Sütöttem egy klasszik túrótortát, elég stabil lett

Sütöttem egy klasszik túrótortát, elég stabil lett

Előre kell bocsájtanom, hogy ez nem az a krémes-gyümölcsös verzió. Ez egy szép tömör sütemény, amiből nyugodtan lehet nagyot csinálni, mert két nap után is isteni. Vagy még jobb is.

Kifejezetten bonyodalmasnak tűnt ez a recept, és ha a hároméves fiam nem ragaszkodik hozzá, hogy ezt készítsük el, biztos menekülőutat választok. Így azonban nem tehettem mást, belevágtam.

(Hozzávalók lejjebb!)

Munkás és sok mosatlant termel. Lépésenként írom, így azért egyszerűbb valamivel.
  • Készítsd el a tésztát! A lisztbe keverd bele a sütőport, sót, cukrot, majd gyúrd ki a kockázott hideg vajjal, tojássárgájával és tejföllel. Van álló robotgépem, szépen meggyúrta ő, csak picit segítettem benne. Ezután ki kell nyújtani, méghozzá úgy, hogy nagyjából 3 centit rá kell hagyni a tortaforma sugarára, mert így pereme lesz. Kapcsos tortaforma a legjobb hozzá, szépen igazítsuk bele. Nekem nincs ilyenem, én öntött alumínium serpenyőben csináltam. Az edényt nem kell kivajazni. Félórát pihentesd.
  • Olvaszd fel a vajat! Én ezt egy kislábasban csináltam, az indukciós tűzhely legkisebb rózsáján, 3-as fokozaton. Nem szabad forrjon, csak legyen teljesen folyós. Utána hagyni kell langyosra visszahűlni.
  • Elősütés. A sütőt normál 180 vagy légkeverésen 160 fokra kell előmelegíteni. Ha meleg, betesszük a tésztát, 15 percig sütjük.
  • Keverd ki a krémet! A túrót elkeverjük a langyos olvasztott vajjal, a tejjel és a tojássárgákkal, majd jöhet a citrom héja és leve, majd a dara a sütőporral. Aki akar, 1 evőkanálnyi cseresznyepálinkát is tehet hozzá, én nem tettem. Ha rögös túróból csináljuk, a rögöket érdemes kissé szétveretni robotgéppel. A tojásfehérjéket kis sóval kőkemény habbá verjük, majd két evőkanálnyit a masszához adunk. Ezután a két komponenst óvatosan összeforgatjuk, majd az elősütött tésztalapra simítjuk, szépen elegyengetjük. 1 órát sütjük, amíg a töltelék szilárd és kissé barna lesz.
  • Tálalás. Amikor megsült, vegyük ki és pihentessük a formában 10 percet, majd lefordítva tegyük rácsra és még pihentessük egy kicsit.

Ezután kész van, szeletelhető.

Nagyon finom, hamar elfogy, megéri a sok melót és mosogatást.

Hozzávalók 28 centis formához (12 szelet)

Tészta:

  • 23 dkg liszt  (nálam fehér tönköly),
  • fél csomag sütőpor, csipet só,
  • 5 dkg cukor (nálam demerara)
  • 1 tojássárgája,
  • 2 ek tejföl.

Töltelék:

  • 10 dkg vaj (olvasztva, langyosan)
  • 5 tojás,
  • 50 dkg túró (félzsíros legalább),
  • 10 dkg cukor,
  • 2 dl tej,
  • 1 citrom,
  • 9 dkg búzadara (nálam tönköly), fél csomag sütőpor.
Péter Anna kollegina nemrégiben készített egy másmilyen túrótortát, ami szintén remek.

Íme:

Vagy egy másik, szeretjük a túrótortát:

  • 2021.02.25

Proli aki párizsit eszik?

Járjuk körbe a kérdést komolyan, mert a helyesírást se azért őrizgetjük, mert elment az eszünk, hanem különben nem értenénk meg mit akar a másik. Így van ez a nyelvvel is, ha valaki helytelenül használ egy kifejezést, azt félreértik, vagy hülyének nézik. Ez állatok között a tévesen kommunikáló egyed életébe kerülhet, úgyhogy több komolyságot.

  • 2021.02.24

Krumplis tészta nagyon újragondolva

Burgonya, barnított vaj, tészta -lasagne, vagy lebbencs- és kész a hóvégi, szerethető és spórolós főétel.

  • 2021.02.24

Rizs chips olcsón, olaj nékül

A riszből készült chipsek meghökkentően drágák, de ezeket otthon is el lehet készíteni és aki még olajat sem akar látni rajta, az se baj.