- Címkék:
- ecet
- paradicsom
- saláta
- káposzta
- uborka
A nettó felöntőlé
1/2 kg zöldséghez:
- 5 g só
- 35 g kristálycukor
- 30 g 5%-os ételecet (alma, vagy borecet)
- 1 dl víz
A felöntőlé összetevőit addig keverem, hogy a cukor és a só feloldódjon. A fél kiló zöldséget előtte 5 g sóval megszórom, és fél órát pihentetem, hogy engedjen egy kis levet. A felöntőlevet ráöntöm a zöldségre. Ezt a felöntőlevet használjuk fejes salátára is, arra így, ahogy van, semmiféle fűszert nem igényel, bár pár csepp szezámolaj nagyon jót tesz neki.
Paradicsom
A fentiek+
- 1 kis fej lilahagyma finomra vágva, ezt a paradicsommal együtt kell lesózni
Uborka
- 2 gerezd fokhagyma finomra aprítva, az uborkával együtt kell lesózni
- durvára tört fekete bors
- opcionális: tejföl és fűszerpaprika
Fontos: fürtös uborkából jobb, és érdemes minél vékonyabbra gyalulni!
Káposzta
- őrölt kömény
- durvára tört fekete bors