Hogyan használjuk fel gazdaságosan a narancsot?

Hogyan használjuk fel gazdaságosan a narancsot?

Az alábbi lehetőségek elsősorban kezeletlen héjú narancsra vonatkoznak, mert a kezelt narancs héjának elfogyasztása nem ajánlott. A kezeletlenségről a csomagoláson lehet tájékozódni és a bio narancsok általában ilyenek. 

A narancshéj

Még egyszer hangsúlyozom, kezeletlen narancs. Bár a citromhéjnál kevésbé közismert, a narancshéj aromás, erős fűszer. A narancsot egy zöldséghámozóval a lehető legvékonyabban, a fehér részből minél kevesebbet leszedve meghámozom, és a fűtőtest tetején megszárítom. Egy légmentesen lezárt befőttesüvegben sötét helyen tárolom. 

Természetesen frissen is felhasználható.

Porítva, vagy az ételekbe főzve, áztatva is felhasználható.

Felhasználható:

  • diós, tejszínes krémek ízesítésére
  • diós töltelékek ízesítésére
  • bólé, forralt bor
  • likőr
  • receptek ahol kell narancshéj, de éppen nincs kéznél kezeletlen, vagy semmilyen narancs, pl.narancsos kacsa
  • szappanokba
  • mártásokba fűszernek
  • összetörve salátákba pikáns fűszernek

A narancsos kacsa így készül:

A kipréselt maradék

Aki lének használja a narancsot, ne dobja ki a belét, pláne ha kézzel, nem a legnagyobb gondossággal préseli. A maradék narancsbélről a külső fehér héjat leszedem, a maradékot leturmixolom, és egy sütőpapírra terítem nagyon vékony rétegben - két papír közé rakom és egy vágódeszkával lenyomom, így szépen kilapul- kiszárítom annyira, hogy éppen még feltekerhető legyen, és elrakom egy légmentesen lezárt befőttesüvegbe. Krémek ízesítésére nagyon jó, de magában is el lehet rágcsálni, kesernyés, friss ízű.

A kezeletlen citrom is hasznos, a héját így kell eltenni.:

És egy recept sok kezeletlen citrommal.:

 

 

 

  • 2021.02.27

Itt a tavasz, a tojásos nokedli ideje!

A tavasz kötelező kelléke a tojásos nokedli salátával. Mivel saláta már egész évben van, akár ezeken a kora tavaszi, napsütéses napokon is elkészíthetjük ezt a kedves komfortételt. 

  • 2021.02.26

Hóvégi menük: olcsó, takarékos és gazdaságos

Itt a hónap és a tél vége is, így menüsorozatunk utolsó téli számában spórolós menüket állítottunk össze. A hentest nem nagyon kell miatta zaklatni, és a rengeteg zöldség nem csak a pénztárcánkat kíméli, de a szervezetünknek is jót tesz így tél végén.

  • 2021.02.25

Proli aki párizsit eszik?

Járjuk körbe a kérdést komolyan, mert a helyesírást se azért őrizgetjük, mert elment az eszünk, hanem különben nem értenénk meg mit akar a másik. Így van ez a nyelvvel is, ha valaki helytelenül használ egy kifejezést, azt félreértik, vagy hülyének nézik. Ez állatok között a tévesen kommunikáló egyed életébe kerülhet, úgyhogy több komolyságot.