Kedvenc komfortételeink: krumplifánk

Kedvenc komfortételeink: krumplifánk

Magában ettük mindig, bár köretnek is megállhatja a helyét a krumplifánk. Kis fokhagymával bedörzsölve még jobb, mint fokhagyma nélkül. 

  • 250 g burgonya, lisztes fajta jobb
  • 200 g sima búzaliszt
  • 50 g vaj vagy zsír
  • 20 g friss élesztő
  • 2 dl tej
  • zsír a sütéshez

A burgonyát annyi vízben, ami ellepi, puhára főzöm, még melegen lehúzom a héját, átnyomom egy krumplinyomón és a vajjal összetöröm, simára keverem.

Az élesztőt a langyos tejjel simára keverem, alaposan összegyúrom a krumplival és a liszttel, sózom.

Meleg helyen a kétszeresére kelesztem, ez kb. egy óra.

Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtom, és pogácsaszaggatóval, vagy kávéscsével kb. 5 cm átmérőjű fánkokat szaggatok belőle és ezeket még fél órát hagyom kelni.

A zsírt felforrósítom, és közepes lángon a fánkok mindkét oldalát aranybarnára sütöm. Nem szabad telezsúfolni a serpenyőt, mert puffadnak, nőnek sülés közben. 

 

 

 

 

  • 2024.08.27

BRFK: Csökkent a gyorshajtások száma az Árpád hídon

Az előző akcióhoz képest harmadára csökkent a bemért gyorshajtók száma az Árpád hídon: augusztus 12. és 25. között az átkelőn felállított traffipaxok 64 gyorshajtót mértek be - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden a police.hu oldalon.

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.