Lehullott zöldek felhasználása

Lehullott zöldek felhasználása

Most szép és zsenge zöldeket is kapunk a piacon a zöldségekhez, ha van nyúl, vagy baromfi, örül neki, de egy panelben is lehet helyet találni a karalábé, retek, cékla, paradicsom és egyéb zöldségek szemetének. Például ehetőek.

A cékla zöldje, pontosabban ciklámenje
  • szendvicsbe, salátába salátalevélnek
  • mutatós, lehet rá tálalni pestót, krémeket, pástétomokat, a képen is mutatja
  • smoothie-ba (pl. magával a céklával együtt, és gyömbérrel, naranccsal)
  

Recept: Céklalevél pesto

  • 1 marék céklalevél finomra vágva
  • 5 dkg napraforgómag durvára törve
  • 2 evőkanál tahini
  • 2 evőkanál finomra rezselt parmezán
  • 1 evőkanál frissen facsart citromlé
  • 1 tkanál reszelt citromhéj
  • 1 körömnyi reszelt gyömbér

Az alapanyagokat alaposan eldolgozom és egy céklalevélen tálalom. Pirítóshoz, tésztára, szendvicsbe, halhoz is feladható.

A zeller zöldje
 

Recept: Zelleres faeperlé

  • 1 marék zellerzöld
  • 1 marék faeper
  • 5 db koktélmandarin

Az alapanyagokat összeturmixolom, ha van rá igény, lehet cukorral ízesíteni, vagy vízzel higítani, a képen 1:1 arányban van vízzel higítva. 

Torzsák és karalábézöld

A karfiol, káposzta, brokkoli és egyéb fraktálzöldségek torzsáját sem kell kidobni, felszeletelve, felkockázva mehetnek további felhasználásra.:

  • leves, hús és zöldségbe is főzhetők
  • főzelékek
  • savanyíthatók
  • süthetők

Recept: csilis sült karfiolszár

  • 1 karfiol kemény közepe 2-3 mm vastag szeletekre vágva
  • 2 ekanál szezámolaj, vagy hidegen sajtolt napraforgóolaj
  • 2 ekanál csiliszósz
  • 4 gerezd fokhagyma

Közepes lángon mindkét oldalát megpirítom a szeleteknek, a fokhagymákat is velük együtt sütöm, tálaláskor meglocsolom a csilivel. Rizzsel magában is önálló fogás, és köretnek is jó. 

 

Ezért a tányérért odavagyok, magyar keramikusművész, Ruzicska Tünde munkája, még sokat fogjuk használni a munkáit, öröm velül a tálalás.

 

 

 

  • 2020.07.06

Így kell paradicsomot hámozni

Lecsóba, pürébe, lébe is egyszerűbb feldolgozni a paradicsomot, ha előtte meghámozzuk, ráadásul pár perces, egyszerű műveletről van szó. 

  • 2020.07.06

Vegyétek meg a ronda zöldséget!

Érdemes körülnézni a piacon, a zöldségesnél, vajon rejteget e másnapos zöldségeket, mert lecsónak, befőzni, jó' van az úgy, a szépet meg vigye csak haza az úri közönség.

  • 2020.07.05

Gyümölcsös édességek sütés helyett

Nyáron a meleg miatt kevésbé van kedvünk a sütővel vacakolni, ráadásul ilyenkor érnek a gyümölcsök, így eléggé adja magát, hogy ezekből készítsünk gyors desszerteket. Télen pedig elővesszük a szilvás hájas tésztát.