A Nutella egyetlen kihívója: a karamellkrém

A Nutella egyetlen kihívója: a karamellkrém

Nem a kihívója, szerintem fasorba állítja a karamellkrém, azaz dulce de leche (dúlsze de lecse) nem csak a Nutellát, de bármit, amit örömmel kanalazunk ki az üvegből. Ráadásul a karamellkrémet két tartós alapanyagból te is könnyedén el tudod készíteni. 

  • 1/2 liter teljes (zsíros) tej, a kecsketej még jobb
  • 20 dkg cukor
  • 1 nagy csipet só

 

A probléma, hogy kell mellé még 2-3 óra, ebből az utolsó fél óra intenzív foglalkozás

A tejet elkeverem a cukorral és a legalacsonyabb lángon elkezdem melegíteni, tíz percenként megkeverem. Ez nagyjából másfél-két óráig tart, addigra besűrűsödik a felére, és elkezd aranysárgává karamellizálódni. Nem szabad forralni, mert kicsapódik. 

A műveletet folytatom, amikor a krém sötét aranybarna és már annyira sűrű, hogy a fakanál mentén fel-felbukkan a lábos alja, készen van. 

Mexikóban ízesítik rummal, én kevertem már bele pici pálinkát, jót tett neki. 

Arra használom, amire a lekvárokat, Nutellát, de fagylaltok, brownie, flan, panna cotta mellé is adtam már, és édes zöldségek krémlevesébe fűszernek is zseniális. 

 

 

  • 2024.08.27

BRFK: Csökkent a gyorshajtások száma az Árpád hídon

Az előző akcióhoz képest harmadára csökkent a bemért gyorshajtók száma az Árpád hídon: augusztus 12. és 25. között az átkelőn felállított traffipaxok 64 gyorshajtót mértek be - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden a police.hu oldalon.

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.