10 zseniális és egyszerű variáció tonikra

10 zseniális és egyszerű variáció tonikra

Imádom a tonikot, az alábbi tonikok nagyon jól esnek egy meleg napon, izgalmasak, fanyarok, kicsit édesek, kicsit keserűek, ráadásul mindet egyszerű elkészíteni, a fűszerek egy részét a mezőn, a másikat az éjjel-nappaliban megszerzed. A sörös klasszikust leszámítva mind alkoholmentes, de ez senkit se tartson vissza attól, hogy akármelyikbe belelöttyintsen egy vodkát. 

Bodzavirággal

Az érett, pollennel teli virágokkal teletömöm a poharat és ráöntöm a tonikot, kicsit összerázom. Több ráöntést is elbír és lágyan ízesít a virág, nagyon finomak együtt. Virágot most bárhol szedsz.

Fenyővel

Egy marék fiatal fenyőrügyet egy kevés tonikkal kikeverve -hogy vigye az eszköz- pépesre botmixerezek, leszűröm egy ruhán, egy pohár aljába öntök két evőkanállal a fenyős léből, ráöntöm a tonikot. Fergeteges variáció a szűz gintonicra.

Sörrel

Sima lágerrel felesben, akár alkoholmentessel is. Elég egyszerű alapitel, a kilencvenes években kérték tőlem osztrák vendégek, azóta is ritkán látom, pedig korrekt kis örömforrás.

Amúgy egy kiműveltebb tonikkal biztosan lehetne izgalmas párosítási kísérleteket is folytatni, például egy kávés stout és egy jó minőségű tonik elég jó ötletnek tűnik.

Kávéval és naranccsal

A pár éve nagyot menő tonik és presszó narancshéjjal erősítve. Rendkívül frissítő, üdítő.

Levendulával

Ó, hogyne.

Mentával

Klasszikus.

Citromfűvel és citrusokkal

Elég alap kombináció ez is, attól még nem hagynám ki.

Boróka

Jó, ehhez nem sok ész kellett, de ha szűz gintonicot akarsz, semmi sem áll utadba. Egy marék borókát ledarálok, felfőzöm ugyanannyi cukorral és egy kevés vízzel, leszűröm és a tonikot ízesítem vele. 

Fekete bors, lehetőleg citrusos típus

Pont mint a boróka, és sok citrom.

Uborka

Uborkás víz helyett uborkás tonik.  

Fahéj

Jól is néz ki, ad is bele egy kis extrát.

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.