A kacsa eszményi párja: a narancsmártás

A kacsa eszményi párja: a narancsmártás

A zsíros, erős ízű kacsa nagyon jól illik az édes, illatos, citrusos alapanyagokhoz, így lesz ez a narancsmártás a tökéletes kísérője. A recept lényegében megegyezik az elegáns narancsos kacsával, mondhatni ez az a mártás. 

Egészben sült pecsenyekacsával a legelegánsabb, de ez senkit se tartson vissza attól, hogy egy serpenyőben sült kacsamellhez, vagy sült combhoz készítse el.

  • 6 db megmosott, kezeletlen narancs -kell a héja, így a kezelt narancsok alkalmatlanok erre a receptre-
  • 3 dkg cukor
  • 1/2 dl sherryecet 
  • 2 dl vörös, vagy fehérbor (a képen sauvignon blannal készül, az volt itthon, fehérrel szebb színe lesz)
  • 2 dl lezsírozott világos alaplé (nyúzott kacsanyakból és szívből, zúzából főztem hozzá az alaplevet)
  • 5 dkg jéghideg vaj felkockázva

2 narancs héját lehámozom egy zöldségpucolóval úgy, hogy a fehér részből lehetőleg ne legyen rajta.

A cukrot karamellizálom, felöntöm a narancsok kipréselt levével, -ha van otthon, mehet bele egy ekanál konyak, vagy narancslikőr- az ecettel, a borral és hozzáadom a narancshéjakat, lassan főzve sűrűre főzöm. Hozzáadom az alaplevet, még fél órát főzöm. A végén beledobom a vajat, körbemozgatva a lábost hagyom benne felolvadni.

A végén sózom.

Kacsasülttel tálalom.

Tipp: A mártás libához és lazachoz is illik. 

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.

  • 2022.04.06

Nem tudok és nem akarok főzni 9.: szardíniakonzerv

Sorozatunkban sorra vesszük a teljesen fogalmatlanok, és a konyhai műveletektől irtózók számára szükséges ismereteket. Tojásfőzés, rántotta, tükörtojás, tészta szósszal, virslifőzés és hasonló magasságokra számíthattok.