A hortobágyi palacsinta rántott vagy nem?

A hortobágyi palacsinta rántott vagy nem?

A névadó adottságaihoz és kultúrájába még lazán sem illeszkedő receptek eredetiségéről hiábavaló vitatkozni, elkészítési módjuk tulajdonképpen mindegy, nincs mögöttük semmiféle logikus szövet, amit pofátlan, vagy tudatlan eltérésünk felsértene. A képen így van anyám hortobágyi húsos palacsintája a nagyanyám receptje alapján, öntet és összesütés nélkül, mert az igencsak utálom. Az egésznek már szinte semmi köze a hortobágyihoz, de mivel ahhoz éppen sose volt semmi köze, nem mindegy? Na de honnan ered ez a fogás, mert biztosan nem a Hortobágyról, és kirántva se volt soha, illetve egyszercsak mégis.

A húsos palacsinta több nemzet létező fogása, a kifejezetten finomra vágott paprikással töltött palacsintának egy múlt század eleji szakácskönyben - Kolmanné Lemhényi Dávid Andrea: A gyakorlati főzés tankönyve száz ebéd keretében- már dokumentált múltja van. A recept így szól:

BORJÚPÖRKÖLTTEL RAKOTT PALACSINTA

Borjúpörköltet készítünk (L.1. ebéd), palacsintákat sütünk (l. 6. ebéd). A finoman elkészítet pörköltet nagy késsel apróra vagdalva tűzálló tálba soronként lerakjuk a kisütött palacsintákkal. Tetejére öntsük a tejfellel elkevert pörkölt levét. 5 percig előmelegített sütőben, középső bordán, alsó takaréklángon sütjük 15 percig.

A könyvet úgy általában ajánlom, számtalan ízléses és egyszerű receptet tartalmaz.

A fogást az 1958-as brüsszeli világkiállításon nevezték el hortobágyinak, és akkor, ott, nem volt kirántva. 

A képen lévő húsos palacsinta tölteléke zsírban sült sertéscomb vagy karaj ledarálva, tejföllel szaftosra lazítva és rengeteg őrölt fekete borssal fűszerezve. A palacsinta szigorúan a képen látható módon van hajtogatva és klasszikus pályán -liszt, tojás, zsemlemorzsa- kirántva. Belül szaftos és borsos, kívül ropogós és ez a ropogás megsegíti, mert ha valamit nem szívlelek a nem kirántott húsos palacsintákban az az egynemű zsíros állag.

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.