A ketchup és a BBQ szósz eredete ősi receptekkel

A ketchup és a BBQ szósz eredete ősi receptekkel

Nincsen grill és burger ketchup vagy BBQ szósz nélkül, de mióta?

 

Foto: Amy Johnson

1500 éve se volt másképp

Apicius szakácskönyvében -i.sz. 4.század- már rengeteg receptet találunk mártásokhoz, amelyeket garummal (liquamen, halszósz) sóz és mindegyik nagyszerűen egyensúlyoz az édes, a savanyús, a keserű, a pikáns és a sós ízek között. Mártásainak váza és lelke pontosan megegyezik a ketchup és a BBQ szósz koncepciójával.:

  • Mártás főtt strucchoz: végy borsot, mentát, pirított köményt, zellermagot, bármilyen fajta datolyát, mézet, ecetet, aszút, liquamen, kevés olajat, tedd fel forrni egy serpenyőben.
  • Mindenféle főtt húshoz való mártás: végy borsot, fagyalt, szurokfüvet, rutát, bordamagot, szárított hagymát, bort, forralt bort, mézet, ecetet, kevés olajat. Öntsd rá a lecsöpögtetett és kendőben kinyomkodott főtt húsra. 

Amúgy teljesen jó szakácskönyv, megjelent magyarul is, itt online is olvasható. 

A halszószon nem kell meglepődni, a BBQ szószokban használt Worcestershire szósz (19. század eleje óta gyártják, akkor jelent meg az USA-ban) egyik alapanyaga a szardella. A már akkoriban is használt ecet, és a valami nagyon édes azóta is alapvető összetevők mindkét szószban.

Sőt, a halszószon annyira nem kell meglepődni, hogy a ketchup eredetileg fermentált halszósz volt, a kínai kê-tsiap szóból ered és valószínűleg az angolok hozták magukkal Délkelet Ázsiából a 17-18. század környékén - ott ekkor már kétezer éves múltja volt a készítménynek- , majd próbálták reprodukálni a terméket. Gombából, dióból, osztrigából és szardellából igyekeztek előállítani a keresett ízt és a végeredményt levesek, mártások ízesítésére használták. Receptek ezek közül:

  • 100 db osztriga
  • 1 1/2 l fehérbor
  • citromhéj
  • szegfűszeg
  • szerecsendió

Vagy:

  • bodzabogyó
  • szardella

Amelyeket mártássű sűrítettek.

A paradicsomos ketchupot 1812-ben kisérletezte ki James Mease botanikus és tudós, a termék tartósítását azonban nem tudta megoldani, ez a Heinz érdeme, a paradicsomot, ecetet, barna cukrot, sót, fűszereket tartalmazó ketchupot Heinzék 1876-ban már üvegben árulták, ami szintén újítás volt és ezzel meg is érkeztünk napjaink édes és paradicsomos ízéhez.

A kortárs recept itt ketchupra és BBQ szószra is.

Hogyan lett barbecue szósz?

A barbacoa, ahogy Latin-Amerikában a mai napig is nevezik, egy sajátos füstölési eljárás, eltérő attól, amit Európában alkalmaztak, a név innen ered, így nézett ki.: 

via

A mai paradicsomos, melaszos, fűszerpaprikás recept pedig a helyi - Amerika- alapanyagoknak köszönhető. A kontinenst felfedező spanyolok magukkal vitték a fent már említett halszósz-alapú, és a középkorba átmentett mártás-ismereteket, a sertéseket, és a mártásaikat új helyi alapanyagokkal -melasz, nádcukor, paprika, paradicsom- fejlesztették tovább.

Mivel nem csak spanyolok érkeztek a kontinensre, minden nép a saját hagyományainak megfelelő irányba vitte el ezeket a szószokat, így lettek vajas, vagy mustáros megoldások is. A napjainkban ismert rendkívül fűszeres, tömény BBQ szószhoz az Afrikából behurcolt feketék is hozzátették az ízlésüket, így alakult ki a húskészítési technológia és a BBQ szószok déli államokra jellemző hagyománya.

Az első barbecue szószként említett recept Mrs Harristől származik:

  • 12 dkg vaj
  • 1/2 dl víz
  • 1 tkanál szárított mustár
  • 1 tkanál Tabasco szósz (1868 óta!)
  • 1 csipet cayenne bors
  • aprított petrezselyem
  • 2 ekanál citromlé
  • 2 ekanál ecet
  • 1/2 tkanál hagymás só
  • 1 ekanál paradicsomszósz

A paradicsomszósz pedig így készült, amit a barbecue-ban használt:

  • 1/4 rész olaj, vaj, vagy crisco (A crisco egyfajta margarin, akkoriban részlegesen hidrogénezett gyapotmag olajból. A mai napig létezik, a recept más.)
  • 1/2 rész apróra vágott vöröshagyma
  • 1/2 rész zöld paprika
  • 1/2 rész zeller
  • 1/2 rész répa
  • 2 1/2 rész paradicsom
  • 1/2 rész paradicsompüré
  • 1 tkanál só
  • 1 db babérlevél

Sűrű mártást főz belőle. 

Egy másik recept 1938-ból:

  • 1½ bögre ketchup
  • 2 ekanál torma
  • 1 ekanál citromlé     
  • 4 ekanál Worcestershire szósz
  • 1 ekanál só

Kentucky Black Barbecue szósz, mert imádom:

  • 2 bögre víz
  • 1/2 bögre Lea & Perrins Worcestershire
  • 1/2 bögre ecet
  • 1/2 teáskanál fehér bors 
  • 7 ekanál barna cukor
  • 1/4 teáskanál szegfűbors
  • 1/4 teáskanál vöröshagymapor
  • 1/4 teáskanál fokhagymapor
  • 1 ekanál só
  • 1 1/4 teáskanál citromlé

Összefőzöm. Elsősorban birka, kecske, muflon és kecskesajt mellé illik.

Akit még jobban érdekel a téma, könyv!

Itt pedig egy izgalmas teszt a Tennesse Nemzeti Múzeum szervezésében

Itt még több százéves recept

 

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.