A krumpli megdicsőülése: a krumplipüré

A krumpli megdicsőülése: a krumplipüré

A krumplipüré sokkal nyűgösebb, mint azt ahogy készítik, ez itt a tökéletes csúcs, Joël Robuchon, a fine dining atyja nyomán. Csupa vaj, tej és egy kevés krumpli.

  • 1 kg kisebb szemű, sárga burgonya (BF 15 az eredeti recept szerint, somogyi kiflire hasonlít, kicsi sárga, ízletes salátaburgonya) alaposan megmosva
  • 250 g hideg vaj felkockázva
  • 250 ml tej
  • fekete bors

A burgonyát 2 liter vízben és egy teáskanál sóval kb. 25 percig főzöm, a villa szaladjon bele. 

Leszűröm, eltávolítom a héját. Átnyomom egy krumplinyomón, (kétszer inkább, mint egyszer) egy nagy, mély serpenyőbe rakom az így kapott pürét, és közepes lángon 5 percig kevergetve megszárítgatom. 

Egy kis edényben közben felforralom a tejet.

A burgonya alatt alacsonyra veszem a lángot és folyamatosan kevergetve, egyenként belekeverem a hideg vajkockákat. Felöntöm lassan, fokozatosan a forró tejjel és vadul keverem, amíg sima lesz.

Sózom, borsozom. 

Aki igazán selymesen akarja, ezt a masszát még préselje át egy finom szitán. 

Tilos botmixerezni, gumissá butítja, marad a jó öreg krumplinyomó. 

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.