- Címkék:
- zöld
- környezettudatosság
- retek
- cékla
- karalábé
- paradicsom
- répa
A cékla zöldje, pontosabban ciklámenje
- szendvicsbe, salátába salátalevélnek
- mutatós, lehet rá tálalni pestót, krémeket, pástétomokat, a képen is mutatja
- smoothie-ba (pl. magával a céklával együtt, és gyömbérrel, naranccsal)
Recept: Céklalevél pesto
- 1 marék céklalevél finomra vágva
- 5 dkg napraforgómag durvára törve
- 2 evőkanál tahini
- 2 evőkanál finomra rezselt parmezán
- 1 evőkanál frissen facsart citromlé
- 1 tkanál reszelt citromhéj
- 1 körömnyi reszelt gyömbér
- só
Az alapanyagokat alaposan eldolgozom és egy céklalevélen tálalom. Pirítóshoz, tésztára, szendvicsbe, halhoz is feladható.
A zeller zöldje
- levesbe, akár kiszárítva is tárolható és úgy is bele lehet főzni a levesbe
- salátákba
- smoothie-ba, gyümölcsvizekbe frissítő adalékként
Recept: Zelleres faeperlé
- 1 marék zellerzöld
- 1 marék faeper
- 5 db koktélmandarin
Az alapanyagokat összeturmixolom, ha van rá igény, lehet cukorral ízesíteni, vagy vízzel higítani, a képen 1:1 arányban van vízzel higítva.
Torzsák és karalábézöld
A karfiol, káposzta, brokkoli és egyéb fraktálzöldségek torzsáját sem kell kidobni, felszeletelve, felkockázva mehetnek további felhasználásra.:
- leves, hús és zöldségbe is főzhetők
- főzelékek
- savanyíthatók
- süthetők
Recept: csilis sült karfiolszár
- 1 karfiol kemény közepe 2-3 mm vastag szeletekre vágva
- 2 ekanál szezámolaj, vagy hidegen sajtolt napraforgóolaj
- 2 ekanál csiliszósz
- 4 gerezd fokhagyma
- só
Közepes lángon mindkét oldalát megpirítom a szeleteknek, a fokhagymákat is velük együtt sütöm, tálaláskor meglocsolom a csilivel. Rizzsel magában is önálló fogás, és köretnek is jó.
Ezért a tányérért odavagyok, magyar keramikusművész, Ruzicska Tünde munkája, még sokat fogjuk használni a munkáit, öröm velül a tálalás.