Hogyan kell tárolni az olajos magokat?

Hogyan kell tárolni az olajos magokat?

Itt az olajos magok betakarítási ideje, aki nagy mennyiségben vásárol, most tud jó áron betárazni egész évre. Az olajos magok olajtartalmuk miatt nagyon könnyen avasodnak, ezért tárolásukra különösen nagy gondot kell fordítani. 

Az olajos magvak legnagyobb ellenségei a levegő, a nedvesség, a meleg, a fény, és az idő. Az ötödikkel nem sokat tudunk kezdeni, ezért koncentráljunk a többire. 

A hazánkban termő olajos magok közül a dió és a török mogyoró rendkívül könnyen avasodik, ezeket érdemes a legkomolyabban venni. 

Héjában 

Aki pucolatlanul vásárolja meg egyben az éves fogyasztását, ne igyekezzen feltörni a magokat. A héj védi az értékes magot levegőtől és fénytől is, így hosszabban eltartható. Melegen ilyen formában sem szabad tárolni, ha nincs hely a fagyasztóban, hűtőszekrényben, feltétlenül egy száraz és hideg helyen legyenek betárazva, ez tavaszig viszonylag könnyen kivitelezhető. 

Egészben fagyasztva

Pár hétig-hónapig az olajos magok egy befőttes üvegekben, sötét, hűvös helyen is kihúzzák, fagyasztva ez az eltarthatóság 1-2 évre nő.

A fagyasztóba vákuumfóliázva érdemes elrakni a magokat, így minden tárolási feltételt teljesítünk, és jövő húsvétkor is lesz édes és ízletes diónk az avas keserű helyett.

Darálás fogyasztás előtt

A darált olajos magvak rendkívül gyorsan tönkremennek, vákuumfóliázva, és fagyasztással lehet talán a leghosszabb ideig tárolni ezeket, de hacsak nem szakad ránk ingyen egy mázsa darált dió, az ilyen alapanyag tárolgatása kerülendő. 

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.