- Címkék:
- cukor
- karamell
- tej
- dulce de leche
- nutella
- 1/2 liter teljes (zsíros) tej, a kecsketej még jobb
- 20 dkg cukor
- 1 nagy csipet só
A probléma, hogy kell mellé még 2-3 óra, ebből az utolsó fél óra intenzív foglalkozás
A tejet elkeverem a cukorral és a legalacsonyabb lángon elkezdem melegíteni, tíz percenként megkeverem. Ez nagyjából másfél-két óráig tart, addigra besűrűsödik a felére, és elkezd aranysárgává karamellizálódni. Nem szabad forralni, mert kicsapódik.
A műveletet folytatom, amikor a krém sötét aranybarna és már annyira sűrű, hogy a fakanál mentén fel-felbukkan a lábos alja, készen van.
Mexikóban ízesítik rummal, én kevertem már bele pici pálinkát, jót tett neki.
Arra használom, amire a lekvárokat, Nutellát, de fagylaltok, brownie, flan, panna cotta mellé is adtam már, és édes zöldségek krémlevesébe fűszernek is zseniális.