Tények és tévhitek a burgonya mérgező részei körül

Tények és tévhitek a burgonya mérgező részei körül

Most nem a korrupciós céllal osztogatott burgonya körül megtalálható mérgező elemekről lesz szó, hanem a növény mérgező, és nem mérgező részeit vesszük sorra, mert sokan a nagyitól hallott népi butaság, és nem tudományosan igazolt tények alapján ítélik meg a burgonyát. 

Mi mérgez a burgonyában?

A szolanin, amely a burgonyafélékben megtalálható sztearánvázas glikoalkaloid. Az érett burgonyagumóban nagyon alacsony koncentrációban mindig megtalálható, ez a koncentráció azonban az éretlen -zöld- és kicsírázott burgonyában magasabb lesz.

Mikor mérgez a burgonya? 

A gumóban meleg és fény hatására megindul a csírázási folyamat és szolanin termelődik. -írja Szélesi Ferenc főkertész az agrároldalon.  A szolanin a csírákban és az elzöldülő részekben koncentrálódik. 

A kicsírázott gumó, a csírákat és a héj alatti zöld részeket eltávolítva veszély nélkül fogyasztható, de a csírázási folyamat az egész gumó táp-, és ásványianyagtartalmát csökkenti, ízét megváltoztatja.

A főzés csökkenti a burgonyában található glikoalkaloid koncentrációt, bár nyersen eleve nem szoktunk burgonyát enni, inkább megemlítem, hogy tessék megfőzni, megsütni, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság kutatók is ezt ajánlják. 

A burgonya gumón kívüli részei -bár ezekkel az egyszeri fogyasztó nem találkozik a zöldségesnél- mind mérgezőek, termése is.

Megelőzés

A burgonyát sötét, hideg helyen kell tárolni, ott csökken a rügyezés esélye.

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.