A három legfontosabb házi levesbetét

A három legfontosabb házi levesbetét

Nincs mindig kéznél cérnametélt, és nem is illik minden levesbe. Sőt, vannak nála sokkal jobb megoldások. Daragaluska, csipetke és maceszgombóc. 

Daragaluska

Elkészítés

  • 2 db egész tojás
  • 10 dkg búzadara
  • 1 ekanál puha vaj

A tojásokat kettéválasztom, a sárgáját összekeverem a vajjal és a darával, a fehérjét kemény habbá verem és úgy forgatom a masszába. Gyöngyözve fővő vízbe szaggatom egy evőkanállal, és 10 percig főzöm. 

Milyen levesbe illik?

  • baromfi
  • zöldség
Csipetke
  • 1 db egész tojás
  • kb. 10 dkg búzaliszt

Elkészítés

A tojást összegyúrom annyi liszttel, hogy a végeredmény kemény, könnyedén formázható legyen. Egy vágódeszkára csipkedek belőle borsónyi, szabálytalan képleteket és gyöngyözve fővő, sós vízben addig főzöm, amíg feljön a víz színére, ez pár perc. 

Nem előnyös kifőzve tárolgatni, közvetlenül tálalás előtt kell megfőzni. 

Milyen levesbe illik?

  • gulyás
  • bab
  • zöldborsó
Maceszgombóc
  • 2 db maceszlap 
  • 4 db egész tojás
  • 10-15 dkg maceszliszt
  • 4 ekanál libazsír
  • 1 ekanál frissen reszelt gyömbér
  • 1 csokor apróra vágott petrezselyem (elhagyható)

Elkészítés

A lapokat vízbe áztatom, kinyomkodom. A tojásokat kettéválasztom, a fehérjét kemény habbá verem egy csipet sóval. A szétnyomkodott lapokat elkeverem a többi alapanyaggal, a végén forgatom bele a felvert fehérjét. Sűrű nokedli állagúnak kell lennie, ha túl híg, kell még bele maceszliszt. Fél órát pihentetem letakarva. Vizes kézzel, vagy két vízbe mártott kanállal diónyi gombócokat formázok belőle és sós, gyöngyözve fővő vízben kb. 15 percig főzöm.

Kiszedés előtt érdemes egy próbagombóc kettévágásával ellenőrizni, átfőtt-e? 

Nyers gombócként, az egymástól egy tálcán jól elkülönített gombócok előzetes lefagyasztásával, majd zacskózásával jól fagyasztható, felhasználáskor fagyottan kell a főzővízbe dobni.

Állítólag fagyasztás után jobb lesz az állaga, sose hasonlítottam össze.

Milyen levesbe illik?

  • liba
  • baromfi
  • marha
  • zöldség, különösen kel, spenót
  • ne kövezzetek meg, tettem már a receptnél gyömbéresebben bajai típusú halászlébe, parádés volt, a ponty, a paprika és a gyömbér együtt fantasztikus
  • 2021.02.26

Hóvégi menük: olcsó, takarékos és gazdaságos

Itt a hónap és a tél vége is, így menüsorozatunk utolsó téli számában spórolós menüket állítottunk össze. A hentest nem nagyon kell miatta zaklatni, és a rengeteg zöldség nem csak a pénztárcánkat kíméli, de a szervezetünknek is jót tesz így tél végén.

  • 2021.02.25

Proli aki párizsit eszik?

Járjuk körbe a kérdést komolyan, mert a helyesírást se azért őrizgetjük, mert elment az eszünk, hanem különben nem értenénk meg mit akar a másik. Így van ez a nyelvvel is, ha valaki helytelenül használ egy kifejezést, azt félreértik, vagy hülyének nézik. Ez állatok között a tévesen kommunikáló egyed életébe kerülhet, úgyhogy több komolyságot.

  • 2021.02.24

Krumplis tészta nagyon újragondolva

Burgonya, barnított vaj, tészta -lasagne, vagy lebbencs- és kész a hóvégi, szerethető és spórolós főétel.