- Címkék:
- leveles tészta
- háj
A tészta:
- 50 dkg sima búzaliszt
- 3 db tojássárgája
- 1 dl száraz fehérbor
- 2 ekanál háj
- annyi víz, hogy kemény, jól formázható tésztát kapjak
- só
A háj:
- 50 dkg sertésháj lehártyázva, ledarálva (kacsa, liba nem működik, az olvadáspont más)
- 25 dkg sima búzaliszt
+ kemény szilvalekvár, porcukor.
Az alapanyagokat a tésztához és a hájhoz is külön-külön alaposan összedolgozom, mindkettőt pihentetem egy órát a hűtőszekrényben.
Többféleképpen hajtogatják, a képen lévő így készült:
Előveszem a tésztát, 5 mm vastag négyzetté nyújtom és rákenem a hájat. Feltekerem, becsomagolom egy fóliába és egy órát a 4 C fokos hűtőszekrénybe rakom pihenni.
Előveszem a tésztát, 5 mm vastag téglalapot nyújtok belőle a tekerési irányra merőlegesen. A két rövidebbik oldalát a közepére behajtom úgy, hogy az első hajtás felezze a tésztát, a második pedig teljesen befedje az első hajtást. Becsomagolom egy fóliába és egy órát a 4 C fokos hűtőszekrénybe rakom pihenni.
Még háromszor elvégzem a műveletet, a végén ismét becsomagolom egy fóliába és egy órát a 4 C fokos hűtőszekrénybe rakom pihenni A tésztát ekkor le is lehet fagyasztani.
Felhasználás előtt 8-10 mm vastagra nyújtom, tenyérnyi téglalapokat vágok belőle, a közepére teáskanálnyi kemény szilvalekvárt helyezek, ráhajtom a tészta egyik oldalát és előmelegített, 180 C fokos sütőben 30 perc alatt készre sütöm. Ha még nem aranybarnák és magas levelesek 30 perc után, akkor még sülhetnek. A tészták kinyílnak, nem szabad szorosan egymás mellett sütni.
Porcukorral megszórva tálalom.
Hidegben, gyorsan kell vele végig dolgozni, ha felmelegszik, tönkremegy!
Fontos, testhájat disznóvágáson, privát henteseknél lehet szerezni, mert a nagyipari körülmények között tartott sertésnek sem ideje, sem szüksége nincs a testhájra ezért kevés van neki. Háztáji sertés a biztos forrása.
A testháj szagtalan, íze semleges, feldolgozás előtt a hártyáról le kell fejteni a zsírhalmokat. Ha szaga van, kutyaeledel, esetleg szappanalapanyag, vagy ki lehet rakni az erdőbe az állatkáknak, kiakasztani a fára a madaraknak, nem szabad mosogatni, kínlódni vele.