Alapvető főzelékek: burgonya

Alapvető főzelékek: burgonya

Sokat foglalkozunk mostanában a főzelékekkel és a burgonyával is, így a burgonyafőzelék nem maradhat ki.

  • 1 kg burgonya meghámozva, vékonyra szeletelve
  • 5 db babérlevél
  • 1 l alaplé, vagy tej, de lehet vegyesen is és lehet a főzőlével is keverni
  • 10 dkg vaj
  • 2 ekanál sima búzaliszt

A burgonyát annyi sós vízben, ami éppen ellepi ressre főzöm a babérlevéllel. Kiveszem a babérlevelet, leszűröm a burgonyát, a főzőlevét nem dobom el. 

A vajon megpirítom aranybarnára a lisztet, felöntöm a kiválasztott, hideg folyadékkal és a zöldség főzőlevével (összesen legyen 1 liter a folyadék), simára keverem, negyed óráig főzöm, és fokozatosan a burgonyához adagolom, pár perc alatt összerottyantom.

Pici fűszerpaprika opcionális, van, aki pirosan készíti.  

Ez pedig egy nagyon más főzelék:

 

  • 2021.03.05

Tízperces fogások, ha már teljesen kikészültél

Gyorsan elkészül, tartós alapanyagokból, ügyetlenek is össze tudják rakni, ráadásul finom, 10 menüsor, nagyon legfeljebb tíz perc munkát igénylő fogásokkal, a közeljövőben nagy szükség lesz rájuk. A fogások tematikus menükbe rendezve.:

  • 2021.03.03

Így lesz csinos az amerikai palacsintád

Az amerikait kicsit máshogy kell sütni, mint a másikat, mert a tésztája vastagabb, merevebb. Mutatjuk, hogyan van az a máshogy. 

  • 2021.03.02

A paplanos rántott hús titka

Egy jó rántott hús bundája gyönyörűen elemelkedik a hústól, de miért? És hogyan?