Tények és tévhitek a burgonya mérgező részei körül

Tények és tévhitek a burgonya mérgező részei körül

Most nem a korrupciós céllal osztogatott burgonya körül megtalálható mérgező elemekről lesz szó, hanem a növény mérgező, és nem mérgező részeit vesszük sorra, mert sokan a nagyitól hallott népi butaság, és nem tudományosan igazolt tények alapján ítélik meg a burgonyát. 

Mi mérgez a burgonyában?

A szolanin, amely a burgonyafélékben megtalálható sztearánvázas glikoalkaloid. Az érett burgonyagumóban nagyon alacsony koncentrációban mindig megtalálható, ez a koncentráció azonban az éretlen -zöld- és kicsírázott burgonyában magasabb lesz.

Mikor mérgez a burgonya? 

A gumóban meleg és fény hatására megindul a csírázási folyamat és szolanin termelődik. -írja Szélesi Ferenc főkertész az agrároldalon.  A szolanin a csírákban és az elzöldülő részekben koncentrálódik. 

A kicsírázott gumó, a csírákat és a héj alatti zöld részeket eltávolítva veszély nélkül fogyasztható, de a csírázási folyamat az egész gumó táp-, és ásványianyagtartalmát csökkenti, ízét megváltoztatja.

A főzés csökkenti a burgonyában található glikoalkaloid koncentrációt, bár nyersen eleve nem szoktunk burgonyát enni, inkább megemlítem, hogy tessék megfőzni, megsütni, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság kutatók is ezt ajánlják. 

A burgonya gumón kívüli részei -bár ezekkel az egyszeri fogyasztó nem találkozik a zöldségesnél- mind mérgezőek, termése is.

Megelőzés

A burgonyát sötét, hideg helyen kell tárolni, ott csökken a rügyezés esélye.

  • 2024.08.27

BRFK: Csökkent a gyorshajtások száma az Árpád hídon

Az előző akcióhoz képest harmadára csökkent a bemért gyorshajtók száma az Árpád hídon: augusztus 12. és 25. között az átkelőn felállított traffipaxok 64 gyorshajtót mértek be - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden a police.hu oldalon.

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.