- Címkék:
- tárolás
- befőttes üveg
- befőzés
- kovászolás
- fermentálás
Sütés
Mivel hőálló, számtalan hőálló edényre komponált rakott ételt lehet benne sütni. Rakott krumpli, máglyarakás, csőben sült zöldségek, mac and cheese, créme brulée, sőt, zsírban sült húsokat is lehet benne készíteni.
Melegítés
Fedő nélkül biztonságosan mikrózható, így a benne elkészült, majd eltárolt étel könnyen melegíthető öntögetés és mosogatnivaló képződése nélkül.
Tálalás
A benne sült ételeket magában az üvegben fel lehet adni egy villával, ráadásul ezzel be lehet kuckózni bárhova, nem borul össze-vissza mint egy lapostányér.
A képen egy kókuszos zöldborsó pudingot tálaltunk pici befőttesüvegben, a recept itt található.
Tárolás
A befőttesüveg légmentesen záródik, ami a molynak problémát okoz. Ezért lisztek, gabonák, őrlemények, fűszerek, tészták tökéletes tárolóedénye.
A fagyasztóba is el lehet benne rakni készételeket, olajos magvakat, mert nem enged be szagokat és újrahasznosítható, ami a vákuumfóliáról nem mondható el. Folyadékokkal sose töltsük tele, mert az fagyáskor kinyomja a tetejét/oldalát.
Szárazáruval így tudjátok hatékonyan feltölteni az üvegeket. Áru be, levegő ki. :
Szállítás
Levest a mamától, ebédet az irodába. Nem borul ki, cserébe nehéz és törik, ezeket érdemes figyelembe venni a szállításkor.
Kovászolás, fermentálás, savanyítás
Mivel az üveg nem vesz be szagokat, nincs az a rendesen befokhagymázott kovászos uborka, ami nyomot hagyna rajta.
Befőzés
A befőttesüvegben készíthetünk befőttet, savanyúságot, lekvárt, bármit konzerválhatunk benne, ez az eredeti funkciója. Ebben az esetben viszont fontos, hogy minden befőzésnél ellenőrizzük az üveg nyakán a menetet és minden alkalommal új lapkát használjunk, mert egy erőszakos kipattintás tönkreteheti a légmentességet biztosító szoros záródást, és légmentesség híjján tönkremegy az üveg lecsónk, aminek a felfedezése nagyon tud fájni egy okádék február este.