A Nutella egyetlen kihívója: a karamellkrém

A Nutella egyetlen kihívója: a karamellkrém

Nem a kihívója, szerintem fasorba állítja a karamellkrém, azaz dulce de leche (dúlsze de lecse) nem csak a Nutellát, de bármit, amit örömmel kanalazunk ki az üvegből. Ráadásul a karamellkrémet két tartós alapanyagból te is könnyedén el tudod készíteni. 

  • 1/2 liter teljes (zsíros) tej, a kecsketej még jobb
  • 20 dkg cukor
  • 1 nagy csipet só

 

A probléma, hogy kell mellé még 2-3 óra, ebből az utolsó fél óra intenzív foglalkozás

A tejet elkeverem a cukorral és a legalacsonyabb lángon elkezdem melegíteni, tíz percenként megkeverem. Ez nagyjából másfél-két óráig tart, addigra besűrűsödik a felére, és elkezd aranysárgává karamellizálódni. Nem szabad forralni, mert kicsapódik. 

A műveletet folytatom, amikor a krém sötét aranybarna és már annyira sűrű, hogy a fakanál mentén fel-felbukkan a lábos alja, készen van. 

Mexikóban ízesítik rummal, én kevertem már bele pici pálinkát, jót tett neki. 

Arra használom, amire a lekvárokat, Nutellát, de fagylaltok, brownie, flan, panna cotta mellé is adtam már, és édes zöldségek krémlevesébe fűszernek is zseniális. 

 

 

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.