- Címkék:
- vegán
- földimogyoróvaj
Hús helyett
Mivel zsírtartalma és íze is van bőséggel, izgalmas csupa zöldség ételeket lehet vele készíteni. Például rakott zöldségekbe egyenesen fantasztikus.
Rakott kel és alma földimogyoróval
- 1 kisebb fej kelláposzta cikkelyekre vágva
- 2 alma negyedelve, kicsumázva
- 2 ekanál földimogyoróvaj
- 2 ekanál földimogyoró
- 2 ekanál szójaszósz
- 1 ekanál szezámolaj
- só
A kelt és az almát egy tűzálló tálba rakom, meglocsolom a mogyoróvaj és a szójaszósz keverékével, megszórom mogyoróval, szezámolajat spriccelek rá és 180 fokon addig sütöm, hogy a kel még roppanós legyen (kb. 40 perc)
Halhoz, csirkéhez jó köretnek is, vagy magában köríthető rizzsel, és teljesen magában is finom.
Szósz, salátaöntet
Kicsit sűrűbbre keverve zöldségekhez mártogatós, kicsit hígabbra keverve salátákra öntet. Ebben az esetben az olajat váltjuk ki vele, ez adja majd az öntet húzását.
- 1 őszibarack, vagy 1 érett mangó
- 2 ekanál földimogyorószósz
- 1 ekanál tamarind
- 2 ekanál kókusztejszín, ha híg salátaöntetet akarok, több
Az alapanyagokat simára keverem és friss, nyers zöldségekkel tálalom akármilyen formában, egy sima répát feldob.
Kalácsba zsír vagy vaj helyett
Aki nem akar vajjal, vagy zsírral kalácsot sütni, próbálja ki zsiradéknak a mogyoróvajat, a végeredmény puha, és kellemes ízű lesz. Innen még a tojást is kihagytam és nem lett belőle baj.
- 500 g kenyérliszt
- 1/4 kocka élesztő
- 200 g földimogyoróvaj
- 1 dl langyos víz
- 4 ekanál cukor
- só
Az élesztőt simára keverem a vízzel, majd eldolgozom az többi alapanyaggal és a cukor felével. Ha túl kemény, még adok hozzá langyos vizet. Meleg helyen letakarva addig kelesztem, amíg a kétszeresére nő. Ekkor átgyúrom, három egyenlő részre osztom, hurkákat formázok belőle, megfonom és hagyom fél órát kelni meleg helyen. 150 C fokra előmelegített sütőben egy órát sütöm. A maradék cukrot addig összeforralom 2 ekanál vízzel, amikor kész a kalács, rákenem és visszatolom pár percre a sütőbe, ad neki egy pici fényt.