A krumpli megdicsőülése: a krumplipüré

A krumpli megdicsőülése: a krumplipüré

A krumplipüré sokkal nyűgösebb, mint azt ahogy készítik, ez itt a tökéletes csúcs, Joël Robuchon, a fine dining atyja nyomán. Csupa vaj, tej és egy kevés krumpli.

  • 1 kg kisebb szemű, sárga burgonya (BF 15 az eredeti recept szerint, somogyi kiflire hasonlít, kicsi sárga, ízletes salátaburgonya) alaposan megmosva
  • 250 g hideg vaj felkockázva
  • 250 ml tej
  • fekete bors

A burgonyát 2 liter vízben és egy teáskanál sóval kb. 25 percig főzöm, a villa szaladjon bele. 

Leszűröm, eltávolítom a héját. Átnyomom egy krumplinyomón, (kétszer inkább, mint egyszer) egy nagy, mély serpenyőbe rakom az így kapott pürét, és közepes lángon 5 percig kevergetve megszárítgatom. 

Egy kis edényben közben felforralom a tejet.

A burgonya alatt alacsonyra veszem a lángot és folyamatosan kevergetve, egyenként belekeverem a hideg vajkockákat. Felöntöm lassan, fokozatosan a forró tejjel és vadul keverem, amíg sima lesz.

Sózom, borsozom. 

Aki igazán selymesen akarja, ezt a masszát még préselje át egy finom szitán. 

Tilos botmixerezni, gumissá butítja, marad a jó öreg krumplinyomó. 

  • 2024.08.27

BRFK: Csökkent a gyorshajtások száma az Árpád hídon

Az előző akcióhoz képest harmadára csökkent a bemért gyorshajtók száma az Árpád hídon: augusztus 12. és 25. között az átkelőn felállított traffipaxok 64 gyorshajtót mértek be - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden a police.hu oldalon.

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.