Alapvető főzelékek: burgonya

Alapvető főzelékek: burgonya

Sokat foglalkozunk mostanában a főzelékekkel és a burgonyával is, így a burgonyafőzelék nem maradhat ki.

  • 1 kg burgonya meghámozva, vékonyra szeletelve
  • 5 db babérlevél
  • 1 l alaplé, vagy tej, de lehet vegyesen is és lehet a főzőlével is keverni
  • 10 dkg vaj
  • 2 ekanál sima búzaliszt

A burgonyát annyi sós vízben, ami éppen ellepi ressre főzöm a babérlevéllel. Kiveszem a babérlevelet, leszűröm a burgonyát, a főzőlevét nem dobom el. 

A vajon megpirítom aranybarnára a lisztet, felöntöm a kiválasztott, hideg folyadékkal és a zöldség főzőlevével (összesen legyen 1 liter a folyadék), simára keverem, negyed óráig főzöm, és fokozatosan a burgonyához adagolom, pár perc alatt összerottyantom.

Pici fűszerpaprika opcionális, van, aki pirosan készíti.  

Ez pedig egy nagyon más főzelék:

 

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.

  • 2022.04.06

Nem tudok és nem akarok főzni 9.: szardíniakonzerv

Sorozatunkban sorra vesszük a teljesen fogalmatlanok, és a konyhai műveletektől irtózók számára szükséges ismereteket. Tojásfőzés, rántotta, tükörtojás, tészta szósszal, virslifőzés és hasonló magasságokra számíthattok.