- 1/2 kg búza kenyérliszt
- 1/2 kg főtt burgonya meghámozva, még melegen krumplinyomón áttörve
- 125 g puha vaj
- 25 g friss élesztő
- 2 dl tejföl
- 2 db tojás
- só
- liszt a munkafelület szórásához
Az élesztőt elmorzsolom pár evőkanál vízzel, majd az egyik tojással és összes többi alapanyaggal alaposan összekeverem, szép sima, rugalmas tésztát gyúrok belőle. Ha nagyon száraz, vajjal lehet puhítani, ha nagyon ragacsos, liszttel lehet javítani az állagán. Lefedve meleg helyen (kb. 28 C) a kétszeresére kelesztem.
Lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtom -ha nem felejteném el mindig, a tetejét 5 mm mélyen éles késsel berácsozom- és akár egészen pici, vagy nagy pogácsákat szaggatok belőle egy pogácsaszaggatóval vagy tetszőleges méretű pohárral.
Aki nem vagdossa be, annak olyan repedt lesz mint az enyém a képen.
A másik tojást simára keverem egy habverővel és mindegyik pogácsa tetejét megkenem. Egymástól legalább két pogácsányi távolságra rakom a pogácsákat egy sütőpapírral bélelt sütőlemezen, és fél órát pihentetem meleg helyen.
A sütőt előmelegítem 180 fokra, és 30 perc alatt készre sütöm a pogácsákat.
És a töpörtyűs: