Tényleg ránctalanít a gua sha kővel simogatás?

Tényleg ránctalanít a gua sha kővel simogatás?

Még a DM-ben is kapható pár ezer forintért gua sha kő, mit kő, jáde, vagy rózsakvarc, a YouTube tele van használati útmutatókkal, így mi is elsajátíthatunk arcmasszírozási technikákat, amelyek segítségével állítólag szebbek leszünk. A kő használata kellemes élmény, de hatásos is? 

Mi az a gua sha? 

"A gua sha egy, a célra kialakított speciális eszközzel végzett lágy szöveti manipuláció. A bőr és a bőr alatti szövetek stimulálásával fejti ki terápiás hatását." - olvashatjuk a gua sha ismertető első bekezdését Susánszky Iván hagyományos kínai gyógyász weboldalán. Ismertetőjében említ panaszokat (elsősorban mozgásszervi problémákat) amelyek esetén ezt a masszázst alkalmazza, de mivel a ráncos arc nem szerepel a felsorolásban, és a technika nagyon nem simogatás, megkérdeztük, mi a véleménye a kővel végzett arcsimogatásról.

"A gua sha magyar fordítása véreztető kaparás vagy homokkaparás, kellően erős nyomással kell végezni. A hagyományos kínai orvoslásban mozgásszervi, ízületi problémáknál használják, de vannak bizonyos magas lázzal járó betegségek is. Fontos, hogy a hagyományos kínai orvoslásban minden ilyen eljárásnak megvan a nagyon pontosan körülírt célja, hogy mikor szabad, kell, vagy tilos használni. Bizonyos típusú lázas megbetegedésnél használják, másiknál nem szabad. Van egy mechanikus, izomszöveteket fellazító hatása is - ebben nagyon hasonlít a köpölyözéshez. A közhiedelemmel ellentétben egyik sem méregtelenítésre van - arra a máj van - hanem ha ezt rendesen csinálják, akkor ennek hatására a traumának köszönhetően a kapillárisokból kilép a vér, (ezért jönnek létre a véraláfutások) ott megnövekszik az immunrendszer falósejt aktivitása, mert a bomló vért el kell takarítani (kutatás itt), hát eltakarítja mindkettőt. A mechanikus hatás is érvényesül, kontrollált körülmények között traumát okozunk az izomrostoknak (bizonyos masszázsok is hasonlóképpen működnek) és a szervezetnek azt helyre kell hozni.

Amit az arcon csinálnak jádekővel az olyan, amikor a rendes masszást hasonlítjuk össze azzal, amikor hajmosásnál a fodrász nyomogatja a bőrt a fejeden. Ugyanez a jáde henger is, én nem igazán tudom eldönteni, hogy mennyi értelme van ezzel bohóckodni, és mennyi belőle a placebo, de nem is igazán számít: a placebo hatást ugye nem véletlenül hatásnak és nem hatástalanságnak nevezik. Aztán mivel a használathoz szükséges valamivel síkosítani, egy jó minőségű olaj használata is lehet jó a bőrnek. Kínában ezeket a típusú szépségizéket mindenféle spa-kban nyomatják, vagy maguknak csinálják napi kétszer 15 percig mobilozás közben. Szóval ha valaki ennyit ráfordít akkor lehet, hogy van értelme, bár ennyi idő alatt azért lehet hatékonyabban is tenni a bőr egészségéért.

A lap mindegy miből van, Kínában leveseskanállal, fémpénzzel is csinálják, nyilván a vonatkozó ÁNTSZ szabályozás messze menő tiszteletben tartásával. Készülhet vizibivaly szarvval, lávakőből, valamilyen fémből, nekem pl sárgaréz ötvözetből készült is van. Kaparni mindennel lehet. Az az olcsó jáde, amikből ezek készülnek, olyan minőségű, mint az epres pickwick a teában, aki majd ezzel áll neki kristályenergiákat beletenni a bőrébe, annak gratulálok."

Ha mégis szánsz az arcsimogatásra napi 2x10-15 percet, íme egy cuki kis oktatóvideó, arckrém felvitelére, bemasszírozására tökéletes és kellemes megoldás.:

 

  • 2022.11.24

Szia uram, falu 260 ezer euróért? Érdekel?

Ennyiért Budapesten egy jobb lakást lehet venni.

  • 2022.04.11

Na jó, de mi az a tojás?

Biológiaóra, gyerekek, húsvéti különkiadás.

  • 2022.03.26

Hogyan keressünk elveszett tárgyakat?

Az első és legfontosabb: ne pánikolj!