A croissanttól nem kell félnetek!

A croissanttól nem kell félnetek!

Kicsit időigényes, ám megéri vele vesződni. 

Alapanyagok arányai:

A tészta:

  • 240 g liszt
  • 2 ekanál puha vaj
  • 5 g élesztő
  • kb. 0,4 dl víz
  • 30 g cukor
  • csipet só
  • egy tojássárgája

A vaj:

  • 140 g hideg vaj

A lisztet eldolgozom a vízben feloldott cukorral, az élesztővel és a sóval, a végén a puha vajat is beledolgozom apránként. Legyen gyúrható állagú, ha morzsás, pici víz még mehet bele, egyik liszt ennyit, másik annyit vesz fel. Letakarom és meleg helyen másfél órát kelesztem. 

Átgyúrom, alufóliába csomagolom és egy órára elrakom a hűtőbe előveszem, kinyomom belőle a levegőt, alufóliába csomagolom és fél órára elrakom a hűtőbe.

A tésztagombócot középen kereszt alakban bemetszem és az így kapott kis halmokat kifelé nyújtom, így kapok a legegyszerűbben egy tésztanégyzetet, ami legyen kb. 1 cm vastag. A közepébe helyezem az akkorára kinyújtott vajat, hogy a vajból készült téglalap sarkai középen metsszék a tésztatéglalap oldalait. A tésztaháromszögeket ráhajtom a vajra, ezt kell kapnom.:

  

 

Ezt tovább hajtogatom az alábbiak szerint. A nyilak a következő hajtogatás irányát jelzik.

 

30 percre a mélyhűtőbe, majd egy órára a hűtőszekrénybe rakom.

Előveszem, kinyújtom 1 cm vastag négyzetté és az előző irányra merőlegesen ismét egymásra lapolom a két szemközti oldalát. 

A műveletet még kétszer megismétlem.

Ha frissen sütöm reggel, akkor az utolsó hajtást estére időzítem, mert az előírtnál többet lehet a hűtőszekrényben, az nem gond.

A tésztát legfeljebb 5 mm vastagra nyújtom, és kb. 14 cm (alap)×16 centiméteres háromszögeket vágok belőle.

A háromszögeket a 14 centiméteres oldalnál indulva feltekerem, egy ecsettel megkenem őket tojássárgájával. Óvatosan, csak a lapjára jusson, mert ha a vastagsága csupa tojás lesz a megsülő tojás leragasztja a tésztát és nem tud felemelkedni!

 

Fontos, hogy sem az alapanyag, sem a kiflik ne melegedjenek fel egyszer sem, mert tönkremennek, végig gyorsan és hideg helyiségben kell dolgozni.

220 fokra előmelegített sütőbe tolom a kifliket, 5 perc sütés után 190 fokra veszem a hőmérsékletet és további 15 percig sütöm, legyen szép aranybarna.

  • 2021.03.03

Így lesz csinos az amerikai palacsintád

Az amerikait kicsit máshogy kell sütni, mint a másikat, mert a tésztája vastagabb, merevebb. Mutatjuk, hogyan van az a máshogy. 

  • 2021.03.02

A paplanos rántott hús titka

Egy jó rántott hús bundája gyönyörűen elemelkedik a hústól, de miért? És hogyan? 

  • 2021.03.01

Paprikás krumpi laskagombával

Annyi mindennel fel lehet dobni a paprikás krumplit, és a pirított gomba még a kolbászt is magasan veri.