A narancshéj
Még egyszer hangsúlyozom, kezeletlen narancs. Bár a citromhéjnál kevésbé közismert, a narancshéj aromás, erős fűszer. A narancsot egy zöldséghámozóval a lehető legvékonyabban, a fehér részből minél kevesebbet leszedve meghámozom, és a fűtőtest tetején megszárítom. Egy légmentesen lezárt befőttesüvegben sötét helyen tárolom.
Természetesen frissen is felhasználható.
Porítva, vagy az ételekbe főzve, áztatva is felhasználható.
Felhasználható:
- diós, tejszínes krémek ízesítésére
- diós töltelékek ízesítésére
- bólé, forralt bor
- likőr
- receptek ahol kell narancshéj, de éppen nincs kéznél kezeletlen, vagy semmilyen narancs, pl.narancsos kacsa
- szappanokba
- mártásokba fűszernek
- összetörve salátákba pikáns fűszernek
A narancsos kacsa így készül:
A kipréselt maradék
Aki lének használja a narancsot, ne dobja ki a belét, pláne ha kézzel, nem a legnagyobb gondossággal préseli. A maradék narancsbélről a külső fehér héjat leszedem, a maradékot leturmixolom, és egy sütőpapírra terítem nagyon vékony rétegben - két papír közé rakom és egy vágódeszkával lenyomom, így szépen kilapul- kiszárítom annyira, hogy éppen még feltekerhető legyen, és elrakom egy légmentesen lezárt befőttesüvegbe. Krémek ízesítésére nagyon jó, de magában is el lehet rágcsálni, kesernyés, friss ízű.
A kezeletlen citrom is hasznos, a héját így kell eltenni.:
És egy recept sok kezeletlen citrommal.: