A leveles tészták csúcsa: a hájas

A leveles tészták csúcsa: a hájas

A hájas kevés alapanyagot és sok időt igényel, mégis érdemes beletanulni, mert Magyarországon, télen, előfordul, hogy ott találjuk magunkat egy egész sertés hájával, amiből vétek lenne zsírt sütni. 

A tészta:

  • 50 dkg sima búzaliszt
  • 3 db tojássárgája 
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 2 ekanál háj
  • annyi víz, hogy kemény, jól formázható tésztát kapjak

A háj:

  • 50 dkg sertésháj lehártyázva, ledarálva (kacsa, liba nem működik, az olvadáspont más)
  • 25 dkg sima búzaliszt

+ kemény szilvalekvár, porcukor.

Az alapanyagokat a tésztához és a hájhoz is külön-külön alaposan összedolgozom, mindkettőt pihentetem egy órát a hűtőszekrényben.

Többféleképpen hajtogatják, a képen lévő így készült:

Előveszem a tésztát, 5 mm vastag négyzetté nyújtom és rákenem a hájat. Feltekerem, becsomagolom egy fóliába és egy órát a 4 C fokos hűtőszekrénybe rakom pihenni. 

Előveszem a tésztát, 5 mm vastag téglalapot nyújtok belőle a tekerési irányra merőlegesen. A két rövidebbik oldalát a közepére behajtom úgy, hogy az első hajtás felezze a tésztát, a második pedig teljesen befedje az első hajtást. Becsomagolom egy fóliába és egy órát a 4 C fokos hűtőszekrénybe rakom pihenni. 

Még háromszor elvégzem a műveletet, a végén ismét becsomagolom egy fóliába és egy órát a 4 C fokos hűtőszekrénybe rakom pihenni A tésztát ekkor le is lehet fagyasztani.

Felhasználás előtt 8-10 mm vastagra nyújtom, tenyérnyi téglalapokat vágok belőle, a közepére teáskanálnyi kemény szilvalekvárt helyezek, ráhajtom a tészta egyik oldalát és előmelegített, 180 C fokos sütőben 30 perc alatt készre sütöm. Ha még nem aranybarnák és magas levelesek 30 perc után, akkor még sülhetnek. A tészták kinyílnak, nem szabad szorosan egymás mellett sütni. 

Porcukorral megszórva tálalom.

Hidegben, gyorsan kell vele végig dolgozni, ha felmelegszik, tönkremegy!

Fontos, testhájat disznóvágáson, privát henteseknél lehet szerezni, mert a nagyipari körülmények között tartott sertésnek sem ideje, sem szüksége nincs a testhájra ezért kevés van neki. Háztáji sertés a biztos forrása.

A testháj szagtalan, íze semleges, feldolgozás előtt a hártyáról le kell fejteni a zsírhalmokat. Ha szaga van, kutyaeledel, esetleg szappanalapanyag, vagy ki lehet rakni az erdőbe az állatkáknak, kiakasztani a fára a madaraknak, nem szabad mosogatni, kínlódni vele. 

 

 

 

 

 

  • 2024.08.27

BRFK: Csökkent a gyorshajtások száma az Árpád hídon

Az előző akcióhoz képest harmadára csökkent a bemért gyorshajtók száma az Árpád hídon: augusztus 12. és 25. között az átkelőn felállított traffipaxok 64 gyorshajtót mértek be - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden a police.hu oldalon.

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.