A kacsa eszményi párja: a narancsmártás

A kacsa eszményi párja: a narancsmártás

A zsíros, erős ízű kacsa nagyon jól illik az édes, illatos, citrusos alapanyagokhoz, így lesz ez a narancsmártás a tökéletes kísérője. A recept lényegében megegyezik az elegáns narancsos kacsával, mondhatni ez az a mártás. 

Egészben sült pecsenyekacsával a legelegánsabb, de ez senkit se tartson vissza attól, hogy egy serpenyőben sült kacsamellhez, vagy sült combhoz készítse el.

  • 6 db megmosott, kezeletlen narancs -kell a héja, így a kezelt narancsok alkalmatlanok erre a receptre-
  • 3 dkg cukor
  • 1/2 dl sherryecet 
  • 2 dl vörös, vagy fehérbor (a képen sauvignon blannal készül, az volt itthon, fehérrel szebb színe lesz)
  • 2 dl lezsírozott világos alaplé (nyúzott kacsanyakból és szívből, zúzából főztem hozzá az alaplevet)
  • 5 dkg jéghideg vaj felkockázva

2 narancs héját lehámozom egy zöldségpucolóval úgy, hogy a fehér részből lehetőleg ne legyen rajta.

A cukrot karamellizálom, felöntöm a narancsok kipréselt levével, -ha van otthon, mehet bele egy ekanál konyak, vagy narancslikőr- az ecettel, a borral és hozzáadom a narancshéjakat, lassan főzve sűrűre főzöm. Hozzáadom az alaplevet, még fél órát főzöm. A végén beledobom a vajat, körbemozgatva a lábost hagyom benne felolvadni.

A végén sózom.

Kacsasülttel tálalom.

Tipp: A mártás libához és lazachoz is illik. 

  • 2024.08.27

BRFK: Csökkent a gyorshajtások száma az Árpád hídon

Az előző akcióhoz képest harmadára csökkent a bemért gyorshajtók száma az Árpád hídon: augusztus 12. és 25. között az átkelőn felállított traffipaxok 64 gyorshajtót mértek be - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden a police.hu oldalon.

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.