Hogyan lehet megtanulni főzni?

Hogyan lehet megtanulni főzni?

Nem mindenki nő fel a konyhapultnál pipiskedve, nekik, ha felmerül az igény, felnőttként kell beletanulni. 

Ismerd meg magad!

Precízke? Vagy laza és rendetlen? Fontos, mert teljesen más stílusban fog egyik, és másik örömmel főzni. Aki lázba jön egy mérlegtől, nem fél főzés közben hőmérőt használni, türelmes, pontos és fegyelmezett, rámehet a fekete öves profi szakirodalomra és kezdheti a haladóknak jelzett sütemény receptekkel is, mert azok se bonyolultabbak egy sajtos tésztánál, csak precízitást és nagyon sok időt igényelnek. Ők viszont kerüljék a lazán megfogalmazott típusú szakirodalmat, mert egy kezdő, ha nem elég bátor és laza, könnyen beletörik a "készre sütjük" utasításba. Az profiknak és/vagy lazáknak való terep.

Aki pedig laza és kezdő, ne a kelt tésztákkal kezdje. Gyakorlattal egy rendetlen személy is tud fánkot sütni, gyakorlat nélkül egy ilyen akcióban rengeteg a hibalehetőség. Nekik valók kezdésnek a főzelékek, tészták, pörköltek, levesek, gulyások. Itt egy kanál ide vagy oda, teljesen mindegy, nem kell hőmérőzni és mérni. Természetesen lehet ezeket is pontosan készíteni, és állandó végeredményt vágyva muszáj is, de otthon vagyunk, nem egy étteremben, nem a csillag a cél, nem kell megszakadni. 

Az úgy általában fontos, hogy nem kell ebbe beleszakadni, rengeteg nagyon egyszerű, gyakorlatot nem igénylő, kevés alapanyagból készülő, 15-20 perc ráfordítást igénylő fogás van, lehet azokat fogyasztva is teljes életet élni. 

A por nem segít!

Rengeteg kényelmi termék a józan ész ellen beszél. Úgy általában a porételek nem gyorsítanak a folyamaton, legfeljebb annak az illúzióját keltik. Mielőtt leveszel egy brownie, tejberizs, vagy krémlevesport a polcról, ugyan nézd már meg, mi kell egy friss alapanyagokból elkészülő brownie-hoz és dönts ennek megfelelően. 

Ugyanez érvényes az alapokra is. Egy bolognai nem az alaptól lesz bolognai, ahogy a pörkölt sem lesz tőle jobb, legfeljebb ízléstelen összeállításával összezavarja az ízeket és szükségtelen összetevőkkel és adalékanyagokkal terheli a szervezetet. Nem azért főzünk, hogy rossz minőségű készételeket együnk, azt meg lehet venni konzervben is.

Legyen segítséged, de ne túl sok!

Sajnos megszakadt az a tapasztalati lánc, amivel nagyanyáink megtanultak főzni, ráadásul az ország történelmi hátteréből adódóan az a tapasztalat elsősorban a nyomorról és a nélkülözésről szólt. Hiába tanultam meg a déditől paprikás gombócot és dödöllét készíteni, ha én már nem csak a burgonyára és a sertészsírra építem a családom etetését.

Anyáink ráadásul sok kényelmi terméket szoktak meg, ami, hát, rakjon a rossebb ilyeneket az ételbe, így sokszor az ő tapasztalataikat is szükséges felülírni.

Maradnak a szakemberek és a nemzetközi szakirodalom. Egy Larousse enciklopédia, Mautner Zsófi kezdőknek készített Főzőiskola sorozata és egy Horváth Ilona szakácskönyve összetételű könyvtár segíthet elindulni és elég messzire jutni. Ezt lehet kiegészíteni regionális konyhák profi köteteivel, személyes ízlésnek megfelelő gasztroblogok receptjeivel. Vannak segítőkész csoportok is, bár ott egy kezdő az ellentmondásos zajban összezavarodhat, ezért is jobb a segítségek számát alacsonyan tartani.

Fontos egy személy is, akit néha fel lehet hívni. A személy legyen olyan, akinek szeretjük a főztjét. Nekem haladó szellemű séf barátaim szoktak segíteni, kicsit néha sok, és magas amit mondanak, de nem kell megijedni a tökéletességre törekvő emberektől és a szikár szakirodalomtól sem, ők megbízható források. 

Szükséges eszközök

Nem kell túlbonyolítani és sok kacatot összevásárolni. Egy konyha elindításához ennyi bőven elég, és amikor fejlődik a tudás és kialakul az érdeklődési irány lehet venni álló robotgépet, vaslábost vagyonokért. Kezdésnek teljesen fölösleges beruházás mindkettő.:

 • 1 db vasserpenyő (kiválasztás, kezelése lent)
 • 2 db lábos fedővel
 • 1 db mély tepsi
 • 1 db vágódeszka (magad is elkészítheted, útmutató lent) akinek van helye legyen 2 db, egyik nyers húsos
 • 1 db séfkés
 • 2 db fakanál
 • 1 db kézi habverő
 • 1 db reszelő több lyukmérettel
 • 1 db zöldséghámozó
 • legyen nagyon nagy munkafelület, annak hiánya rendkívül kényelmetlenné teszi a főzést
 • 20 db konyharuha (nem érdemes keveset tartani, mert külön kell mosni a ruháktól)
 • bevásárolólista! (elkészítése lent)
 • konyhai mérleg 
 • konyhai hőmérő
 • szobahőmérő (kelt tészták, fermentálás esetén hasznos lesz)
 • villanysütő (a gázt ki kell tanulni és utána is pontatlan, rossz hőelosztású lesz mindig)
Rendetlenség lesz

Az a konyha, amit rendszeresen és intenzíven használnak, koszos lesz. A főzés végére keletkező embertelen dzsuvát és rendetlenséget a munkafolyamatok közé beiktatott takarítással és pakolással lehet megelőzni. Például amíg fő a tészta, el lehet mosogatni. Semmit se hagyjunk beszáradni, sokkal több idő rendbetenni.

Egy sokat használt konyhában elég hamar felépül a patkányetető, ennek kordában tartása teljesen örömtelen és időigényes munka, ezt sajnos bele kell számolni a főzésbe.

Garantált örömreceptek

Az alábbi kategóriák komfortosak, gyorsak és nem igényelnek pontosságot sem, ezekkel hamar lehet sikerélményhez jutni:

Levesek:

Főzelékek:

Egytálételek:

Főzés nélkül készülő sütemények:

Vasserpenyő:

A vágódeszka:

Így készül a bevásárlólista:

 

 

 • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

 • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

 • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.