- Címkék:
- tészta
- olasz konyha
- spagetti
- vegán
- vega
Aglio e olio (áljóoljo)
Eredet: Nápoly
Történet: A spaghetti alle vongole szegény változata. Az alle vongole ugyanígy készül, kivéve hogy az olajba a fokhagyma mellé dobok még egy jó marék friss, alaposan megmosott, apró szőnyegkagylót.
- 300 g durumspagetti
- 3 gerezd fokhagyma megpucolva
- 70 g extra szűz olívaolaj (a recept lelke, minél jobb az olaj, annál csodásabb a végeredmény)
- só
A fokhagymát áttetsző szeletekre vágom.
Egy nagy serpenyőbe öntöm az olajat, alacsony lángon felmelegítem és pár percig melegítem benne a fokhagymát, ne piruljon, éppen csak gyöngüljön meg.
A tésztát sós vízben fogkeményre főzöm, leszűröm, a serpenyőbe borítom, és összeforgatom alacsony lángon a fokhagymás olajjal. Tálalom.
Egy teáskanál friss, finomra vágott csilivel kiegészítve - a melegítéshez kell azt is adni- készen van az aglio olio e peperoncino, áljóoljópeperoncsínó)
carbonara (kárbonárá)
Eredet: Róma
Történet: 1944-ben született egy helyi kisvendéglőben, neve -szénégető módra- a sok borsra utal
- 300 g durumspagetti
- 150 g guanciale (érlelt tokaszalonna) apróra kockázva (delikátüzletekben kapható)
- 50 g pecorino romano sajt finomra reszelve
- 6 db tojássárgája
- sok durvára tört fekete bors
- só
A szalonna zsírját kisütöm egy vasserpenyőben. A tojásokat kikeverem a sajttal, sózom, borsozom. A kifőtt spagettit (az al dentére főzés fontos, mert a tészta a tojással összemelegítéskor még fő kicsit, tehát ne legyen puha a tészta, éppen legyen átfőve) a szalonnára borítom, leveszem a lángról, és most öntöm rá a tojásos keveréket, összerázogatom, fontos, hogy a tojás ne süljön ki, hanem a forró tészta és a serpenyő zsírja a megolvadó sajttal együtt tegye krémessé. Borsozom, esetleg még szórok rá reszelt pecorinót. Örülök neki.
A cacio e pepe (kácsóepepe) még egyszerűbb, az olasz sajtos tészta, finomra reszelt pecorino romano, frissen durvára tört fekete borssal. Sajtos tészta a javából, felnőtteknek. A krémességét úgy lehet elérni, hogy a reszelt sajtot a tészta főzőlevével keverik ki selymessé.
A cacio e pepe tengeri sünnel pedig maga a tökéletesség, de Budapesten nincs tengeri sün, úgyhogy ezt ugorjuk át, ahogy a vongolét is átugrottuk.
alla puttanesca (áláputánészká)
Eredet: Lazio és Campania
Történet: Az ötvenes években született valószínűleg az egyik étteremben, abból, ami éppen volt. Az elnevezése (örömlány módra) miatt egyesek a recept létrejöttét a kupikhoz kötik.
- 300 g durumspagetti
- 3 gerezd fokhagyma egészben
- 100 g fekete olívabogyó (Gaeta az ideális)
- 10 g kapribogyó
- 800 g hámozott paradicsom
- 25 g szardella
- 2 db pici szárított csilipaprika
- 30 g olívaolaj
- 1 csokor finomra vágott petrezselyem
- sóval óvatosan, a szardella, az olíva-, és a kapribogyó is sósak!
A kapribogyókat leöblítem, feldarabolom. Az olívabogyókat kimagozom, kés lapjával szétnyomom.
Az olajat egy nagy serpenyőben felhevítem, hozzáadom a fokhagymákat, csilit, szardellát, és kaprit, öt percig pirítom, néha megkeverem. Felöntöm a paradicsommal. 10 percig összefőzöm közepes lángon, közben fogkeményre főzöm a tésztát.
A szószba keverem az olívabogyókat és a petrezselymet, ráborítom a fogkeményre főtt, leszűrt tésztát, összeforgatom és forrón tálalom.
all'amatriciana (álámátricsáná)
Eredet: Amatrice
Történet: Pásztorétel volt, eredetileg paradicsom nélküli szalonnás tészta, paradicsom csak Amerika felfedezése és a paradicsom behozatala után került bele és ekkor kapta a nevét is. Nem írtam el, az étel ilyen múltja ilyen messzire nyúlik vissza, Amatrice több, mint ezeréves település.
- 300 g durumspagetti
- 150 g guanciale (érlelt, nem füstölt tokaszalonna, olasz delikátüzletekben beszerezhető)
- 75 g pecorino romano
- 400 g hámozott paradicsom
- 50 g fehérbor
- 1 ekanál olívaolaj
- 1 db pici csilipaprika
- só
A szalonnát 1x1 centiméteres kockákra vágom, az olívaolajon a csilivel közepes lángon ropogósra sütöm. Felöntöm a borral, magasra veszem a lángot, és hagyom elpárologni a bort. Felöntöm a paradicsommal és 10 percig közepes lángon összefőzöm. Kiveszem a csilit.
Kikeverem a fogkeményre főzött tésztával és összerázom a finomra reszelt sajttal.
Itt pedig egy videó, hogyan tekerjük fel profin a spagettit.