Mutatjuk mi van az olcsó mascarponéban!

Mutatjuk mi van az olcsó mascarponéban!

A heti akciós újság szemle közben szúrta ki a szemünk a jóáras mascarpone, aztán gyorsan leesett az ok is. Nagyon figyelni kell a jó árakkal, nincsen ingyenebéd. 

Mi az a mascarpone?

Puha, kenhető, friss sajt, amit tejszín savas-hőkezeléses alvasztásával állítanak elő, esetleg tej adható hozzá.

Mivel nem tartalmaz állati oltóanyagot, hanem citromsavval készítik, vegetáriánus diétába is tökéletes. Így készül: A teljes tejszínt felmelegítik 90-95 fokra, 1% citromsavat adnak hozzá, az így megdermedő alvadékot lecsöpögtetik. 

Jó, de mi van benne? 

Hát ez az. Itt kell piszkosul figyelni.

A mascarpone zsírtartalma 40% körüli, ami nem szárazanyagtartalomra, hanem teljes tömegre vetített zsírtartalom!!!

A mascarpone szárazanyag-tartalma pedig 40-45%, ez az egyik pont, ahol jobb résen lenni és megnézni a dobozon hogy a nagy betűkkel jelzett zsírtartalom minek a zsírtartalma.

A másik, hogy megjelentek az adalékanyagokkal, keményítővel felütött mascarponének kinéző mascarpone krémek a magyar piacon, természetesen feltűnően jó áron, ezeknek rossz az íze és a beltartalom silánysága miatt nagyon magas az ára. A jó minőségű mascarponéban nincs keményítő, zselatin vagy víz, ezek arra vannak, hogy higítsák az alapanyagot és a felhígított alapanyagot megkössék. 

A korrekt mascarpone összetevői

tejszín, étkezési sav: citromsav

elfogadható ha van benne tej is

Mascarpone házilag, bizony!
  • 2,5 dl habtejszín, az elérhető legmagasabb zsírtartalmú
  • 2 evőkanál citromlé

A tejszínt lassan felmelegítem, ne forrjon! Belekeverem a citromlevet, lehúzom a tűzről, és hagyom kihűlni. Amikor megalvadt, egy tiszta konyharuhába fordítom, és a hűtőszekrényben hagyom lecsöpögni. 

Ez pedig két eredeti és korrekt tiramisu recept.

 

 

 

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.