- Címkék:
- mascarpone
Mi az a mascarpone?
Mivel nem tartalmaz állati oltóanyagot, hanem citromsavval készítik, vegetáriánus diétába is tökéletes. Így készül: A teljes tejszínt felmelegítik 90-95 fokra, 1% citromsavat adnak hozzá, az így megdermedő alvadékot lecsöpögtetik.
Jó, de mi van benne?
Hát ez az. Itt kell piszkosul figyelni.
A mascarpone zsírtartalma 40% körüli, ami nem szárazanyagtartalomra, hanem teljes tömegre vetített zsírtartalom!!!
A mascarpone szárazanyag-tartalma pedig 40-45%, ez az egyik pont, ahol jobb résen lenni és megnézni a dobozon hogy a nagy betűkkel jelzett zsírtartalom minek a zsírtartalma.
A másik, hogy megjelentek az adalékanyagokkal, keményítővel felütött mascarponének kinéző mascarpone krémek a magyar piacon, természetesen feltűnően jó áron, ezeknek rossz az íze és a beltartalom silánysága miatt nagyon magas az ára. A jó minőségű mascarponéban nincs keményítő, zselatin vagy víz, ezek arra vannak, hogy higítsák az alapanyagot és a felhígított alapanyagot megkössék.
A korrekt mascarpone összetevői
tejszín, étkezési sav: citromsav
elfogadható ha van benne tej is
Mascarpone házilag, bizony!
- 2,5 dl habtejszín, az elérhető legmagasabb zsírtartalmú
- 2 evőkanál citromlé
A tejszínt lassan felmelegítem, ne forrjon! Belekeverem a citromlevet, lehúzom a tűzről, és hagyom kihűlni. Amikor megalvadt, egy tiszta konyharuhába fordítom, és a hűtőszekrényben hagyom lecsöpögni.
Ez pedig két eredeti és korrekt tiramisu recept.