Vitamin ingyen: fenyőtű

Vitamin ingyen: fenyőtű

Közeleg a február vége, időszerű tudatosan több minőségi táplálékot és vitamint fogyasztani. Van egy, tudatosan felhasználva C-vitaminban gazdag, ízletes és könnyen elérhető alapanyag, amit nem igazán használunk: a fenyőtű.

Ami biztosan nem jó C-vitamin pótlására, az a tea, mert bár 100 g frissen szedett fenyőtű tél végén (ilyenkor többet tartalmaznak a tűlevelek, mint nyáron) 187 mg C-vitamint tartalmaz, ami nem rossz, de ehhez a friss és nyers levelet meg kell enni, mert nem a legjobb ötlet a hőre bomló C-vitamint megfőzni. A tűlevelet egészben áztatni pedig értelmetlen, mert rendkívül víztaszító felületű.

Úgyhogy meg kell enni, ami nem nehéz, mert a tűlevél citrusos-kesernyés, friss, üde, finom. A közönséges lucfenyő a legkönnyebben feldolgozható faj, és nagyon 

FONTOS: bár a tiszafa csak messziről (se) hasonlít egyes fenyőfajokra, de a tiszafa rendkívül mérgező növény, így a tűlevélszedés előtt feltétlenül tanuld meg felismerni a tiszafát és ne edd meg!

Fogyasztását -a fenyőtűről van szó- jobb fokozatosan elkezdeni, elég intenzív alapanyag. 

Fenyőtű, körte, citromhéj, narancshéj és zellerszár smoothie

Az alapanyagokat összeturmixolom, ízlés szerint édesítem és megiszom. A citrushéjak csakis kezeletlen gyümölcsről legyenek lehámozva! Fejenként 1 evőkanál tűt vettem, de mi már évek óta rajta vagyunk, a tavasszal készített fenyőtűszirup télen alapvető élelmiszerünk (erre tavasszal visszatérünk).

Fenyőtű és narancshéj porcukor

A cukrot, a tűleveleket és szárított narancshéjat egy késes apritóban addig forgatok, amíg finomra örlődik. Ugyanúgy használom, mint a porcukrot, friss ízt ad túrógombócnak, fánknak, felvert tojásfehérjével különleges máz lesz belőle. 

Ugyanezt sóval is el lehet készíteni, ami halakra jól illik, de úgy olyan keveset fogunk megenni belőle, ami vitaminbevitel szempontjából mellékes, csak finom. 

Fenyőtű és csipkebogyó szörp

A fenyőtűt és a csipkebogyót mozsárban finomra megtörtem és így öntöttem fel langyos vízzel. Édesítés nélkül kicsit durván keserű és savanyú, muszáj valamivel kiegyensúlyozni. Juharszirup jól illik bele.

  • 2021.02.25

Proli aki párizsit eszik?

Járjuk körbe a kérdést komolyan, mert a helyesírást se azért őrizgetjük, mert elment az eszünk, hanem különben nem értenénk meg mit akar a másik. Így van ez a nyelvvel is, ha valaki helytelenül használ egy kifejezést, azt félreértik, vagy hülyének nézik. Ez állatok között a tévesen kommunikáló egyed életébe kerülhet, úgyhogy több komolyságot.

  • 2021.02.24

Krumplis tészta nagyon újragondolva

Burgonya, barnított vaj, tészta -lasagne, vagy lebbencs- és kész a hóvégi, szerethető és spórolós főétel.

  • 2021.02.24

Rizs chips olcsón, olaj nékül

A riszből készült chipsek meghökkentően drágák, de ezeket otthon is el lehet készíteni és aki még olajat sem akar látni rajta, az se baj.