Az alapképlet egyszerű, az alábbiakat összekeverem:
- apróra vágott fehér hagyma
- frissen facsart citromlé
- friss ízű és friss zöldfűszer (pl.: petrezselyem, koriander, menta, tárkony)
- édes, aromás paradicsom és/vagy gyümölcs (pl.: körte, mangó, barack, narancs, grapefruit, mandarin, ananász, papaya, cseresznye, meggy, erdei gyümölcsök)
- csilipaprika, inkább nem brutálerős fajta pl. jalapeno, serrano, hegyes erős
- só
A képen egy klasszikus salsa a pico de gallo, pontos alapanyaglistája, ezeket az arányokat a saját salsa összeállításakor is lehet követni:
- 3 db nagy fehér hagyma nagyon finomra vágva
- 1 kg paradicsom meghámozva, kimagozva és finomra vágva
- 4 db chile serrano finomra vágva
- 2 csokor koriander finomra vágva
- 1 citrom frissen facsart leve
- 2 ekanál olívaolaj
- só