- Címkék:
- mogyoró
- mák
- olajos mag
- dió
- mandula
Az olajos magvak legnagyobb ellenségei a levegő, a nedvesség, a meleg, a fény, és az idő. Az ötödikkel nem sokat tudunk kezdeni, ezért koncentráljunk a többire.
A hazánkban termő olajos magok közül a dió és a török mogyoró rendkívül könnyen avasodik, ezeket érdemes a legkomolyabban venni.
Héjában
Aki pucolatlanul vásárolja meg egyben az éves fogyasztását, ne igyekezzen feltörni a magokat. A héj védi az értékes magot levegőtől és fénytől is, így hosszabban eltartható. Melegen ilyen formában sem szabad tárolni, ha nincs hely a fagyasztóban, hűtőszekrényben, feltétlenül egy száraz és hideg helyen legyenek betárazva, ez tavaszig viszonylag könnyen kivitelezhető.
Egészben fagyasztva
Pár hétig-hónapig az olajos magok egy befőttes üvegekben, sötét, hűvös helyen is kihúzzák, fagyasztva ez az eltarthatóság 1-2 évre nő.
A fagyasztóba vákuumfóliázva érdemes elrakni a magokat, így minden tárolási feltételt teljesítünk, és jövő húsvétkor is lesz édes és ízletes diónk az avas keserű helyett.
Darálás fogyasztás előtt
A darált olajos magvak rendkívül gyorsan tönkremennek, vákuumfóliázva, és fagyasztással lehet talán a leghosszabb ideig tárolni ezeket, de hacsak nem szakad ránk ingyen egy mázsa darált dió, az ilyen alapanyag tárolgatása kerülendő.