A bundás kenyerek királya: a francia

A bundás kenyerek királya: a francia

Bár édessége miatt főzelékre feltétnek nem az igazi, a french toast, avagy francia bundás kenyér főételnek is beillik egy könnyű zöldségleves után. 

  • 4 db szikkadt, vastag szelet kalács, vagy briós
  • 2 db egész tojás
  • 1 dl tej
  • 1 dl tejszín
  • 1 tkanál őrölt fahéj
  • 1 ekanál méz
  • 5 dkg vaj

A tejet simára keverem a tejszínnel és a tojásokkal, a mézzel, a fahéjjal, sózom. A szikkadt kalácsokat belenyomkodon, szívják magukat nagyon puhára. Ezt akár meg lehet csinálni előző nap is és egy zárható dobozban a hűtőszekrényben tárolni.  

A vajat felolvasztom, és a szeletek mindkét oldalát aranybarnára sütöm benne. Kívül ropog, belül szaftos, egyszerű desszertnek is beillik. 

A fahéj elhagyásával egy különösen finom bundás kenyeret kapunk, amely a sós felhasználási lehetőségeknek -főzelék feltét, önálló étel- is megfelel. 

A képen juharsziruppal és joghursajttal tálalva, a joghurtsajt így készül:

  • 2020.12.03

Miért nem eszünk gyümölcsöt desszertnek?

Tulajdonképpen mindegy ki miért nem, csak gondoltam szólok, van ez a lehetőség, éljetek vele, főleg a nagy hajtásban jó szolgálatot tesz néhány pikánsabb ízű gyümölcs kicsumázva, felszeletelve, étkezés után, bejgli helyett. 

  • 2020.12.02

Csodadesszert főzés nélkül: kávé, datolya, joghurt

Ismét egy ünnepi, mégis nevetségesen egyszerűen elkészíthető, ráadásul tápláló, minőségi desszert.

  • 2020.12.02

Hogyan rakjak össze egy sajttálat?

Tejfölországban nem nagyon megy ez a sajttál-téma, pedig érdemes ismerkedni, pláne ünnepek alatt sok terhet levesz a láthatatlan munkás válláról, ha desszertnek elég készen vásárolt sajtokat szeletelni és gusztán adjusztálni. Sajtszerető családban nagy sikere lesz.