A leveles tészták csúcsa: a hájas

A leveles tészták csúcsa: a hájas

A hájas kevés alapanyagot és sok időt igényel, mégis érdemes beletanulni, mert Magyarországon, télen, előfordul, hogy ott találjuk magunkat egy egész sertés hájával, amiből vétek lenne zsírt sütni. 

A tészta:

  • 50 dkg sima búzaliszt
  • 3 db tojássárgája 
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 2 ekanál háj
  • annyi víz, hogy kemény, jól formázható tésztát kapjak

A háj:

  • 50 dkg sertésháj lehártyázva, ledarálva (kacsa, liba nem működik, az olvadáspont más)
  • 25 dkg sima búzaliszt

+ kemény szilvalekvár, porcukor.

Az alapanyagokat a tésztához és a hájhoz is külön-külön alaposan összedolgozom, mindkettőt pihentetem egy órát a hűtőszekrényben.

Többféleképpen hajtogatják, a képen lévő így készült:

Előveszem a tésztát, 5 mm vastag négyzetté nyújtom és rákenem a hájat. Feltekerem, becsomagolom egy fóliába és egy órát a 4 C fokos hűtőszekrénybe rakom pihenni. 

Előveszem a tésztát, 5 mm vastag téglalapot nyújtok belőle a tekerési irányra merőlegesen. A két rövidebbik oldalát a közepére behajtom úgy, hogy az első hajtás felezze a tésztát, a második pedig teljesen befedje az első hajtást. Becsomagolom egy fóliába és egy órát a 4 C fokos hűtőszekrénybe rakom pihenni. 

Még háromszor elvégzem a műveletet, a végén ismét becsomagolom egy fóliába és egy órát a 4 C fokos hűtőszekrénybe rakom pihenni A tésztát ekkor le is lehet fagyasztani.

Felhasználás előtt 8-10 mm vastagra nyújtom, tenyérnyi téglalapokat vágok belőle, a közepére teáskanálnyi kemény szilvalekvárt helyezek, ráhajtom a tészta egyik oldalát és előmelegített, 180 C fokos sütőben 30 perc alatt készre sütöm. Ha még nem aranybarnák és magas levelesek 30 perc után, akkor még sülhetnek. A tészták kinyílnak, nem szabad szorosan egymás mellett sütni. 

Porcukorral megszórva tálalom.

Hidegben, gyorsan kell vele végig dolgozni, ha felmelegszik, tönkremegy!

Fontos, testhájat disznóvágáson, privát henteseknél lehet szerezni, mert a nagyipari körülmények között tartott sertésnek sem ideje, sem szüksége nincs a testhájra ezért kevés van neki. Háztáji sertés a biztos forrása.

A testháj szagtalan, íze semleges, feldolgozás előtt a hártyáról le kell fejteni a zsírhalmokat. Ha szaga van, kutyaeledel, esetleg szappanalapanyag, vagy ki lehet rakni az erdőbe az állatkáknak, kiakasztani a fára a madaraknak, nem szabad mosogatni, kínlódni vele. 

 

 

 

 

 

  • 2021.02.27

Itt a tavasz, a tojásos nokedli ideje!

A tavasz kötelező kelléke a tojásos nokedli salátával. Mivel saláta már egész évben van, akár ezeken a kora tavaszi, napsütéses napokon is elkészíthetjük ezt a kedves komfortételt. 

  • 2021.02.26

Hóvégi menük: olcsó, takarékos és gazdaságos

Itt a hónap és a tél vége is, így menüsorozatunk utolsó téli számában spórolós menüket állítottunk össze. A hentest nem nagyon kell miatta zaklatni, és a rengeteg zöldség nem csak a pénztárcánkat kíméli, de a szervezetünknek is jót tesz így tél végén.

  • 2021.02.25

Proli aki párizsit eszik?

Járjuk körbe a kérdést komolyan, mert a helyesírást se azért őrizgetjük, mert elment az eszünk, hanem különben nem értenénk meg mit akar a másik. Így van ez a nyelvvel is, ha valaki helytelenül használ egy kifejezést, azt félreértik, vagy hülyének nézik. Ez állatok között a tévesen kommunikáló egyed életébe kerülhet, úgyhogy több komolyságot.