A krumpli megdicsőülése: a krumplipüré

A krumpli megdicsőülése: a krumplipüré

A krumplipüré sokkal nyűgösebb, mint azt ahogy készítik, ez itt a tökéletes csúcs, Joël Robuchon, a fine dining atyja nyomán. Csupa vaj, tej és egy kevés krumpli.

  • 1 kg kisebb szemű, sárga burgonya (BF 15 az eredeti recept szerint, somogyi kiflire hasonlít, kicsi sárga, ízletes salátaburgonya) alaposan megmosva
  • 250 g hideg vaj felkockázva
  • 250 ml tej
  • fekete bors

A burgonyát 2 liter vízben és egy teáskanál sóval kb. 25 percig főzöm, a villa szaladjon bele. 

Leszűröm, eltávolítom a héját. Átnyomom egy krumplinyomón, (kétszer inkább, mint egyszer) egy nagy, mély serpenyőbe rakom az így kapott pürét, és közepes lángon 5 percig kevergetve megszárítgatom. 

Egy kis edényben közben felforralom a tejet.

A burgonya alatt alacsonyra veszem a lángot és folyamatosan kevergetve, egyenként belekeverem a hideg vajkockákat. Felöntöm lassan, fokozatosan a forró tejjel és vadul keverem, amíg sima lesz.

Sózom, borsozom. 

Aki igazán selymesen akarja, ezt a masszát még préselje át egy finom szitán. 

Tilos botmixerezni, gumissá butítja, marad a jó öreg krumplinyomó. 

  • 2021.02.27

Itt a tavasz, a tojásos nokedli ideje!

A tavasz kötelező kelléke a tojásos nokedli salátával. Mivel saláta már egész évben van, akár ezeken a kora tavaszi, napsütéses napokon is elkészíthetjük ezt a kedves komfortételt. 

  • 2021.02.26

Hóvégi menük: olcsó, takarékos és gazdaságos

Itt a hónap és a tél vége is, így menüsorozatunk utolsó téli számában spórolós menüket állítottunk össze. A hentest nem nagyon kell miatta zaklatni, és a rengeteg zöldség nem csak a pénztárcánkat kíméli, de a szervezetünknek is jót tesz így tél végén.

  • 2021.02.25

Proli aki párizsit eszik?

Járjuk körbe a kérdést komolyan, mert a helyesírást se azért őrizgetjük, mert elment az eszünk, hanem különben nem értenénk meg mit akar a másik. Így van ez a nyelvvel is, ha valaki helytelenül használ egy kifejezést, azt félreértik, vagy hülyének nézik. Ez állatok között a tévesen kommunikáló egyed életébe kerülhet, úgyhogy több komolyságot.