- Címkék:
- leves
- gombóc
- levesbetét
- galuska
- csipetke
Daragaluska
Elkészítés
- 2 db egész tojás
- 10 dkg búzadara
- 1 ekanál puha vaj
- só
A tojásokat kettéválasztom, a sárgáját összekeverem a vajjal és a darával, a fehérjét kemény habbá verem és úgy forgatom a masszába. Gyöngyözve fővő vízbe szaggatom egy evőkanállal, és 10 percig főzöm.
Milyen levesbe illik?
- baromfi
- zöldség
Csipetke
- 1 db egész tojás
- kb. 10 dkg búzaliszt
- só
Elkészítés
A tojást összegyúrom annyi liszttel, hogy a végeredmény kemény, könnyedén formázható legyen. Egy vágódeszkára csipkedek belőle borsónyi, szabálytalan képleteket és gyöngyözve fővő, sós vízben addig főzöm, amíg feljön a víz színére, ez pár perc.
Nem előnyös kifőzve tárolgatni, közvetlenül tálalás előtt kell megfőzni.
Milyen levesbe illik?
- gulyás
- bab
- zöldborsó
Maceszgombóc
- 2 db maceszlap
- 4 db egész tojás
- 10-15 dkg maceszliszt
- 4 ekanál libazsír
- 1 ekanál frissen reszelt gyömbér
- 1 csokor apróra vágott petrezselyem (elhagyható)
- só
Elkészítés
A lapokat vízbe áztatom, kinyomkodom. A tojásokat kettéválasztom, a fehérjét kemény habbá verem egy csipet sóval. A szétnyomkodott lapokat elkeverem a többi alapanyaggal, a végén forgatom bele a felvert fehérjét. Sűrű nokedli állagúnak kell lennie, ha túl híg, kell még bele maceszliszt. Fél órát pihentetem letakarva. Vizes kézzel, vagy két vízbe mártott kanállal diónyi gombócokat formázok belőle és sós, gyöngyözve fővő vízben kb. 15 percig főzöm.
Kiszedés előtt érdemes egy próbagombóc kettévágásával ellenőrizni, átfőtt-e?
Nyers gombócként, az egymástól egy tálcán jól elkülönített gombócok előzetes lefagyasztásával, majd zacskózásával jól fagyasztható, felhasználáskor fagyottan kell a főzővízbe dobni.
Állítólag fagyasztás után jobb lesz az állaga, sose hasonlítottam össze.
Milyen levesbe illik?
- liba
- baromfi
- marha
- zöldség, különösen kel, spenót
- ne kövezzetek meg, tettem már a receptnél gyömbéresebben bajai típusú halászlébe, parádés volt, a ponty, a paprika és a gyömbér együtt fantasztikus