- Címkék:
- palacsinta
A húsos palacsinta több nemzet létező fogása, a kifejezetten finomra vágott paprikással töltött palacsintának egy múlt század eleji szakácskönyben - Kolmanné Lemhényi Dávid Andrea: A gyakorlati főzés tankönyve száz ebéd keretében- már dokumentált múltja van. A recept így szól:
BORJÚPÖRKÖLTTEL RAKOTT PALACSINTA
Borjúpörköltet készítünk (L.1. ebéd), palacsintákat sütünk (l. 6. ebéd). A finoman elkészítet pörköltet nagy késsel apróra vagdalva tűzálló tálba soronként lerakjuk a kisütött palacsintákkal. Tetejére öntsük a tejfellel elkevert pörkölt levét. 5 percig előmelegített sütőben, középső bordán, alsó takaréklángon sütjük 15 percig.
A könyvet úgy általában ajánlom, számtalan ízléses és egyszerű receptet tartalmaz.
A fogást az 1958-as brüsszeli világkiállításon nevezték el hortobágyinak, és akkor, ott, nem volt kirántva.
A képen lévő húsos palacsinta tölteléke zsírban sült sertéscomb vagy karaj ledarálva, tejföllel szaftosra lazítva és rengeteg őrölt fekete borssal fűszerezve. A palacsinta szigorúan a képen látható módon van hajtogatva és klasszikus pályán -liszt, tojás, zsemlemorzsa- kirántva. Belül szaftos és borsos, kívül ropogós és ez a ropogás megsegíti, mert ha valamit nem szívlelek a nem kirántott húsos palacsintákban az az egynemű zsíros állag.