- 1 kg kisebb szemű, sárga burgonya (BF 15 az eredeti recept szerint, somogyi kiflire hasonlít, kicsi sárga, ízletes salátaburgonya) alaposan megmosva
- 250 g hideg vaj felkockázva
- 250 ml tej
- fekete bors
- só
A burgonyát 2 liter vízben és egy teáskanál sóval kb. 25 percig főzöm, a villa szaladjon bele.
Leszűröm, eltávolítom a héját. Átnyomom egy krumplinyomón, (kétszer inkább, mint egyszer) egy nagy, mély serpenyőbe rakom az így kapott pürét, és közepes lángon 5 percig kevergetve megszárítgatom.
Egy kis edényben közben felforralom a tejet.
A burgonya alatt alacsonyra veszem a lángot és folyamatosan kevergetve, egyenként belekeverem a hideg vajkockákat. Felöntöm lassan, fokozatosan a forró tejjel és vadul keverem, amíg sima lesz.
Sózom, borsozom.
Aki igazán selymesen akarja, ezt a masszát még préselje át egy finom szitán.
Tilos botmixerezni, gumissá butítja, marad a jó öreg krumplinyomó.