A kacsa eszményi párja: a narancsmártás

A kacsa eszményi párja: a narancsmártás

A zsíros, erős ízű kacsa nagyon jól illik az édes, illatos, citrusos alapanyagokhoz, így lesz ez a narancsmártás a tökéletes kísérője. A recept lényegében megegyezik az elegáns narancsos kacsával, mondhatni ez az a mártás. 

Egészben sült pecsenyekacsával a legelegánsabb, de ez senkit se tartson vissza attól, hogy egy serpenyőben sült kacsamellhez, vagy sült combhoz készítse el.

  • 6 db megmosott, kezeletlen narancs -kell a héja, így a kezelt narancsok alkalmatlanok erre a receptre-
  • 3 dkg cukor
  • 1/2 dl sherryecet 
  • 2 dl vörös, vagy fehérbor (a képen sauvignon blannal készül, az volt itthon, fehérrel szebb színe lesz)
  • 2 dl lezsírozott világos alaplé (nyúzott kacsanyakból és szívből, zúzából főztem hozzá az alaplevet)
  • 5 dkg jéghideg vaj felkockázva

2 narancs héját lehámozom egy zöldségpucolóval úgy, hogy a fehér részből lehetőleg ne legyen rajta.

A cukrot karamellizálom, felöntöm a narancsok kipréselt levével, -ha van otthon, mehet bele egy ekanál konyak, vagy narancslikőr- az ecettel, a borral és hozzáadom a narancshéjakat, lassan főzve sűrűre főzöm. Hozzáadom az alaplevet, még fél órát főzöm. A végén beledobom a vajat, körbemozgatva a lábost hagyom benne felolvadni.

A végén sózom.

Kacsasülttel tálalom.

Tipp: A mártás libához és lazachoz is illik.