A hortobágyi palacsinta rántott vagy nem?

A hortobágyi palacsinta rántott vagy nem?

A névadó adottságaihoz és kultúrájába még lazán sem illeszkedő receptek eredetiségéről hiábavaló vitatkozni, elkészítési módjuk tulajdonképpen mindegy, nincs mögöttük semmiféle logikus szövet, amit pofátlan, vagy tudatlan eltérésünk felsértene. A képen így van anyám hortobágyi húsos palacsintája a nagyanyám receptje alapján, öntet és összesütés nélkül, mert az igencsak utálom. Az egésznek már szinte semmi köze a hortobágyihoz, de mivel ahhoz éppen sose volt semmi köze, nem mindegy? Na de honnan ered ez a fogás, mert biztosan nem a Hortobágyról, és kirántva se volt soha, illetve egyszercsak mégis.

A húsos palacsinta több nemzet létező fogása, a kifejezetten finomra vágott paprikással töltött palacsintának egy múlt század eleji szakácskönyben - Kolmanné Lemhényi Dávid Andrea: A gyakorlati főzés tankönyve száz ebéd keretében- már dokumentált múltja van. A recept így szól:

BORJÚPÖRKÖLTTEL RAKOTT PALACSINTA

Borjúpörköltet készítünk (L.1. ebéd), palacsintákat sütünk (l. 6. ebéd). A finoman elkészítet pörköltet nagy késsel apróra vagdalva tűzálló tálba soronként lerakjuk a kisütött palacsintákkal. Tetejére öntsük a tejfellel elkevert pörkölt levét. 5 percig előmelegített sütőben, középső bordán, alsó takaréklángon sütjük 15 percig.

A könyvet úgy általában ajánlom, számtalan ízléses és egyszerű receptet tartalmaz.

A fogást az 1958-as brüsszeli világkiállításon nevezték el hortobágyinak, és akkor, ott, nem volt kirántva. 

A képen lévő húsos palacsinta tölteléke zsírban sült sertéscomb vagy karaj ledarálva, tejföllel szaftosra lazítva és rengeteg őrölt fekete borssal fűszerezve. A palacsinta szigorúan a képen látható módon van hajtogatva és klasszikus pályán -liszt, tojás, zsemlemorzsa- kirántva. Belül szaftos és borsos, kívül ropogós és ez a ropogás megsegíti, mert ha valamit nem szívlelek a nem kirántott húsos palacsintákban az az egynemű zsíros állag.

  • 2021.03.05

Tízperces fogások, ha már teljesen kikészültél

Gyorsan elkészül, tartós alapanyagokból, ügyetlenek is össze tudják rakni, ráadásul finom, 10 menüsor, nagyon legfeljebb tíz perc munkát igénylő fogásokkal, a közeljövőben nagy szükség lesz rájuk. A fogások tematikus menükbe rendezve.:

  • 2021.03.03

Így lesz csinos az amerikai palacsintád

Az amerikait kicsit máshogy kell sütni, mint a másikat, mert a tésztája vastagabb, merevebb. Mutatjuk, hogyan van az a máshogy. 

  • 2021.03.02

A paplanos rántott hús titka

Egy jó rántott hús bundája gyönyörűen elemelkedik a hústól, de miért? És hogyan?