A kacsa eszményi párja: a narancsmártás

A kacsa eszményi párja: a narancsmártás

A zsíros, erős ízű kacsa nagyon jól illik az édes, illatos, citrusos alapanyagokhoz, így lesz ez a narancsmártás a tökéletes kísérője. A recept lényegében megegyezik az elegáns narancsos kacsával, mondhatni ez az a mártás. 

Egészben sült pecsenyekacsával a legelegánsabb, de ez senkit se tartson vissza attól, hogy egy serpenyőben sült kacsamellhez, vagy sült combhoz készítse el.

  • 6 db megmosott, kezeletlen narancs -kell a héja, így a kezelt narancsok alkalmatlanok erre a receptre-
  • 3 dkg cukor
  • 1/2 dl sherryecet 
  • 2 dl vörös, vagy fehérbor (a képen sauvignon blannal készül, az volt itthon, fehérrel szebb színe lesz)
  • 2 dl lezsírozott világos alaplé (nyúzott kacsanyakból és szívből, zúzából főztem hozzá az alaplevet)
  • 5 dkg jéghideg vaj felkockázva

2 narancs héját lehámozom egy zöldségpucolóval úgy, hogy a fehér részből lehetőleg ne legyen rajta.

A cukrot karamellizálom, felöntöm a narancsok kipréselt levével, -ha van otthon, mehet bele egy ekanál konyak, vagy narancslikőr- az ecettel, a borral és hozzáadom a narancshéjakat, lassan főzve sűrűre főzöm. Hozzáadom az alaplevet, még fél órát főzöm. A végén beledobom a vajat, körbemozgatva a lábost hagyom benne felolvadni.

A végén sózom.

Kacsasülttel tálalom.

Tipp: A mártás libához és lazachoz is illik. 

  • 2021.02.27

Itt a tavasz, a tojásos nokedli ideje!

A tavasz kötelező kelléke a tojásos nokedli salátával. Mivel saláta már egész évben van, akár ezeken a kora tavaszi, napsütéses napokon is elkészíthetjük ezt a kedves komfortételt. 

  • 2021.02.26

Hóvégi menük: olcsó, takarékos és gazdaságos

Itt a hónap és a tél vége is, így menüsorozatunk utolsó téli számában spórolós menüket állítottunk össze. A hentest nem nagyon kell miatta zaklatni, és a rengeteg zöldség nem csak a pénztárcánkat kíméli, de a szervezetünknek is jót tesz így tél végén.

  • 2021.02.25

Proli aki párizsit eszik?

Járjuk körbe a kérdést komolyan, mert a helyesírást se azért őrizgetjük, mert elment az eszünk, hanem különben nem értenénk meg mit akar a másik. Így van ez a nyelvvel is, ha valaki helytelenül használ egy kifejezést, azt félreértik, vagy hülyének nézik. Ez állatok között a tévesen kommunikáló egyed életébe kerülhet, úgyhogy több komolyságot.