érdemes figyelembe venni a szállításkor. 

 

 

Kovászolás, fermentálás, savanyítás 

Mivel az üveg nem vesz be szagokat, nincs az a rendesen befokhagymázott kovászos uborka, ami nyomot hagyna rajta.  

Befőzés

A befőttesüvegben készíthetünk befőttet, savanyúságot, lekvárt, bármit konzerválhatunk benne, ez az eredeti funkciója. Ebben az esetben viszont fontos, hogy minden befőzésnél ellenőrizzük az üveg nyakán a menetet és minden alkalommal új lapkát használjunk, mert egy erőszakos kipattintás tönkreteheti a légmentességet biztosító szoros záródást, és légmentesség híjján tönkremegy az üveg lecsónk, aminek a felfedezése nagyon tud fájni egy okádék február este.

  • 2020.11.12

Hasznos holmik: a cipőkanál

Cipőink egyik legjobb barátja a sűrű, vízzáró ápolószerek mellett a cipőkanál, ne féljetek használni. 

  • 2020.11.10

Mi legyen mindig a hűtőben és a kamrában?

Kezdő háztartásban jogosan felmerül a kérdés: mégis mivel pakoljam tele a hűtőt? Egyrészt sörrel, másrészt segítünk, ahogy abban is, mi az, amit feltétlenül hűtőszekrényben kell tárolni és hány fok is van a hűtőben? 

  • 2020.11.06

Konvektorosok, gázszerelő látott már?

Ma beköszöntött a szezon, a keményebbek is elkezdtek fűteni. Vegyük át a konvektorokat, van-e valamelyikkel bármi teendő. Van.