Hogyan kell tárolni az olajos magokat?

Hogyan kell tárolni az olajos magokat?

Itt az olajos magok betakarítási ideje, aki nagy mennyiségben vásárol, most tud jó áron betárazni egész évre. Az olajos magok olajtartalmuk miatt nagyon könnyen avasodnak, ezért tárolásukra különösen nagy gondot kell fordítani. 

Az olajos magvak legnagyobb ellenségei a levegő, a nedvesség, a meleg, a fény, és az idő. Az ötödikkel nem sokat tudunk kezdeni, ezért koncentráljunk a többire. 

A hazánkban termő olajos magok közül a dió és a török mogyoró rendkívül könnyen avasodik, ezeket érdemes a legkomolyabban venni. 

Héjában 

Aki pucolatlanul vásárolja meg egyben az éves fogyasztását, ne igyekezzen feltörni a magokat. A héj védi az értékes magot levegőtől és fénytől is, így hosszabban eltartható. Melegen ilyen formában sem szabad tárolni, ha nincs hely a fagyasztóban, hűtőszekrényben, feltétlenül egy száraz és hideg helyen legyenek betárazva, ez tavaszig viszonylag könnyen kivitelezhető. 

Egészben fagyasztva

Pár hétig-hónapig az olajos magok egy befőttes üvegekben, sötét, hűvös helyen is kihúzzák, fagyasztva ez az eltarthatóság 1-2 évre nő.

A fagyasztóba vákuumfóliázva érdemes elrakni a magokat, így minden tárolási feltételt teljesítünk, és jövő húsvétkor is lesz édes és ízletes diónk az avas keserű helyett.

Darálás fogyasztás előtt

A darált olajos magvak rendkívül gyorsan tönkremennek, vákuumfóliázva, és fagyasztással lehet talán a leghosszabb ideig tárolni ezeket, de hacsak nem szakad ránk ingyen egy mázsa darált dió, az ilyen alapanyag tárolgatása kerülendő. 

  • 2020.12.01

A földimogyoróvaj minek van?

A földimogyoróvaj kiváló szendvicskrém csak úgy magában, remekül lehet vele fűszerezni, egyes esetekben még a zsiradékot is ki lehet vele váltani innen-onnan. 

  • 2020.11.29

Sütésmentes ünnep: füstölt sós, kávés csokoládékrém

Nem kell beleszakadni az ünnepekbe, pláne ebben az évben nem, ezért sok, rendkívül egyszerű és annál finomabb fogást sorolunk karácsonyig. 

  • 2020.11.28

Sütés-főzésmentes ünnep I: krémes és gyümölcsös torta

Idén sem vagyunk hajlandóak beleszakadni az ünnepekbe, ezért sok olyan receptet mutatunk, amelyek egy teakonyhában is összeállíthatók, és alkalmasak vendégvárásra, vagy vendégségbe szállításra. Rengeteg ilyen van, úgyhogy mától nálunk ami mentes, az belehalás-mentes.