A ketchup és a BBQ szósz eredete ősi receptekkel

A ketchup és a BBQ szósz eredete ősi receptekkel

Nincsen grill és burger ketchup vagy BBQ szósz nélkül, de mióta?

 

Foto: Amy Johnson

1500 éve se volt másképp

Apicius szakácskönyvében -i.sz. 4.század- már rengeteg receptet találunk mártásokhoz, amelyeket garummal (liquamen, halszósz) sóz és mindegyik nagyszerűen egyensúlyoz az édes, a savanyús, a keserű, a pikáns és a sós ízek között. Mártásainak váza és lelke pontosan megegyezik a ketchup és a BBQ szósz koncepciójával.:

  • Mártás főtt strucchoz: végy borsot, mentát, pirított köményt, zellermagot, bármilyen fajta datolyát, mézet, ecetet, aszút, liquamen, kevés olajat, tedd fel forrni egy serpenyőben.
  • Mindenféle főtt húshoz való mártás: végy borsot, fagyalt, szurokfüvet, rutát, bordamagot, szárított hagymát, bort, forralt bort, mézet, ecetet, kevés olajat. Öntsd rá a lecsöpögtetett és kendőben kinyomkodott főtt húsra. 

Amúgy teljesen jó szakácskönyv, megjelent magyarul is, itt online is olvasható. 

A halszószon nem kell meglepődni, a BBQ szószokban használt Worcestershire szósz (19. század eleje óta gyártják, akkor jelent meg az USA-ban) egyik alapanyaga a szardella. A már akkoriban is használt ecet, és a valami nagyon édes azóta is alapvető összetevők mindkét szószban.

Sőt, a halszószon annyira nem kell meglepődni, hogy a ketchup eredetileg fermentált halszósz volt, a kínai kê-tsiap szóból ered és valószínűleg az angolok hozták magukkal Délkelet Ázsiából a 17-18. század környékén - ott ekkor már kétezer éves múltja volt a készítménynek- , majd próbálták reprodukálni a terméket. Gombából, dióból, osztrigából és szardellából igyekeztek előállítani a keresett ízt és a végeredményt levesek, mártások ízesítésére használták. Receptek ezek közül:

  • 100 db osztriga
  • 1 1/2 l fehérbor
  • citromhéj
  • szegfűszeg
  • szerecsendió

Vagy:

  • bodzabogyó
  • szardella

Amelyeket mártássű sűrítettek.

A paradicsomos ketchupot 1812-ben kisérletezte ki James Mease botanikus és tudós, a termék tartósítását azonban nem tudta megoldani, ez a Heinz érdeme, a paradicsomot, ecetet, barna cukrot, sót, fűszereket tartalmazó ketchupot Heinzék 1876-ban már üvegben árulták, ami szintén újítás volt és ezzel meg is érkeztünk napjaink édes és paradicsomos ízéhez.

A kortárs recept itt ketchupra és BBQ szószra is.

Hogyan lett barbecue szósz?

A barbacoa, ahogy Latin-Amerikában a mai napig is nevezik, egy sajátos füstölési eljárás, eltérő attól, amit Európában alkalmaztak, a név innen ered, így nézett ki.: 

via

A mai paradicsomos, melaszos, fűszerpaprikás recept pedig a helyi - Amerika- alapanyagoknak köszönhető. A kontinenst felfedező spanyolok magukkal vitték a fent már említett halszósz-alapú, és a középkorba átmentett mártás-ismereteket, a sertéseket, és a mártásaikat új helyi alapanyagokkal -melasz, nádcukor, paprika, paradicsom- fejlesztették tovább.

Mivel nem csak spanyolok érkeztek a kontinensre, minden nép a saját hagyományainak megfelelő irányba vitte el ezeket a szószokat, így lettek vajas, vagy mustáros megoldások is. A napjainkban ismert rendkívül fűszeres, tömény BBQ szószhoz az Afrikából behurcolt feketék is hozzátették az ízlésüket, így alakult ki a húskészítési technológia és a BBQ szószok déli államokra jellemző hagyománya.

Az első barbecue szószként említett recept Mrs Harristől származik:

  • 12 dkg vaj
  • 1/2 dl víz
  • 1 tkanál szárított mustár
  • 1 tkanál Tabasco szósz (1868 óta!)
  • 1 csipet cayenne bors
  • aprított petrezselyem
  • 2 ekanál citromlé
  • 2 ekanál ecet
  • 1/2 tkanál hagymás só
  • 1 ekanál paradicsomszósz

A paradicsomszósz pedig így készült, amit a barbecue-ban használt:

  • 1/4 rész olaj, vaj, vagy crisco (A crisco egyfajta margarin, akkoriban részlegesen hidrogénezett gyapotmag olajból. A mai napig létezik, a recept más.)
  • 1/2 rész apróra vágott vöröshagyma
  • 1/2 rész zöld paprika
  • 1/2 rész zeller
  • 1/2 rész répa
  • 2 1/2 rész paradicsom
  • 1/2 rész paradicsompüré
  • 1 tkanál só
  • 1 db babérlevél

Sűrű mártást főz belőle. 

Egy másik recept 1938-ból:

  • 1½ bögre ketchup
  • 2 ekanál torma
  • 1 ekanál citromlé     
  • 4 ekanál Worcestershire szósz
  • 1 ekanál só

Kentucky Black Barbecue szósz, mert imádom:

  • 2 bögre víz
  • 1/2 bögre Lea & Perrins Worcestershire
  • 1/2 bögre ecet
  • 1/2 teáskanál fehér bors 
  • 7 ekanál barna cukor
  • 1/4 teáskanál szegfűbors
  • 1/4 teáskanál vöröshagymapor
  • 1/4 teáskanál fokhagymapor
  • 1 ekanál só
  • 1 1/4 teáskanál citromlé

Összefőzöm. Elsősorban birka, kecske, muflon és kecskesajt mellé illik.

Akit még jobban érdekel a téma, könyv!

Itt pedig egy izgalmas teszt a Tennesse Nemzeti Múzeum szervezésében

Itt még több százéves recept

 

  • 2024.08.27

BRFK: Csökkent a gyorshajtások száma az Árpád hídon

Az előző akcióhoz képest harmadára csökkent a bemért gyorshajtók száma az Árpád hídon: augusztus 12. és 25. között az átkelőn felállított traffipaxok 64 gyorshajtót mértek be - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden a police.hu oldalon.

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.