Egészben sült pecsenyekacsával a legelegánsabb, de ez senkit se tartson vissza attól, hogy egy serpenyőben sült kacsamellhez, vagy sült combhoz készítse el.
- 6 db megmosott, kezeletlen narancs -kell a héja, így a kezelt narancsok alkalmatlanok erre a receptre-
- 3 dkg cukor
- 1/2 dl sherryecet
- 2 dl vörös, vagy fehérbor (a képen sauvignon blannal készül, az volt itthon, fehérrel szebb színe lesz)
- 2 dl lezsírozott világos alaplé (nyúzott kacsanyakból és szívből, zúzából főztem hozzá az alaplevet)
- 5 dkg jéghideg vaj felkockázva
- só
2 narancs héját lehámozom egy zöldségpucolóval úgy, hogy a fehér részből lehetőleg ne legyen rajta.
A cukrot karamellizálom, felöntöm a narancsok kipréselt levével, -ha van otthon, mehet bele egy ekanál konyak, vagy narancslikőr- az ecettel, a borral és hozzáadom a narancshéjakat, lassan főzve sűrűre főzöm. Hozzáadom az alaplevet, még fél órát főzöm. A végén beledobom a vajat, körbemozgatva a lábost hagyom benne felolvadni.
A végén sózom.
Kacsasülttel tálalom.
Tipp: A mártás libához és lazachoz is illik.