A leveles tészták csúcsa: a hájas

A leveles tészták csúcsa: a hájas

A hájas kevés alapanyagot és sok időt igényel, mégis érdemes beletanulni, mert Magyarországon, télen, előfordul, hogy ott találjuk magunkat egy egész sertés hájával, amiből vétek lenne zsírt sütni. 

A tészta:

  • 50 dkg sima búzaliszt
  • 3 db tojássárgája 
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 2 ekanál háj
  • annyi víz, hogy kemény, jól formázható tésztát kapjak

A háj:

  • 50 dkg sertésháj lehártyázva, ledarálva (kacsa, liba nem működik, az olvadáspont más)
  • 25 dkg sima búzaliszt

+ kemény szilvalekvár, porcukor.

Az alapanyagokat a tésztához és a hájhoz is külön-külön alaposan összedolgozom, mindkettőt pihentetem egy órát a hűtőszekrényben.

Többféleképpen hajtogatják, a képen lévő így készült:

Előveszem a tésztát, 5 mm vastag négyzetté nyújtom és rákenem a hájat. Feltekerem, becsomagolom egy fóliába és egy órát a 4 C fokos hűtőszekrénybe rakom pihenni. 

Előveszem a tésztát, 5 mm vastag téglalapot nyújtok belőle a tekerési irányra merőlegesen. A két rövidebbik oldalát a közepére behajtom úgy, hogy az első hajtás felezze a tésztát, a második pedig teljesen befedje az első hajtást. Becsomagolom egy fóliába és egy órát a 4 C fokos hűtőszekrénybe rakom pihenni. 

Még háromszor elvégzem a műveletet, a végén ismét becsomagolom egy fóliába és egy órát a 4 C fokos hűtőszekrénybe rakom pihenni A tésztát ekkor le is lehet fagyasztani.

Felhasználás előtt 8-10 mm vastagra nyújtom, tenyérnyi téglalapokat vágok belőle, a közepére teáskanálnyi kemény szilvalekvárt helyezek, ráhajtom a tészta egyik oldalát és előmelegített, 180 C fokos sütőben 30 perc alatt készre sütöm. Ha még nem aranybarnák és magas levelesek 30 perc után, akkor még sülhetnek. A tészták kinyílnak, nem szabad szorosan egymás mellett sütni. 

Porcukorral megszórva tálalom.

Hidegben, gyorsan kell vele végig dolgozni, ha felmelegszik, tönkremegy!

Fontos, testhájat disznóvágáson, privát henteseknél lehet szerezni, mert a nagyipari körülmények között tartott sertésnek sem ideje, sem szüksége nincs a testhájra ezért kevés van neki. Háztáji sertés a biztos forrása.

A testháj szagtalan, íze semleges, feldolgozás előtt a hártyáról le kell fejteni a zsírhalmokat. Ha szaga van, kutyaeledel, esetleg szappanalapanyag, vagy ki lehet rakni az erdőbe az állatkáknak, kiakasztani a fára a madaraknak, nem szabad mosogatni, kínlódni vele. 

 

 

 

 

 

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.